Flame Jazz Cruise 13 keräsi jazzkansaa Viking Gracelle


Turussa toimivan Flame Jazzin yhteistyö Viking Linen kanssa on jo paikkansa vakiinnuttanut – syyskuun 2018 lopulla jazzristeily Flame Jazz Cruise nimittäin järjestettiin ja 13. kertaa ja Viking Gracen hytit oli tällä kertaa myyty viimeistä myöten. Jazzaiheista ohjelmaa oli 23 tuntisella risteilyllä runsaasti – kolme bändiä lauantai-iltana ja kolme lisää sunnuntaina, jazz-aiheista puheohjelmaa molempina päivinä jossa kuulumisiaan kertoivat muusikot ja jazzalan toimijat ja lisäksi Retro Barissa pidettiin pikälti opiskelijavetoisesti jameja sopivissa väleissä aina pikkutunneille asti.

Lauantai-ilta: L’Alliance Takalo, Nassaun Fasaani, Helsinki-Cotonou Ensemble

Photo: Olli Sulin

Viime vuonna levyn julkaissut vibrafonisti Arttu Takalon johtama L’Alliance Takalo ehti risteilylle keskellä kymmenen etapin suomenkiertuetta. Tässä allianssissa Takalon rinnalla soittavat haitaristi Niko Kumpuvaara, basisti Ville Herrala ja rumpali Ville Pynssi.

Aikoinaan Takalo vaikutti XL-yhtyeessä joka soitti oman määritelmänsä mukaan fantasiamusiikkia – oman aikansa monipuolista fuusiota. Kuten XL-kumppani, kitaristi Jarmo Saarenkin musiikissa myös Takalon musiikissa voi noita sävyjä kuulla vieläkin, joskin L’Alliancen musiikillinen fuusio on erilainen, vahvana tunnelmanluojana haitari joka luo mielleyhtymiä paitsi Ranskaan ja ranskalaiseen musiikkiin josta L’Alliance pitkälti ammentaa ideoita ja sävyjä, myös world music -henkiseen kansanmusiikkiin – paikoin vahvastikin tuli mieleen Maria Kalaniemi & Aldargaz -yhtye parinkymmenen vuoden takaa.

Myös tietynlainen soundtrack-henkisyys eli yhtyeen musiikissa vahvasti – ohjelmistoon kuuluu muutamakin kasarihenkistä tv-sarjatunnaria muistuttava kappale.

Hieman omaperäisessä bistrossa siis nautittiin risteilyn ensisävelet. Genrerajoja hälventänyt musiikki oli ehkä turhankin sliipattua, mutta toisaalta joskus kulissin kannattaa näyttää tarkoituksella kulissilta.

  • Arttu Takalo – vibrafoni, elektroniikka
  • Niko Kumpuvaara – haitari
  • Ville Herrala – basso
  • Ville Pynssi – rummut
Photo: Olli Sulin

L’Alliancen setin jälkeen Retro Bar jäi loppuillaksi jamien tapahtumapaikaksi (vai olikohan siellä jossain välissä joku tanssiorkesterikin?) ja jäsennellympi jazzohjelma siirtyi Club Voguen yökerhomaiseen tilaan jossa homman otti haltuun napakkalla ja rytmikkäällä fuusiolla herkutellut Nassaun Fasaani.

Niin Retrossa kuin Voguessakin tila on suunniteltu enemmän viihtymis- ja seurustelu käyttöön kuin konserttiareenaksi – kaksikerroksisen klubin paikoista varsin harvasta näkyi lavalle hyvin, mutta ei kai siinä muuta kun risteilyvaihdetta silmään ja viihtymään.

Ihan kaikkia jazzbändejä ei tähän ympäristöön kannata buukata, mutta Nassaun Fasaanin rytmikäs ja funkahtava musiikki nostatti tunnelmaa mukavasti. Välispiikit lähtivät reteästi ylilavealla englannilla bändin jäsenten esittelyä myöten. Ei ollut ainakaan turhan vakava meininki!

  • Joonatan Rautio – saksofoni
  • Jussi Fredriksson – koskettimet
  • Juho Kivivuori – basso
  • Abdissa “Mamba” Assefa – lyömäsoittimet
  • Toni Porthén – rummut
Photo: Olli Sulin

Vielä kovempaa bilevaihdetta laittoi silmään Voguen illan viimeinen livebändi, hieman puolenyön jälkeen settinsä aloittanut Helsinki-Cotonou Ensemble joka sai afrikkalais-suomalaisella rytmipläjäyksellä tanssilavallekin vipinää.

Hyvää afrobeat vibaa riitti setin alusta loppuun ja erityisesti energinen nokkamies Noël Saïzonou otti tilanteen hyvin haltuun niinkuin loppuillan risteilybändissä pitää.

  • Noël Saïzonou – laulu, lyömäsoittimet, saksofoni
  • Janne Halonen – kitara, laulu
  • Sampo Riskilä – basso
  • Juha Räsänen – rummut
  • Menard Mponda -lyömäsoittimet, laulu
  • Visa Oscar – koskettimet
  • Joakim Berghäll – saksofoni, laulu
  • Mikko Pettinen – trumpetti, laulu
Helsinki-Cotonou Ensemble veti väkeä tanssilattialle

Helsinki-Cotonou Ensemblen lopetettua jamit jatkuivat Retrossa vielä tuntikausia. Suurimmaksi osaksi jamimusiikista vastasivat nuoret musiikinopiskelijat, mutta kävipä lavalla kokeneempiakin kettuja kuten esimerkiksi Flame Jazzin Jussi Fredriksson, basisti Jori Huhtala ja rumpali Jaska Lukkarinen.

Jamit jatkuivat pikkutunneille

Sunnuntai: Gourmet, Verneri Pohjola & Mika Kallio – Animal Image, Timo Lassy Band & Ricky-Tick Big Band Brass

Photo: Olli Sulin

Sen verran runsasta oli tarjonta että ihan kaikkeen ei kerinnytkään – väliin jäi omalta kohdalta sunnuntaipäivän tarjonnan avannut Gourmet joka tarjosi vähän villimmän, mutta samalla tavalla genrerajoja kunnioittamattoman ja paremmin pukeutuneen vaihtoehdon lauantain L’Alliance Takalolle – haitari mukana tässäkin.

Photo: Olli Sulin

Ehkä omalle kohdalle odotetuin risteilyn ohjelmanumeroista oli Verneri Pohjolan ja Mika Kallion Animal Image/Eläimen kuva joka esitettiin Perttu Saksan luontoelokuvan kanssa johon levynäkin julkaistu musiikki on sävelletty – ja improvisoitu.

Verkkaisaan elokuvaan trumpetti-rumpu duon avara improvisointi sopi mainiosti. Pohjolan eloelektroniikan käyttö tuntuu jatkuvasti paranevan ja eteerinen trumpetti ja Kallion tyylikäs lyömäsoitinarsenaalin käyttö loivat lähes maagista tunnelmaa. Yökerhotila ei ehkä ihan ykköspaikka tälle proggikselle ollut, mutta kyllä sielläkin duo sai yleisön haltuun – ainakin niiltä osin Vogue’a kuin visuaalisesti hienon ja pysäyttävän esityksen myös hyvin näki.

  • Verneri Pohjola – trumpetti, elektroniikka
  • Mika Kallio – rummut
Photo: Olli Sulin

Pohjolan ja Kallion Animal Imagen lisäksi tämän vuoden keskeisiin suomalaisen jazzin levyjulkaisuihin kuuluu myös Timo Lassyn Moves joka vei saksofonistin musiikkia hieman uusiin suuntiin monellakin eri tavalla. Nyt keskiössä oli Valtteri Laurell Pöyhösen suuremmalle torvisektorille sovittama materiaali jonka tulkitsijoina tutun Timo Lassy Bandin tueksi tuli levyn tavoin Rick-Tick Big Band Brass trumpetteineen, flyygelitorvineen, pasuunoineen ja tuubineen kahdeksanhenkisenä.

Setissä kuultiin kaikki Moves -levyn kappaleet joissa torvisektio on mukana ja muutama uusi sovitus vanhemmista Lassy-biiseistä – African Rumble Remix ja Universal Four olivat mukavaa kuultavaa Lassyn musiikin ystäville, hyvässä suhteessa tuttua ja jotain uutta.

Timo Lassy Band on vahvasta groovesta tunnettu ja olihan sitä rytmi-iloittelua nytkin joskin iso torvisektio vetää musiikkia paljon toiseenkin suuntaan – odotetusti kuitenkin rumpali Teppo Mäkynen ja lyömäsoittaja Abdissa Assefa pääsivät omat hienot soolot vetämään.

Hyviä solisteja nousi torvisektiostakin – Heikki Tuhkanen pasuunassa, Mikko “Gunu” Karjalainen ja erityisesti ehkä setin parhaalla soololla kunnostatunut Kalevi Louhivuori olivat hyvässä vedossa.

  • Timo Lassy – saksofoni
  • Georgios Kontrafouris – koskettimet
  • Antti Lötjönen – basso
  • Abdissa “Mamba” Assefa – lyömäsoittimet
  • Teppo Mäkynen – rummut
  • +Ricky-Tick Big Band Brass
Photo: Olli Sulin

Semmoista meininkiä siis Flame Jazz Cruisella – oikein mukavaa jazzailua merellä. Flame Jazz Cruise 14 taitaa olla sitten alkuvuodesta 2019 tulossa, pitänee lähteä silloinkin merille viihtymään.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *