William Suvanne – Chess’n Jazz


Saksofonisti William Suvanne on pelimiehiä – edellisellä levyllä The Tenor liikuttiin Las Vegasissa, uusi levy Chess’n Jazz nimensä mukaisesti ottaa vaikutteita shakin maailmasta. Suvanne on ahkera nettishakin harrastaja – pelejä kertyy vuodessa kuulemma pari tuhatta. Aito innostus näkyy myös poikkeuksellisen runsaassa hauskassa tuotteistuksessa – LP:n takakansi toimii tarvittaessa shakkilautana, 19 keikan kiertueen yhteydessä järjestetään yhteistyössä Suomen shakkiliiton kanssa joka keikalla myös pikashakkiturnaus ja Pyynikin panimon kanssa yhteistyössä on tuotettu Chess’n Jazz IPAa joka kantaa levyn kansitaidetta etiketissään. Hyvää positiivista vipinää monella rintamalla siis!

Hyvää vipinää on musiikissakin – The Tenor levyn kvartetti – koskettimissa Mikael Jakobsson, bassossa Tuure Koski ja rummuissa Mikko Arlin – on vahvistunut kitaristi Warre Vartiaisella joka tuo tullessaan musiikkiin uusia ulottuvuuksia ja tyylien paletti tuntuu nyt monipuolisemmalta fuusiohenkisten elementtien myötä.

Nimibiisi avaa levyn vauhdikkaasti – se edustaa Suvanteen musiikin juurevaa 60-lukulaiseen hard boppiin päin kallellaan olevaa puolta, ei niin kovin kaukana Timo Lassyn musiikista – tai edellisestä The Tenor -levystä, mutta nopeatempoisessa kappaleessa Vartiaisen kitaran kirittämänä on jotain vähän vahvempaa paloa kuin viimeksi. Kakkosraita El King osoittaa kuitenkin rytmiikallaan joka alkaa shuffle-kompilla joka sitten muuttuu kappaleen edetessä letkeäksi reggae-henkiseksi rytmiksi että tyylillistä iloittelua on nyt enemmän mukana.

Tyylit vaihtuvat levyllä melkein kappaleesta toiseen, mutta levy ei tunnu silti sekavalta tilkkutäkiltä – kumma kyllä, sen verran monenlaista ripeää tangoksi muuttuvaa hölkkämarssia, bop-melodiaa ja Pat Metheny -henkistä tunnelmointia matkan varrelle mahtuu. Vähän kornin puolella paikoin käydään – Queenin naukuva blues on eritysesti sangen juustoisa kokemus – mutta tyylien monipuolisuus jää kokonaisuudessa vahvasti voiton puolelle ja Vartiaisen lisääminen bändiin tuntuu jopa nerokkaalta kokoonpanon vaihdokselta.

Uutta levyä saa jo Digeliuksesta – CD, LP. Laajempaan levitykseen näyttää olevan tulossa huomenna perjantaina 28.9.

  • William Suvanne – tenorisaksofoni, huilu
  • Warre Vartiainen – kitara
  • Mikael Jakobsson – piano koskettimet
  • Tuure Koski – basso
  • Mikko Arlin – rummut

William Suvanne: Chess’n Jazz -kiertue
25.9. Porvoo, Grand
26.9. Hämeenlinna, Suisto
27.9. Helsinki, Koko Jazz Club
28.9. Tallinna, Philly Joe’s
29.9. Tampere, Laterna
30.9. Lahti, Pikkuteatteri

4.10. Helsinki, Vuotalo
5.10. Hanko, Kaupungintalon juhlasali
15.10. Kuopio, King’s Crown
16.10. Seinäjoki, Alma
17.10. Vaasa, Fondis
18.10. Pori, Hilkka
19.10. Turku, Logomo
20.10. Rauma, Kulttuurikuppila Brummi

15.11. Jyväskylä, Poppari
16.11. Imatra, Kulttuurikeskus Virta
23.11. Espoo, April Jazz Club
28.11. Oulu, Vanha Paloasema
29.11. Kokkola, Konservatorio


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *