Aapo Heinonen Quintet – Tara


Pianisti Aapo Heinosen edellisestä levystä on ehtinyt vierähtää jo viisi vuotta ja uudelle levylle kvintettikin on suurimmaksi osaksi uudistunut, edellisestä kokoonpanosta mukana Heinosen lisäksi vain rumpali Tomi Saikkonen.

Musiikin henki on kuitenkin säilynyt ennallaan joka kertoo Heinosen vahvasta visiosta – musiikki heijastelevat monet 70- ja 80-luvuila kukkaan puhjenneet ideat, fuusion ja lattarimusiikin vaikutteet hiottuna kokonaisuutena. Jazzissa monet etsivät uusia jännitteitä jatkuvasta muotojen rikkomisesta ja konventioiden haastamisesta – Heinosen konstailematon lähestyminen tarttuvien melodioiden ja taitavan soiton kautta ilman pelkoa tuntuu tässä ajassa virkistävältä.

Kun olin nuori musiikista kiinnostunut teini 90-luvulla niin tuntui että nuorten muusikonalkujen maailmassa Chick Corean mielenkiintoisimmat tekemiset tapahtuivat My Spanish Heartin jälkeen ja Wayne Shorterin kuultiin paljon enemmän soittavan sopraanosaksofonia kuin tenoria. Heinosen musiikki tuo tuon henkiset ajat mieleen – hyvällä tavalla.

Levyssä on hienoa miten eri muusikot nousevat vuorollaan tärkeisiin rooleihin. Vesa Ojaniemen sähköbasso nousee usein keskeisen tunnelman luojaksi ja rytmin vetäjäksi kuten avausraidalla Way Out South tai loppupuolen seesteisemmällä Summer of SerenitylläHéctor Lepen kitara puolestaan valloittaa Truth of Anotherilla – siinäkin myös hieno soolo Ojaniemeltä. Viulisti Lotta-Maria Pitkänen vierailee vain kahdella raidalla, mutta tekee suuren vaikutuksen ja jotenkin viulukin jää mieleen levyn tärkeänä elementtinä – ehkä siksi että keskeiseksi kappaleeksi muodostuu nimikappale Tara jossa yhdistyy lattaridramatiikka mielenjäävään, positiiviseen melodiaan joka on Heinosen sävellystyötä parhaimmillaan.

Uusi levy on jo ilmestynyt digitaalisesti – sitä voi kuunnella Spotifyssa. CD:n julkaisupäiväksi on mainittu 14.9. Kvintetti on levyn julkaisun tiimoilta Suomessa kiertueella seuraavasti:

Aapo Heinonen Quintet live

 • Pe 14.9 Helsinki, Kansallisteatterin Lavaklubi
 • Ti 18.9 Tampere, Ravintola Kivi
 • To 20.9 Lappeenranta, Ravintola Lamppu
 • Ma 1.10 Turku, Ravintola Tiirikkala
 • Ke 10.10 Helsinki, Ravintola Juttutupa
 • Ke 17.10 Savonlinna, Kulttuurikellari
 • Pe 19.10 Jyväskylä, Poppari

 • Aapo Heinonen, piano, kosketinsoittimet
 • Teemu Takanen, saksofonit
 • Héctor Lepe, kitara
 • Vesa Ojaniemi, basso
 • Tomi Saikkonen,  rummut
 • +Ricardo Padilla, lyömäsoittimet
 • +Lotta-Maria Pitkänen, viulu
 • +Mila Laine, sello

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *