Jazzpossun huhtikuun 2019 soittolista


Varma kevään merkki on April Jazz festivaali joka 24.4. pyörähtää käyntiin Espoon Tapiolassa jo 33. kertaa. Hienon ohjelmiston artistit dominoivat myös tämän kuun Jazzpossun soittolistaa – käydään pitemmittä puheitta asiaan sillä kuunneltavaa riittää yli kahdeksi ja puoleksi tunniksi sillä erittäin hienoja suomalaisia uutuuksiakaan ei voi sivuuttaa.

April Jazzeja isännöi tuttuun tapaan Espoo Big Band joka on äskettäin julkaissut Espoo Suite levyllä viime festarien tienoilla äänitettyä Marzi Nymanin musiikkia – näytteenä toimikoon humoristinenkin päätöskappale Espoo Blues.

Keskiviikkona Espoon Kulttuurikeskuksen saleissa kuullaan Tapiolasalissa legendaarista vokaalitaituri Bobby McFerriniä a cappella kokoonpanon Gimme 5 kanssa – tässä näytteenä hämmästyttävää äänenkäyttöä ‘Round Midnight -elokuvan soundtrackilta Herbie Hancockin johdolla jossa McFerrin kuulostaa hämmentävän paljon trumpetilta. Louhisalissa tarjolla on kaksi kvintettiä – johtajina norjalaistrumpetisti Mathias Eickin ja pianisti ja säveltäjä Aapo Heinonen. Otetaan Eickiln lyyrisestä trumpetinsoitosta näyte UNIFONO -levyltä jossa Eick cieraili Minco Eggersmanin ja Theodoo Borgerin projektin vahvistuksena ja Heinoselta niin dramatiikkaa kuin pulppuavaa melodisuuttakin pursuava Tara viimevuotiselta saman nimiseltä levyltä.

Torstaina 25.4. konsertit laajenevat Leppävaaran Sellosaliin jossa esiintyy laulaja Somi, Tapiolasalissa yksi omista ennakoon odotetuista kohokohdista – norjalaissaksofonisti Marius Neset kvintetteineen Tapiola Sinfoniettan kanssa, Nesetin vierailu Birds -ohjelmistolla Tapiolassa viisi vuotta sitten on jäänyt vahvasti mieleen. Café Louhessa yllä mainittu EBB, säveltäjä-solistivieraana tanskalaissyntyinen Kathrine Windfeld. Tuossa konsertissa mukana myös Autonomous kokoonpano Mikko Innasen johdolla – siinä mukana Håvard Wiik pianossa, Antti Lötjönen bassossa ja Peter Bruun rummuissa. Spotify-näytettä ei nyt myös studioon suuntaavasta kokoonpanosta löydy, mutta sama nelikko on aiemmin esiintynyt Mikko Innanen Nordic Combined nimellä, joten otetaan YouTube -tyylinäyte Turussa taltioituna.

Perjantaina on tarjolla melkoista musiikillisten tyylien kirjolla – Sellosalissa hip hoppia ja beatboxausta – lavalla Oddisee & Good Compny yhdysvalloista ja Felix Zenger ystävineen. Festivaalin suurimpiin jazznimiin kuuluu puolestaan Tapiolasalissa esiintyvä kitaristi John Scofield trioineen. Helsingin puolella G Livelabissa esiintyy kuvia kumartamaton viulu-sello duo BartolomeyBittmann. Café Louhessa puolestaan Hectorin käännöksinä 60-luvun nostalgisia kappaleita tulkitsevat Aili Ikonen ja Jukka Perko Avara ja tuulahduksen Norjasta tuo pianisti Eyolf Dale Wolf Valley -kokoonpanoineen – otetaan tässä kuitenkin uunituore näyte Dalelta eri kontekstissa, duona André Rolighetenin kanssa. Uusi levy tältä kaksikolta nimittäin ilmestymässä aivan juuri 10.5.

Lauantaina lavoilla ehkä festarien kuumin nimi Joshua Redman trioineen – kannattaa tsekata maaliskuun lopussa ilmestynyt kvartettilevy Come What May – skotlantilainen Trio HLK, virolaisduo Katri Voorand & Mihkel Mälgand, Itävallasta Synesthetic 4 (näyte tässä samat tyypit sisältävältä isommalta oktetilta) ja nyt uuden levynsä julkaiseva Alexi Tuomarila.

Sunnuntaina voi olla jo festarivieraan takki tyhjä, mutta todella hienoa ohjelmistoa on säästetty sinnekin – Tapiolan kirkossa esiintyy huippupianisti Shai Maestro trioineen ja Nuuksiossa Luontokeskus Haltiassa Verneri Pohjola ja Mika Kallio säestävät Perttu Saksan Eläimen kuva –dokumenttielokuvan pitemmän, konserttikäyttöön leikatun version.

Ja sitten vielä kuumia suomalaisia uutuuksia ja tulevia levyjä:

Vuoden odotetuimpia julkaisuja on Suomessa varmasti Ilmiliekki Quartetin Land of Real Men. Levyt ovat saapuneet We Jazzin käsiin – niitä on jo myynnissäkin bongattu We Jazzin Tallinnan tapahtumassa ja löytänevät kohta tiensä ennakkotilaajien käsiin. Jo ilmestyneitä uutuuksia ovat basisti Janne Tuovisen luotsaaman Jean Erikin This is Jean Erik ja rumpali Aleksi Heinolan kvintetin 60-luvun hard bop-tyylejä eloon herättävä levy. Kuusikymmenlukulaista ilmaisua tarjoilee myös singlemuodossa Timmionin julkaisema Sami Linna Quartet, tyyli tässä kuitenkin tuhdimpaa modaalijazzmenoa – pitkä levy myöhemmin ilmeisesti tulossa.

April Jazz -perjantaina 26.4. ilmestyy pianisti Joonas Haaviston uusi levy Offshore. Julkaisukeikat tarjolla seuraavasti:

  • 19.4. Flamejazz, Logomo, Turku FI
  • 8.5. Glivelab, Helsinki, FI
  • 28.5. jaZZanti, Helsinki, FI
  • 28.6. Haapavesi Folk Festival, FI
  • 28.9. Porvoo Jazz Festival, FI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *