OK:KO – Syrtti


OK:KO nousi suomalaisten uusien jazzkokoonpanojen joukkoon O. Saastamoisen kvartettina voittamalla Young Nordic Jazz Cometsin Suomen karsinnan kolme vuotta sitten. Ensilevy Land E. oli pari vuotta sitten vuoden parhaita kotimaisia jazzjulkaisuja ja keikat näyttivät kypsää osaamista joten ehkä jonkun verran paineita on toiselle levylle kerääntynyt.

Toinen levy on nimeltään Syrtti, julkaisijana We Jazz Records. Syrtti on bändin johtohahmon, rumpali Okko Saastamoisen, mökkisaari jossa kappaleita on tehty, mutta  myös kuulemma murresana joka tarkoittaa syrjäkylillä asuvaa ihmistä – ehkä pientä yhtymäkohtaa tässä siis ensimmäiseen landeen. Haapaveden folk-piireistä Sibelius-Akatemiaan jazz-linjalle päätyneen Saastamoisen ja kumppanien tekemisessä on juuret lähellä ja se on rehellisen oloista. Ei ehkä leimallisesti aivan kansanmusiikkimaista, mutta pohjoista rauhallisuutta musiikissa on ja jazzin perinnekin kuuluu – hyvää uuden sukupolven synteesiä monista vaikutteista.

Levy alkaa vahvasti nimikappaleella Syrtti jossa alkaa olla jo runsaudenpulaa kaikista tyylikeinoista ja ideoista joilla seitsemän ja puoli minuuttista kasvatetaan alun Toomas Keski-Säntin impressionistisesta pianomaalailusta, Jarno Tikan antaumuksella soittaman vahvan melodian kautta komeasti kasvavaan sooloiluun jossa Keski-Säntin McCoy Tyner -henkiset kvartaalisoinnut innoittavat Tikan hienoon Coltrane-henkiseen puhaltamiseen. Huikea aloituskappale – ehkä liiankin huikea, ainakin itselle ensimmäisillä kuuntelukerroilla muu levy jäi jopa tämän yhden raidan varjoon.

Mutta on hyvää kamaa muutakin. Vahvasti improvisoituja osia sisältävän materiaalin vastapainoksi nyt on mukana kaksi alusta loppuun sävellettyä teosta – etukäteen digitaalisingleinä julkaistut Piik ja Soma. Kovin suurta eroa ei tämä kuitenkaan tee näiden kappaleiden ja muiden OK:KOn raitojen välille joka kertonee siitä miten hyvin kvartetin yhteispeli toimii ja siinä missä säveltäminen ja suunnittelu voisi tarjota parempaa hallintaa kappaleiden rytmityksiin ja kaariin niin tällä levyllä pidemmät levyt vapautuneine sooloiluineen toimivat vahvimmin – Syrtin ohella toinen huippuhetki on nimittäin levyn lopettava Kiipeli.

Levy ei ehkä tarjoa ensimmäiseen levyyn verrattuna kovin uusia näkökulmia tai tyylejä, mutta Syrtti on yhtenäisempi kokonaisuus ja sen hienot pitkät biisit ovat nyt ehkä OK:KOn levytysten kruunuja. Ei hassumpi saavutus kun ensimmäinenkin levy oli jo maamme jazzin kärkeä. Kaikista bändin jäsenistä kuultaneen vielä pitkään.

Uutta levyä saa We Jazzin Bandcampista (LP, CD & digi), Digeliuksesta (CD tai LP) tai Levykauppa Äxästä

OK:KO

  • Okko Saastamoinen – rummut
  • Jarno Tikka – saksofoni
  • Toomas Keski-Säntti – piano
  • Mikael Saastamoinen – basso

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *