Juhani Aaltonen & Sointi Jazz Orchestra – Saarnaaja


Juhani Aaltosen ja Sointi Jazz Orchestran uuden levyn Saarnaaja tarina alkoi alkuvuodesta 2014 kun orkesterin johtaja Rasmus Soini kuuli Aaltosen puhuvan Espoon musiikkiopistolla. Puheen teemat Soini muutti musiikiksi äskettäin viisivuotista taivalta juhlistaneelle orkesterille ja Aaltoselle solistina – teemat kiteytyvät moniosaisen teoksen osien nimiin; Heikkoudet vahvuudeksiSoita niin ettei lammen pinta rikkouduLiitelen sointujen yllä, Soitto kuin rukous.

Soinin vahvuuksia säveltäjänä ovat oleet laajat hienot harmoniat ja laaja äänipaletti ja runsas erilaisten puhaltimien käyttö – lopputulos usein korvia hivelevän kaunista modernia big band -musiikkia, nyt jo alkusoitto lupaa hieman lisää dramatiikkaa. Aaltosen tunnistettava ääni tuo vahvan lisän soundiin – levy alkaa välittömästi tuntua kahden tunnistettavan äänen kohtaamiselta.

Heikkoudet vahvuudeksi ja  Soita niin ettei lammen pinta rikkoudu jatkavat ehkä tutummissa Sointi-tunnelmissa, mutta solisti puhaltaa niihinkin oman säväyksensä. Parhaiten homma toimii intensiivisesti – juhlalliset tai paatosta täynnä olevat nostatukset tarjoavat muistiin painuvia hetkiä.

Tuntuu paradoksaaliselta että vieläkin uudet Juhani Aaltosen levytykset tuntuvat paikkaavan aukkoja suomalaisen jazzin levytetyssä historiassa – onhan Aaltonen kuitenkin Gramexin eniten levyttäneiden muusikoiden listalla lähellä kymmenen kärkeä, mutta omissa nimissä tehtyjä levyjä ja johtavan solistin osia on kertynyt suhteellisen vähän, suurin osa tällä vuosituhannella. Tässä sarjassa Saarnaajalla ei ole mitään hävettävää – se taltioi onnistuneesti niin Aaltosen kuin säveltäjä Soinin ja Sointi Jazz Orchestran vahvimpia puolia hienoksi kokonaisuudeksi.

Juhani Aaltonen & Sointi Jazz Orchestra: Saarnaaja –levynjulkaisukiertue

la 24.11. klo 18.00 Savonlinnan Tuomiokirkko / Facebook
Pappilankatu 8, Savonlinna
Käsiohjelma 20/10e

su 25.11. klo 16.00 Warkaus-sali / Facebook
Kauppatori 6, Varkaus
Liput 20,50/11,50e (sis. toimituskulut)

la 1.12. klo 16.00 Paavalinkirkko / Facebook
Sammatintie 5, Helsinki
Käsiohjelma 10e

Uutta levyä saa Digeliuksesta.

 • Juhani Aaltonen – tenorisaksofoni, alttohuilu
 • Sointi Jazz Orchestra
 • Rasmus Soini – sävellykset, orkesterin johto
 • Pekka Seppänen – alttosaksofoni, klarinetti, huilu
 • Petteri Hietamäki – alttosaksofoni, sopraanosaksofoni, huilu
 • Max Zenger – baritonisaksofoni, bassoklarinetti, huilu
 • Sampo Kasurinen – tenorisaksofoni, klarinetti, huilu
 • Janne Saarinen – tenorisaksofoni, oboe
 • Matti Vuolahti, Panu Luukkonen – pasuuna
 • Mikko Haanpää – pasuuna, bassopasuuna
 • Lauri Iljin, Leo Kylätasku, Tommi Kolunen – trumpetti, flyygelitorvi
 • Jasmin Afaneh – trumpetti, flyygelitorvi, huilu, alttohuilu
 • Ilkka Hongisto – käyrätorvi
 • Kenneth Ojutkangas – tuuba
 • Aleksis Liukko – piano
 • Oskari Siirtola – basso
 • Siiri Partanen – rummut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *