Ilmavoimien Big Band – Maisemakuvia Suomesta


Anssi Tikanmäen Maisemakuvia Suomesta kuuluu eittämättä suomalaisen instrumentaalimusiikin klassikoihin. Alunperin vuonna 1981 levyllä julkaistu materiaali kaikessa viihteellisyydessäänkin tuntuu luontevalta jatkolta Pekka Pohjolan ja kumppanien 70-luvun progeilulle ja materiaali on kestänyt aikaa hyvin. Nyt suomalaisen sotilasmusiikin täyttäessä 200 vuotta tähän materiaaliin on uusin eri sovittajilta tilatuin big band sovituksin tarttunut Ilmavoimien Big Band kapellimestarina Juha Ketola ja solistina äskettäin UMOsta eläkkeelle jäänyt Pepa Päivinen.

Muutama vuosi sitten IVBB esitti livenä alkuperäisen levyn kokonaisuudessaan ja toisen setin Tikanmäen muuta musiikkia, nyt uuden LPn kappalevalikoima on yhdistelmä näitä, pääpaino kuitenkin niissä alkuperäisissä maisemakuvissa – poissa ovat alkuperäisen Maisemakuvia-levyn Tuusulan moottoritie ja Muuttuva maaseutu, tilalla Pizza a’la Anssi Tikanmäki levyn Yoigu Lapizza ja kymmenen vuoden takaisen H2o – Maisemakuvia Suomesta III levyn Porvoo ja Airisto.

Konseptin tasolla levy tuntuu nappiosumalta – suomalaisuutta hohkaavana materiaalina Maisemakuvia on bändin linjaan hyvin sopivaa – sinivalkoisen musiikin saralla aivan huomattava parannus muutaman vuoden takaiseen Kajo-levyyn – ja big band -sovitukset Tikanmäen musiikista toimivat sen verran hyvin että on suorastaan ihme ettei niitä ole tehty aiemmin. Jokaisella raidalla sooloissa kuultava Päivinen on oiva solisti, erityisesti sopraanosaksofonin soundi on tälle materiaalille aivan täydellinen.

Tämän pintakerroksen alla levy kuitenkin kärsii siitä ettei se ei pääse riittävästi alkuperäisen varjosta esiin ja levyn rytmitys tuntuu oudolta, onhan alkuperäisessä levyssä varsin hieno rytmitys. Tikanmäen ensimmäinen maisemakuvalevy oikeastaan vakuuttaa kuulijan suuruudestaan jo ensimmäisellä kahdella raidalla – Lapin tuntureiden ja Aamun lakeuksilla jälkeen homma alkaa jo olla paketissa, niin vahvasti ne pelin avaavat, oli niistä sitten ensimmäisenä Aamu lakeuksilla kuten ensimmäisissä konsertti ja TV-esityksissä tai Lapin Tunturit niinkuin levyllä. Tämän uuden levyn Jere Laukkasen hidastempoinen sovitus tuntureista tuntuu auttamattoman veltolta avaukselta näihin verrattuna.

Muutenkin erilaisissa sovituksissa on tilkkutäkin makua ja niissä on selvästi varsin erilaisia ratkaisuja eikä eheää kokonaisuutta pääse muodostumaan. Mutta tämä ei ole pelkästään negatiivinen asia, sillä varsin mielenkiintoista uudessa levyssä on ajan kanssa kuunnella minkälaisia erilaisia ratkaisuja yhdeksän eri sovittajaa ovat tehneet ja joukosta löytyy muutamia helmiä. Vesa Piston sovittama Kiutaköngäs on viisi ja puoliminuuttinen kokonaisuus jossa on vauhtia ja vaarallisia tilanteita ja dynamiikkaa vaikka yhden LP:n puolen tarpeisiin ja kiihkeiden double time swing -osioiden ansiosta se on myös levyn onnistunein sovitus alkuperäisen musiikin ja big band jazzin hengen yhdistämisestä.

Toinen huippukohta on Sampo Kasurisen sovitus Porvoosta joka kääntyy sävellajin muutoksella kepeästä duurilirkuttelusta tummaksi rymistelyksi lähes Alamaailman vasaroiden hengessä sähkökitaran ja Päivisen barskan mourutessa.

Kokonaisuutena levy jää kiinnostavien elementtien ja toimivan konseptin vahvuuksilla reilusti voiton puolelle, mutta jättää hieman nälkäiseksi siinä mielessä että olisi mukava kuulla yhden sovittajan eheäksi kokonaisuudeksi big bandille sovittama näkemys tästä musiikista.

Uusi levy on julkaistu LP:nä, sitä saa Levykauppa Äxästä. Levy löytyy myös suoratoistopalveluista.

Ilmavoimien Big Band

 • Kapellimestari: Juha Ketola
 • Solitina: Pepa Päivinen (huilu, sopraanosaksofoni, tenorisaksofoni, baritonisaksofoni) 
 • Puupuhaltimet:
 • Mikko Suhonen (alttosaksofoni, huilu, alttohuilu, sopraanosaksofoni)
 • Aki Vänskä (alttosaksofoni, sopraanosaksofoni)
 • Pekka Seppänen (tenorisaksofoni, huilu, bassoklarinetti)
 • Mikko Tourunen (tenorisaksofoni, klarinetti)
 • Juha Salonen (baritonisaksofoni, bassoklarinetti, klarinetti)
 • Trumpetit/flyygelitorvet:
 • Jani Saaranen
 • Kimmo Vänskä
 • Eeva Tourunen
 • Giovanna La Mela 
 • Pasuunat:
 • Jussi Kosonen
 • Aaro Huopainen
 • Timo Raudasoja
 • Mikko Koskela 
 • Rytmisektio:
 • Sauli Hämäläinen (piano)
 • Esa Perämäki (kitara)
 • Vesa Pisto (basso)
 • Jussi Vikman (rummut, perkussiot)
 • Merja Kokko (huilu, pikkolo)
 • Harri Pääkkönen (tuuba)

Uusien sovituksien vertailu alkuperäisiin onnistuu kätevästi tällä soittolistalla – levyn LP ja digiversioilla on hieman eri kappalejärjestykset, tämä soittolista noudattaa uuden LP:n kappalejärjestystä:


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *