Phronesis – We Are All


Suomessakin kannattajakuntaa keränneen Phronesis trion uusi levy alkaa melko verkkaisesti Ivo Neamen pianon ja johtohahmo Jasper Høibyn jousella soitetun basson duetolla – onko vauhdikkaista otteista tunnettu trio jo täysin rauhoittunut? No, ei ehdi levy vanheta kahta minuuttia kun Høiby luopuu jousesta ja tutun napakan bassokuvion kanssa myös rumpali Anton Eger saapuu mukaan ja trio lähtee tutun tiukkatahtiselle ja nopeakäänteiselle radalle.

Vahva meininki joka parhaimmillaan imaisee kuulijan vahvasti mukaan on siis ennallaan ja ehkä pianisti Neame nousee nyt entistä vahvemmin paikoin esille. Phronesis tuntuu yhä yhdeltä tämän vuosituhannen eurooppalaisten pianotriojen suunnannäyttäjältä jonka musiikissa elävät sovussa tunne ja tekninen taitavuus, melodia ja rytmiikka ja ennenkaikkea pianotrion perinteinen soundi ja tuoreus.

Hengästyttävä vauhti ja nopeasti sävellysten mukaan elävä rytmiikka ovat yhä Phronesiksen parasta antia – bändi on parhaimmillaan kun sydän hakkaa ylikierroksilla ja kolmikko kiitää kohti tuntematonta päämäärää, liekö reitti perille soittajillekaan aina selvä. Noin 40-minuuttinen pitkäsoitto piirtää kaaren huipulta huipulle laakson kautta – vahvimpaa vääntöä tarjoavat avausraita, sitä seuraava kirjailija Douglas Adamsille omistettu Matrix for d.a. ja erityisesti vahva päätös The Tree Did Not Die jossa äänimaailmaan liittyvät myös sähköiset äänet onnistuneesti. Siinä välissä sitten hieman himmaillaan – tuntuu turhalta, Phronesiksen muusikot ovat niin taitavia ja erityisesti vauhdikkaassa rytmisessä nokkeluudessa lyömättömiä että mielellään täyttä paahtoakin kuuntelisi levyllisen.

Niin, taidan olla jokaisesta blogissa vuosien varrella käsitellystä Phronesis -levystä tullut tulokseen, että tämäkään levy ei ole kokonaisuutena aivan se täysosuma joka tämän hienon trion elementeistä voisi nousta. Näin tuntuu myös We Are Allin tapauksessa.

Phronesis avaa We Jazz 2018 -tapahtuman Philipp Gropper’s Philmin kanssa 2.12. Kulttuuritehdas Korjaamolla.

Uutta levyä saa monissa muodoissa Edition Recordsin Bandcampista.

  • Jasper Høiby – basso
  • Ivo Neame – piano
  • Anton Eger – rummut

Arvostelu julkaistu myös We Jazz 2018 -printtilehdessä


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *