Jazzpossun kesäkuun 2019 soittolista


Kotimaiset

 • Iiro Rantala – June
 • Hot Heros – Coyotes Chasing Deer

Iiro Rantalan suomalaista kalenteria kuultiin livenä jo viime vuonna, nyt My Finnish Calendar on saamassa levyjulkaisunsa ACTilla.  Ensimmäisenä ennakkoraitana luonnollisesti julkaistu tämän kuun teemabiisi June ja lisää keikkoja Suomessakin näkyy olevan tällä teemalla tulossa tänä vuonna.

Free jazz -trio Hot Heros on pysynyt aktiivisena tänä vuonna monilla rintamilla. On ollut yhteistyökuvia niin Janne Laurilan kuin Hannibalinkin kanssa ja bändi on myös 3/4 viime kuussa esillä uuden levynsä tiimoilla olleesta Matti Salo Quartetista. Nyt ulkona Eclipsellä myös uusi trio-levy Days After the Rodeo jossa tarjolla tiukempaa rypistystä ja herkistelyäkin.

Modernit fuusiot

 • Girls in Airports – Outside Looking In
 • Jonny Mansfield – Silhouette
 • Sean Foran & Stuart McCallum – Skydancer
 • Snarky Puppy – Chrysalis
 • Elephant9 – Farmer’s Secret
 • Ibrahim Maalouf – Happy Face
 • Preservation Hall Jazz Band & Eme Alfonso – Keep Your Head Up
 • Joe Armon-Jones – Icy Roads (Stacked)
 • Ezra Collective – Quest for Coin

Tanskalainen Girls in Airports tunnetaan Suomessa ehkä parhaiten vierailustaan Tampere Jazz Happeningista – tuosta on jo kuusi vuotta aikaa ja muutama levy ilmestynyt sen jälkeen. Tänä vuonna bändi on julkaissut kolme irtoraitaa – en ole nähnyt tarkempaa tietoa levysuunnitelmista mutta jenkkikiertueen alla julkaistu uutukainen Outside Looking In on kuulemma “third and final single”. Kappale on omistettu alkuvuodesta menehtyneelle Talk Talkin laulaja Mark Hollisille ja tunnelma on synkkä mutta komea.

Brittiläinen Edition Records jatkaa mainiota julkaisujensa sarjaa vibrafonisti/lyömäsoittaja Jonny Mansfieldin Elftetillä. Tässä näyteraidalla Silhouette mukavasti polveilevaa menoa jossa mennään kimurantimmasta fuusiotilutuksesta 70-lukulaisiin proge-kitarakaariin.

Edition Records -yhteyksistä voi joku tuntea myös kitaristi Stuart McCallumin joskin mies lienee tunnetumpi Cinematic Orchestran jäsenenä. McCallumin jo viitisen vuotta sitten äänitettyä duomateriaalia australialaispianisti Sean Foranin kanssa julkaisee nyt Naim Audio jolla on ollut paikoin sormi vahvasti brittijazzin pulssilla mm. Sons of Kemetin ja Yazz Ahmedin levyjen julkaisijana. Tässä näytteenä mainio, hieman menevämpi raita Skydancer jossa on vahvaa patmethenymäistä tunnnelmaa, levyllä usein ollaan ehkä enemmän ralphtowner-tunnelmissa.

Snarky Puppysta on muodostunut jo jonkunlainen Pori Jazzien vakiovieras ja tänäkin kesänä suosittu fuusiobändi saapuu Kirjurinluodolle ja nousee tällä kertaa päälavalle. Suoratoistopalvelut ovat hyvin vahvasti tuoneet singlejen julkaisun takaisin jazziin – uusi raita Chrysalis edustaa hieman poikkeuksellista strategiaa, se on nimittäin “bonusraita” jo aiemmin keväällä julkaistun Immigrance -levyn sessioista.

Reteät norjalaiset psych-jazz veijarit Elephant9 ovat julkaisseet livemateriaalia äskettäin kahden tuplalevyn verran – toinen peruskokoonpanolla, toinen kitaristi Reine Fiskellä vahvistettuna. Vahvaa draivia löytyy, paikoin tunnelma lähestyy urkuri Larry Youngin hämyimpiä vuosia.

Pari vuotta sitten UMOn solistina Helsingissä vieraillut trumpetisti Ibrahim Maalouf joka tunnetaan ehkä parhaiten lähi-idän musiikkikulttuurin vaikutteiden tuomisesta jazziin ja mikrotonaalisen ilmaisun taitavasta käytöstä valmistautuu uuden levyn julkaisuun. Syyskuussa ilmestyy S3NS, nyt julkaistu siltä näyte raita Happy Face joka on nimensä veroinen.

Iloinen ja riehakas meininki on myös New Orleansin perinteikkään Preservation Hall Jazz Bandin uudella ennakkoraidalla Keep Your Head Up. Uusi levy A Tuba to Cuba kertoo tarinaa bändin matkasta Kuubaan etsimään jazzin juuria paikallisesta musiikkikulttuurista.

Uuden brittiskenen näkyviin kokoonpanoihin kuuluu äskettäin uuden levyn julkaissut Ezra Collective jossa vaikuttava kosketinsoittaja Joe Armon-Jones on myös julkaissut omissa nimissään kaksiraitaisen kymppituumaisen – tässä maistiaisia molemmista.

Afro/spiritualmeininki

 • Ryan Porter – Madiba
 • Ethnic Heritage Ensemble – Freedom Jazz Dance
 • Damon Locks Black Monument Ensemble – The Colors That You Bring
 • Angles 9 – Mali

Liekö Kamasi Washingtonin nostama aallonharja lopullisesti tänä vuonna tyyntynyt – ainakin tuntuu siltä, että Kamasin West-Coast Get Down -skenen pasunisti Ryan Porterin uusi julkaisu Force for Good ei ole herättänyt juuri Internetissä suurempaa huomiota – tosin julkaisu vasta digitaalinen ja fyysiset levyt tulevat myöhemmin myyntiin. Hieman kaluttujen luiden äärellä ollaan siinä mielessä että 83 minuuttisen levyn myyntipuheisiin kuuluu yhä, että materiaali on suurimmaksi osaksi nauhoitettu Kamasin The Epicin ja Kendrick Lamarin To Pimp a Butterflyn sessioiden aikoihin. Aivan hyvää vääntöä kuitenkin ainakin tässä avausraidalla Madiba.

Varsin menevän version Eddie Harrisin Freedom Jazz Dancesta esittää tässä afro-futuristiset tyylit taitava Ethnic Heritage Ensemble – hyvin sopii biisiin vähän tämmöinen hiphopahtava biitti.

Chicagolainen International Anthem levy-yhtiö on varmasti alkanut tulla pikkuhiljaa tutuksi ainakin Helsingin seudun jazzdiggareille. G Livelabissa on nähty labelilla musiikkia julkaisseista nimistä lähivuosina Jeff Parker ja Flow-festareille tänä kesänä saapuva Makaya McCraven, trumpetisti Jaimie Branch kävi viime vuoden We Jazzeilla Anteloperin osana ja nyt Kerava Jazzeilla oman Fly or Die -bändinsä kanssa. Tämän vuoden oleellisia IA-julkaisuja on Damon Locksin Black Monument Ensemble -projekti joka on rakentunut Yhdysvaltojen kansalaisoikeustaistelujen puhesamplejen pohjalle.

Aasinsiltaja seuraavaan aihepiiriin toimikoon pohjoismainen nonetti Angles 9 jonka tuotanto on pitkälti vahvasti freehen kallellaan, mutta uuden levyn raita Mali on vahvasti afrojazzahtava menopala. Viime kuussa tapetilla olleen Fire! Orchestran tavoin myös Angles 9 on kerännyt yllättävän laajan kannattajajoukon Internetissä pohjoismaiseksi vapaata ilmaisua viljeleväksi isommaksi kokoonpanoksi jonka musiikki ei ole yleensä helpoimmasta päästä.

Free/avant

 • Mark Dresser Seven – Ain’t Nothing But a Cyber Coup & You
 • Jonah Parzen-Johnson – Everything is Everything Else – Live in Helsinki 8.12.18
 • Sam Newsome – Sonic Polarity

Angles 9’n tavoin portugalilainen Clean Feed on julkaisijana myös basisti Mark Dresserin Seven -kokoonpanon uudella levyllä. Septetin soundissa on ilmavuutta, mutta varsin korvaa haastavaa tavaraa on tarjolla.

Viime vuoden We Jazzeilla taltioitiin saksofonisti Jonah Parzen-Johnsonin keikka jonka We Jazz on nyt julkaissut kasetilla ja diginä. Konein avitetuksi soolofonimatskuksi ehkä tämä puolestaan aika helppoakin kuunneltavaa. EVerything is Everything Else on jopa leikkisä.

Monipuolista soolosaksofonitaidetta tarjoilee uudella levyllään Chaos Theory: Song Cycles for Prepared Saxophone puhaltaja Sam Newsome. Varsin mielenkiintoista äänentuoton kirjon tutkimusta.

Jazzjazz

 • Doug Carn – Free For All
 • Herlin Riley – Borders Without Lines
 • Avishai Cohen – Face Me
 • Anat Cohen Tentet – Footsteps & Smiles
 • Fred Hersch & WDR Big Band – Rain Waltz

Kosketinsoittaja Doug Carn muistetaan parhaiten 70-luvun Black Jazz -labelin keskeisenä artistina. 70-vuotias veteraani on vieläkin aktiivinen, uudella levyllä Free For All kuullaan Carnia urkujen ääressä West Coast Organ Bandin kanssa. Tässä näytteenä nimiraita – mukiinmenevä versio Wayne Shorterin Art Blakeyn Jazz Messengersille säveltämästä klassikosta.

Rumpali Herlin Riley tunnetaan erityisesti Wynton Marsaliksen luottomiehenä – yhteisiä levytyksiä Marsaliksen kanssa on kertynyt neljällä vuosikymmenellä jo yli 30. Oivia levyjä Riley on tehnyt myös omissa nimissään – uudella levyllä Perpetual Optimism on monta hienoa hetkeä svengaavan bop-perinteen ystäville. Jazz!

Basisti Avishai Cohen on varsin rennoissa tunnelmissa uudella levyllään Arvoles – Continuo ja Seven Seas sijoittuvat varsin korkealle allekirjoittaneen “2000-luvun parhaat jazzlevyt” -listalla ja vähän laimeaksi uutuus niihin verrattuna jää, mutta kyllähän tästä Face Me -raidasta ainakin kuulee että sama mieshän tässä on kyseessä.

Klarinetisti Anat Cohen on “sen toisen Avishai Cohenin” sisko ja ehkä tämän hetken kuumin jazzklarinettinimi. Cohenin tentetin musiikissa on mukavaa ettei iloisuutta karteta tai soittamisen riemua säästetä ja varsin mukavia hetkiä on uudella Triple Helix -levyllä joka kansitaiteesta lähtien tuntuu vahvasti seuraavan parin vuoden takaisen Happy Song -levyn jalanjälkiä.

Euroopan merkittävimpiin ja perinteikkäisimpiin big bandeihin kuuluu Kölnissä vaikuttava paikallisen radion WDR Big Band joka on nyt yhdistänyt voimansa pianisti Fred Herschin kanssa. Orkesteria johtaa ja sovituksista vastaa Vince Mendoza jonka kädenjäljistä on Suomessakin saatu nauttia – mm. SibaFesteillä kolmisen vuotta sitten Sibis Alumni Big Bandin ja Sibelius-Akatemian kamariorkesterin yhdistelmäkonsertin kapellimestarina.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *