Jazzpossun heinäkuun 2019 soittolista


Uudet ja tulevat julkaisut

 • Aki Rissanen Trio – Aeropeans
 • Portico Quartet – Signals in the Dusk
 • Yazz Ahmed – Lahan al-Mansour
 • Miguel Zenón – Colobó
 • Kalle Kalima & Knut Reiersrud – For What It’s Worth

Tässäpä otos ennakkosinkkuja tulevilta mielenkiintoisilta levyiltä. Vuoden odotetuimpiin kotimaisiin lukeutuu Aki Rissanen Trion Art in Motion jonka avausraita Aeropeans on Rissasen trioa parhaimmillaan – oleellisina elementteinä hypnoottinen minimalismi ja klassisen musiikin vaikutteet.

Kymmenisen vuotta sitten Portico Quartet edusti mielenkiintoisinta sen ajan brittijazzia, välissä quartet katosi nimestä ja suunta vaihtui elektronisempaan, viime vuosina on syntynyt eri tyylien synteesi. Signals in the Dark on ensimmäinen sinkku lokakuussa tulevalta Memory Streams levyltä ja elektronisen musiikin rytmien ja orgaanisempien soittimien yhdistelmä kuulostaa varsin hyvältä.

Viime vuonna Pori Jazzeilla vieraillut Yazz Ahmed arabialaisen musiikin fuusioiden parissa. Uusi levy on nimeltään Polyhymnia ja se on kunnianosoitus kuudelle vahvalle naiselle. Ensimmäinen sinkkujulkaisu Lahan al-Mansour  on ehkä vielä vähän syvemmällä psykedeelisissä arabijazz tunnelmissa kun edellinen levy La Saboteuse.

Miguel Zenónin musiikissa puolestaan usein kuuluvat saksofonistin puertoricolaiset. Tuleva levy Sonero on myös näillä linjoilla ja se on kunnianosoitus salsalaulaja ja säveltäjä Ismael Riveran musiikille.

Kitaristi Kalle Kalimalta on ilmestymässä elokuun lopussa yhteislevy norjalaiskitaristi Knut Reiersrudin kanssa. Flying Like Eagles -levy ammentaa amerikkalaisesta roots-musiikista – luvassa kansanlaulu/trad. osastoa ja muutamia tulkintoja rock/country-hittejä kuten nyt julkaistu Buffalo Springfield laina For What It’s Worth.

Pori Jazz muistoja

 • Max Zenger Globus – No Plan(et) B
 • Ron Carter – My Funny Valentine
 • Archie Shepp – Mama Rose
 • OK:KO – Arizona
 • Snarky Puppy – Bardis
 • Yussef Dayes, Alfa Mist, Mansur Brown, Rocco Palladino – Love is the Message 
 • Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana – Se on jatsii
 • Timo Lassy & Ricky-Tick Big Band Brass – Northern Express
 • Nubya Garcia – Lost Kingdoms

Pori Jazz löi tänä vuonna yleisöennätyksiä. Siitä tuskin voi jazztarjontaa paljoa kiittää – loppuunmyyty Kirjurinluoto ei nimittäin niin hirveästi heijastunut jazziin keskittyneeseen Lokkilavaan, mutta jazztarjonta oli ensiluokkaista ja joka päivä jazzia pystyi kuuntelemaan lähes tauotta yli 12 tuntia jos lähti Kirjurilta vielä Cafe Jazzin perinteisiin jameihin.

Festivaalin huippuhetkiin kuului Max Zenger Globuksen setti ilmaislava Poriljongissa – oli nimittäin bändillä aivan huikeat kierrokset koneessa. Bändin uusi levy on myös Flame Jazz Records -levy-yhtiön ensimmäinen julkaisu. Jazzpossu toivottaa pitkää ikää uudelle julkaisijalle.

Torstaina kirjurinluodolle oli tuotu festivaalin jazztarjonnan suuret legendat basisti Ron Carter ja saksofonisti Archie Shepp. Molemmilta kuultiin odotettuja otteita – Carter soitti 50- ja 60-lukulaista tyylikästä kamarijazzia, mukana tietysti Milesille omistettu My Funny Valentine. Shepp puolestaan tarjosi läpileikkauksen monipuoliseen uraansa – mukana myös isoäidilleen omistetun runon ympärille rakentuva Mama Rose.

OK:KO ja Mopo edustivat Lokkilavalla mainiota suomalaista jazzosaamista. OK:KO enemmän tutuilla linjoilla alkuvuodesta ilmestyneen Syrtti levyn materiaalilla. Mopo sen sijaan esitti ainutlaatuisen Mopo on the Moon -setin kuuhun laskeutumisen 50-vuotisjuhlan kunniaksi – siinä tutumpi materiaali sai hieman uudet kasvot ja kuuhun laskeutumista kuvaava osio meni vapaammaksi improvisaatioksi – Sinut muista ainiaan kuultiin aivan lopuksi.

Erilaisia moderneja fuusiosävyjä tarjoilivat päälavalla suosittu fuusiobändi Snarky Puppy – tässä näytteenä aivan uusi biisi Bardis ja Lokkilavalla melankolisenkin rauhallisen instrumentaali hiphopin nouseva nimi Alfa Mist. Alfan setti oli melko laiskan oloinen – livenä tarvitsisi kovempaa soolorutistusta. Vähän toivoisi että brittiskenestä tulisi kansainvälisille lavoille enemmän “superbändi”-tyyppisiä kokoonpanoja – Alfa Mistinkin tapauksessa viimeisen vuoden aikana oman Porissa nähdyn kokoonpanon levyä kiinnostavammat julkaisut ovat olleet live- ja studiosessiot rumpali Yussef Dayesin, kitaristi Mansur Brownin ja basistilegenda Pino Palladinon pojan Roccon kanssa.

Kotimaista lyhyen tähtäimen nostalgiaa oli mukana Ricky-Tick Big Bandin eri osien vahvistamissa seteissä lauantaina. Kolmen MC:n Julkisen Sanan ja RTBB:n festarikiertue on jo ennakkoon tiedetty jäähyväis-henkiseksi – setissä kuultiin runsaasti myös ensimmäisen levyn mainioita biisejä kuuden vuoden takaa. Timo Lassyn ja RTBB:n vaskisektion yhteissetissä kuultiin puolestaan muutama hieno sovitus Lassyn ensimmäisen levyn biiseistä, mutta myös hienoja uudempia biisejä kuten Northern Express.

Porin brittinimistä vakuuttavampi oli saksofonisti Nubya Garcia jonka vahvaa soittoa on kuultu monilla huippulevyillä. Garcia on tulossa myös Flow’hun josta pääsmmekin kuun viimeiseen aiheeseen.

Flow Festivalissa jälleen runsaasti jazziakin

 • Timo Lassy & Teppo Mäkynen – Liberty (Pt. 2)
 • Makaya McCraven – Atlantic Black
 • Pharoah Sanders – The Gathering

Flow Festival järjestetään 9-11.8. ja tuttuun tapaan joka päivän ohjelmistosta löytyy myös jazzia. Kotimaisista nimistä Nordea Globe Balloon -lavalla nähdään äskettäin duolevyn julkaisseet Timo Lassy ja Teppo Mäkynen, Elifantree ja Katu Kaiku. Ulkomaisia jazzvieraita ovat lauantaina soittavat Nubya Garcian lisäksi perjantaina rumpali Makaya McCraven ja sunnuntaina spiritual jazzin todellinen legenda Pharoah Sanders joka soittaa kaksi settiä.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *