Theon Cross – Fyah


Lontoolainen tuuban soittaja Theon Cross on parhaiten tunnettu kansainväliseen suosioon nousseesta Sons of Kemetin jäsenenä, mutta viime vuosina Crossin tuubaa on kuultu muillakin Lontoon uuden rytmikkään jazzin aallonharjan julkaisuilla mm. Ezra Collectiven, rumpali Moses Boydin Exodus -kokoonpanon ja saksofonisti Nubya Garcian levyillä. Hän on aiemmin julkaissut omakustannu EP:n, mutta nyt Gearbox Recordsin julkaisemaa Fyah -levyä voidaan hyvällä syllä pitää varsinaisena läpimurtona leaderina.

Tuuba ei perinteisesti ole ollut kovin näkyvä instrumentti jazzissa (vaikkakin hyvinkin kuuluva silloin kun keikalle sattuu tulemaan) – sen luonnollista ympäristöä ovat vaskiorkesterit joissa tuuba tai sen helpommin kannettava sukulainen sousafoni toimittavat basson virkaa. Basson roolissa on toki tuuba Fyah -levylläkin, mutta jopa härskisti johtavana instrumenttina. Soittimen rooli on ehkä hieman samanlaisessa murroksessa kun sähköbasso aikanaan.

Ehkä vähän samaa asennetta oli aikoinaan Howard Johnsonin basson soitossa mm. Pharoah Sandersin ja Archie Sheppin freehen kalleellan olevilla levyillä, mutta silloin kyseessä olivat isommat kokoonpanot, nyt useimmilla raidoilla esiintyy trio, soittokumppaneina muistakin Crossia työllistäneestä kokoonpanoista tutut Garcia saksofonissa ja Boyd rummuissa.

Rytmi ja groove ovat vahvassa osassa niinkuin bassovetoiselta musiikilta voi olettaa ja soundit ovat muhkeat. Erityisesti etukäteen julkaistulla levyn avaavalla Activatella tuuba jylisee matalalta ja kovaa varsinaista tuomiopäivän meininkiä. Sons of Kemetin tapaan Crossinkin musiikki on hypnoottista rytmivuorötystä, mutta ehkä dynamiikkaa ja skaalaa ja erityisesti tyylillistä variaatiota on tässä projektissa enemmän – groovesta löytyy välillä vahvempia instrumentaali hiphop-vivahteita ja kitaristi Artie Zaitzin tukemana Candace of Meroessa lähdetään aivan afro-beatiksi.

Tuo vaihtelu tosin luo haasteensakin – kolmen ennakkoraidan Panda VillageActivate ja Candace of Meroe perusteella odotukset tätä levyä olivat todella korkealla ja levykokonaisuus tuntui pieneltä pettymykseltä sillä osiaan suuremmaksi teokseksi kappaleet eivät oikein nivoudu.

Silti levy kuuluu vuoden 2019 avainjulkaisuihin – Lontoon uusi sukupolvi ei ole vielä hidastanut tahtia ja tekemiset huomioidaan kansainvälisesti koko ajan vielä laajemmin ja Crossin ennakkoluuloton lähestyminen rytmimusiikkiin ja oman, harvinaisemman instrumentin nostaminen tekemisen keskiöön vauhdin hidastumatta on mainio esimerkki omasta ajastaan ja paikastaan.

Uutta levyä voi Suomessa tilata Levykauppa Äxän kautta (CD / LP). 
Toim. huom. kuulemma Äxällä on ollut vaikeuksia saada levyä käsiinsä ja Crossin oma Bandcamp tiedottaa ensimmäisen painoksen olevan nyt loppu, mutta maaliskuun aikana lupaillaan jo toista painosta.

  • Theon Cross  – tuuba
  • Nubya Garcia – tenorisaksofoni
  • Moses Boyd – rummut
  • +Artie Zaitz – kitara
  • +Wayne Francis – tenorisaksofoni
  • +Nathaniel Cross – pasuuna
  • +Tim Doyle – lyömäsoittimet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *