Alder Ego – II


Rumpali Joonas Leppäsen johtaman Alder Egon toinen levy II tuntuu hieman matkalta johonkin toiseen todellisuuteen. Siinä on keveyttä ja avaruutta, modernia tulkinnoille tilaa jättävää jazz-ilmaisua ja monien kappaleiden nimet herättävät mielikuvituksen – on leviathan-merihirviötä, seireenien laulua ja välillä noustaan lentoonkin. Musiikillisen ilmaisun juurten voi kuvitella versoavan Ornette Colemanin 60-luvun kvartettien myöhentämään maaperään, mutta sen ote on tältä vuosituhannelta.

II jatkaa ihailtavan johdonmukaisesti niin Alder Egon ilmaisun kaarta kuin tekijöidensäkin kehitystä. Saksofonisti Jarno Tikka ja trumpetisti Tomi Nikku ovat jo muutaman vuoden kuuluneet nousevan uuden sukupolven kärkinimiin ja soitossa on nytkin tunnetta ja särmää – kuunnelkaa vaikka Nikun trumpettia Le Chant Des Sirènes‘ssä tai Tikan saksofonia Cubismissa. Myös basisti Teemu Åkerblom on osoittanut olevansa monipuolinen luottomies ja vakuuttavaa on soitto nytkin. Oman lisänsä tuo joihinkin raitoihin myös Ilkka Uksilan vibrafoni – on oikein miellyttävä piirre että Leppänen käyttää kvartetin lisäksi myös muita soittimia – ensimmäisellä Alder Ego -levyllähän kuultiin Harri Kuusijärven harmonikkaa.

Entäpä sitten johtaja Leppänen itse – muutama vuosi Verneri Pohjola valitteli miten häneen vieläkin viitattiin nuorena lupauksena vaikka uraa on parikymmentä vuotta, nelisen vuotta nuoremman Leppäsen kanssa on ehkä hieman samaa vaaraa, Alder Egon myötä Leppänen on ollut enemmän esillä johtajana ja säveltäjänä, mutta Big Bluen kautta hän nousi jo kansallisesti tunnetuksi tekijäksi vuosituhannen alussa joten nyt kuultava kypsä kädenjälki säveltäjänä on vuosien kokemuksen hioma.

Alder Egon voi kokea livenä seuraavasti:

  • 11.11 Tenho Restobar, Helsinki, levyjulkaisukeikka
  • 6.12 We jazz festival, Sveta bar, Tallinn
  • 19.1 Jazz’nJam , Malmitalo Helsinki
  • 3.4 Rytmihäiriöklubi, Juttutupa, Helsinki

 

  • Joonas Leppänen, rummut
  • Jarno Tikka, saksofoni
  • Tomi Nikku, trumpetti
  • Teemu Åkerblom, basso
  • + Ilkka Uksila, vibrafoni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *