Il Mondo di Karri – Equilibria


Pianisti/urkuri Karri Luhtala on tuonut Il Mondo di Karri -sarjassa Suomeen vierailemaan monia italialaisia muusikoita. Näiden kuvioiden tunnelmia taltioi uusi levy Equilibria jossa Luhtalan sävellyksiä tulkitsee viisi eri kokoonpanoa joissa yhteensä kuullaan neljäätoista italialaista soittoniekkaa – mukana mm. enenevässä määrin suomalaisyleisölle tuttu nykyään Helsingissä vaikuttava rumpali Alessandro D’Anna.

Levyn avaa leppoisasti aika 60-lukulaisessa hengessä No niin -kappaleella Red Wine Quintet jota seuraa Karri Luhtala Trion Prima o poi – ei puhaltajia, mutta jonkunlainen yhteinen perinteisen jazzin svengaava henki pitää jutun kasassa. Yhtä kokoonpanoa lukuunottamatta bändeiltä on useampia raitoja, mutta pääsääntöisesti saman bändin raidat eivät ole peräkkäin. Tämä tuntuu hieman oudolta ratkaisulta, mutta toisaalta ehkä näin levystä tulee enemmän se Karrin maailma ja vähemmän tilkkutäkki eri yhtyeitä.

Punaisena lankana se perinteisesti svengaava ja vaivattoman oloinen jazzin tuulahdus. Thelonious Monkin päivistä eteenpäin jännitteet ja niiden purkautuminen ovat olleet hyvin keskeinen osa jazzin kuvastoa, mutta Luhtalan musiikki virtaa kevyesti. Eri kokoonpanoilla on tunnistettavat äänensä – on Luigi Mattacchionen huuliharppua joka tuo Toots Thielemansin mieleen (totta kai) ja CLSB – Quartetin kappaleet vahvasti mieleen painavaa Carlo Contin alttosaksofonitaiteilua.

Luhtalaa on paljon kuultu Hammondin soittajana, nyt ehkä vähän harmittavasti urku on mukana vain yhdellä raidalla – levyn päättävällä Morella jossa myös saksofonisti Stefano Preziosi puhaltaa loppuun komean soolon, mutta ehkä tämäkin yksityiskohta pelaa yhtenäisemmän kokonaisuuden pussiin.

Equilibria onnistuu huolettomana jazzlevynä nousemaan lähtökohtiensa yläpuolelle – se ei tunnu vain sekalaiselta kokoelmalta eri kokoonpanoja tai muistien verestäjänä aktiivisesti Il Mondo di Karri sarjan keikoilla käyneille.

Levyn julkaisutunnelmiin pääsee mukaan vielä Riihimäellä 17.11. Vihreässä talossa klo 19, ovet klo 18.30. Levyä saa keikalta tai sitä voi tiedustella suoraan Karri Luhtalalta.

  • Karri Luhtala – piano, Hammond, sävellykset
  • Red Wine Quintet
  • Karri Luhtala Trio
  • Luigi Mattachione 4tet
  • Now

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *