Slow Is The New Fast – Slow


En tiennyt etukäteen mitään kolmisen vuotta perustetusta nuorten norjalaisten muusikoiden bändistä Slow Is The New Fast kun sain käsiini kvintetin esikoislevyn Slow, jonka on julkaissut AMP Music & Records joka on suomalaisen jazzin ystäville tullut tutuksi OK:KOn ja Alder Egon hienojen ensimmäisten levyjen julkaisijana. Heti levyn avaavan Dyranutin ensitahdeista musiikki tuntui kuitenkin jotenkin välittömästi tutulta. Siinä yhdistyy monia pohjoiseurooppalaisen jazzin elementtejä – avaraa, paikoin vapaatakin ilmaisua, vahvoja, kiireettömiä melodioita ja kansanmusiikin vivahteita joita tarjoilee erityisesti viulisti Hans Pålsen Kjorstad. Trumpetisti Lyder Øvreås Røed toi puolestaan mieleen niin Verneri Pohjolan kuin Tomi Nikunkin – bändi nimeää yhdeksi suureksi vaikuttajaksi äskettäin edesmenneen puolalaistrumpetisti Tomasz Stankon jonka vaikutus suomalaisen jazzinkin kehitykseen vuosien varrella on ollut huomattava.

Tietynlainen vaivattomuus ja luonnollisuus miten erilaiset elementit yhdistyvät saumattomaksi kokonaisuudeksi. Paitsi yksittäisinä raitoina, mutiikki toimii erinomaisesti levynä ja 45 minuuttia sujuu levyn seurassa nopeasti ja usein tekee mieli kuunnella levy heti uudestaan. Erityisesti siirtymät kokeilevasta, leijuvasta soitosta itsevarmoihin melodioihin toimivat upeasti. Slowsta on helppo pitää ja siitä on nopeasti tullut yksi vuoden eniten kuuntelemistani jazzjulkaisuista ja ehdottomasti yksi parhaista pohjoismaisista jazzjulkaisuista tänä vuonna.

Uutta levyä voi tilata AMPilta tai kuunnella Spotifyssa. Levystä näyttää olevan tulossa vielä vinyylipainoskin myöhemmin, joten LP:iden ystävät pysykää kuulolla.

  • Lyder Øvreås Røed – trumpetti, kornetti, flyygelitorvi
  • Hans Pålsen Kjorstad – viulu
  • Bjørn-Even Bjarkli Verbeke – piano
  • Joel Ring – basso
  • Tore Ljøkelsøy – rummut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *