Heikki Ruokangas’ Remote Control


Kitaristi Heikki Ruokangas on tullut tutuksi kulmikkaan avant-gardehenkisen kitaratyylin taitajana jossain Derek Baileyn ja Marc Ribot’n kaltaisten kitaristien umpikorpeen viitoittamilla poluilla. Uusin julkaisu, c-kasetilla julkaistu EP Heikki Ruokangas’ Remote Control on hieman tyyliltään erilainen. Soittokumppaneiksi on löytynyt erilaisia Rolandeja – bassossa tanskalainen Jakob Roland ja äänissä vahvasti mukana analogiset kitarasyntetisaattorit vuosikymmenten takaa: Roland GR-300 (tuo Pat Methenyn klassisen kitarasyntsasoundin lähde) ja GR-700.

Neljästä kasetin raidasta kaksi, Technodrome ja Remote Control,  ovat vahvasti analogisen rouhean vintage-konehenkisiä rumpukoneineen ja syntsasoundeineen. Meiningistä tulee mieleen jonkunlainen autotalliversio David Tornin kasarifuusioklassikosat Cloud About Mercury.

Cooper’s Dreams ja The Last Evening ovat perinteisempiä duettoja pienin sähköisin maustein – miellyttäviä raitoja, mutta ehkä lyhyeltä neljän raidan julkaisulta olisi toivonut keskittymistä yhteen äänimaailmaan.

Kitaraefektien yleistyminen 1960-luvulla oli merkittävä tekijä soittimen nousuun uutena populaarimusiikin soolosoittimien kuninkaana, mutta kitarasyntetisaattorit ehkä sitten myöhemmin useammin kadottivat soittajan teknologian sekaan kuin nostivat solisteja uudelle tasolle, mutta nyt kun henki on hieman nostalginen ja vanha teknologia on analogisuudessaan rosoisemman kuuloista niin lopputulos on ihan mielenkiintoista kuunneltavaa, joskin alle 15 minuuttinen kasettijulkaisu on tuomittu jäämään julkaisuna marginaaliteoksi – valitettavasti.

Kasettia saa Levykauppa Äxästä. Ruokangas Hako-Rita -duo kuultavissa Helsingissä livenä akustisella levykauppakeikalla Digeliuksessa 4.2.

  • Heikki Ruokangas – kitarasyntetisaattorit. kitara, rumpukoneiden ohjelmointi
  • Jakob Roland – basso

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *