Jazzpossun elokuun 2019 soittolista


 • Espoo Big Band – Brotherhood

Koska kuukauden soittolista osuu Espoo-päivälle niin on aihetta avata peli Espoo Big Bandin alkuvuodesta ilmestyneellä levyllä. EBB kuultavissa livenä myös lauantaina 31.8. Espoo-päivän konsertissa Tapiolassa.

 • Iiro Rantala – August
 • Kalle Kalima & Knut Reiersrud – Hurt

Tänään perjantaina 30.8. ilmestyy saksalaisella ACTilla kaksi suomalaisittain mielenkiintoista levyä – Iiro Rantalan My Finnish Calendar on varsin onnistunut konseptilevy joka kartoittaa suomalaista mielenmaisemaa kahtatoista kuukautta edustavien kappaleiden kautta, kitaristi Kalle Kalima norjalaiskitaristi Knut Reiersrudin kanssa on puolestaan juurevissa amerikkalaistunnelmissa Flying Like Eagles -levyllä jossa jamitellaan uuteen uskoon rock-hittejä ja folkimpaa roots-musiikkia.

 • Olli Hirvonen – Tactile
 • Pope Puolitaival – Sonny from Kaustinen

Uuden levyn tänään julkaisee suomalaislähtöisistä, maailmalla vaikuttavista kitaristeista myös Olli Hirvonen. Ropeadopen julkaisemalla Displace -levyllä tarjolla Hirvosen vahvaa sähkökitarointia akustisen bändin tukemana. Mukana New Helsinki -levyltä tuttuja nimiä, mutta tällä kertaa ilman puhaltajia.

Monista kokoonpanoista vuosien varrella tuttu Pope Puolitaival julkaisee myös tänään Northern Resonance -levyn – ensimmäinen julkaisu uudelta Flame Jazz Records labelilta. Bändissä mukana Jussi FredrikssonJori Huhtala ja Jonatan Sarikoski ja kahdella raidalle vierailee myös Jukka Eskola.

Julkkarikeikat:

 

 • Koma Saxo – Koma Tema

Persoonallisista, vahvoista otteista tunnetun basisti Petter Eldhin johtama Koma Saxon setti oli viime vuoden We Jazz -tapahtuman kovimpia elämyksiä ja samassa yhteydessä äänitetty tuleva levy voi hyvinkin olla We Jazz Recordsin kovimpia julkaisuja. Ainakin hyvää lupaa ennakkolohkaisu Koma Tema. Kokoonpanossa on all-stars tunnelmaa, rummuissa Christian Lillinger ja saksofoneissa Mikko InnanenJonas Kullhammar ja Otis Sandsjö.

 • Sylvain Rifflet – Eble (de Ventadour)

Suomalaisia jazzdiggareita varmasti kiinnostavia uusia levyjä on tulossa melkoinen määrä seuraavina kuukausina. Ei parane unohtaa ranskalaissaksofonisti Sylvain Rifflet‘n tulevaa keskiaikaisen musiikin modaalisia sävyjä tavoittelevaa Troubadours levyä jossa trumpetissa kuullaan Verneri Pohjolaa joka on myös suuntaamassa syyskuussa studioon oman kvartettinsa kanssa – uutta Vernerin materiaalia voi nyt jo bongata keikoilta, esimerkiksi tämän soittolistan julkaisupäivänä 30.8. Koko Jazz Clubilta.

 • 3TM – Castle of Sound
 • Oddarrang – Trichordon – II. Klimakos
 • Aki Rissanen – Cantus Arcticus, Melancholy

Teppo Mäkysen 3TM on julkaisemassa marraskuussa uuden Lake -levyn. Sitä edeltää melko puhdasta ambient-fiilistelyä sisältävä kesällä ilmestynyt Abyss (A Prelude to Lake). 

Aika ambient-mattoa on myös Oddarrangin tulevan levyn ennakkoraita Trichordon – II. Klimakos. Saapa nähdä mitä tulevasta Hypermetros -levystä muodostuu. Bändi on myös julkaissut tulevia kiertuepäiviä Suomessa:

10 Oct – Suisto klubi, Hämeenlinna
11 Oct – G Livelab, Tampere
1 Dec – We Jazz Festival, Helsinki
04 Dec – Kerubi, Joensuu
05 Dec – Poppari, Jyväskylä
08 Dec – Validi Karkia, Pori

Oddarrangin tulevan levyn julkaisee brittiläinen Edition Records jonka tallissa jatkaa myös Aki Rissanen trioineen. Uusi levy Art in Motion ilmestyy 13.9. Sen toinen amuse-bouchemaistiainen on trion tulkinta Einojuhani Rautavaaran Cantus Arcticuksen Melancholy osasta.

 • The Bad Plus – Trace
 • Dave Holland/Zakir Hussein/Chris Potter – Good Hope
 • Kneebody – Spectra
 • Laura Jurd – Companion Species

Edition Records on kovasti nostamassa tänä vuonna profiiliaan jazzin julkaisijana vahvoilla jenkkisignauksilla – uusin tulokas Editionille on The Bad Plus -trio. Uusi levy Activate Infinity on tulossa lokakuussa, mutta yhteistyön hedelmistä pääsee nauttimaan jo niin että Edition on tuonut trion edellisen levyn Never Stop II suoratoistopalveluihin (vielä kun sitä LP:tä saisi Euroopasta kohtuullisin postikuluin…).

Huippusaksofonisti Chris Potter julkaisi tässä blogissakin käsitellyn uuden levynsä Editionilla ja nyt hän on mukana nimekkäässä triossa basistilegenda Dave Hollandin ja tabla-virtuoosi Zakir Hussainin kanssa. Tämä Crosscurrents Trio nimeä kantava kokoonpano on julkaisemassa uuden levyn 11.10. ja ennakkoraita Good Hope on jo kuultavissa.

Uusimpiin jo julkaisunsa saaneiden Edition Recordsin levyihin kuuluvat monipuolisen fuusiobändi Kneebodyn ja trumpetisti Laura Jurdin levyt. Jurdin levy Stepping Back, Jumping In on melkoinen runsaudensarvi josta eivät ideat tunnu loppuvan kesken sitten millään.

 • Daniel Erdmann’s Velvet Revolution – La Tigresse

Saksofonisti Daniel Erdmannin Velvet Revolution trion osaset lienevät suomalaisille jazzin kuuntelijoille muista yhteyksistä – Erdmann itse soitti tovin Mikko Innasen Innkvisitiossa ja on sittemmin nähty useampaan otteeseen Vapaat äänet -kiertueilla. Näistä ympyröistä monille lienee tuttu myös viulisti Théo Ceccaldi. Vibrafonisti Jim Hart puolestaan on soittanut paljon Marius Nesetin kanssa ja Nesetin kokoonpanoissa useasti Suomessakin nähty mm. April Jazzeilla tänä keväänä.

Toisen levyn tänä syksynä julkaisevan bändin soundi on lempeää kamarijazzia, mutta ainakin tässä ennakkobiisissä La Tigresse on myös varsin mukaansatempaavaa meininki.

 •  Matthew Halsall – Life

Manchesterin jazzskenen suuri nimi, Gondwana Recordsia pyörittävä trumpetisti Matthew Halsall on jonkun verran Suomessakin kerännyt kannattajia spiritual jazziin kallellaan olevalla musiikillaan. Gondwana Orchestraa kuultiin muutama vuosi livenäkin Suomessa Pori Jazzeilla. Halsallin arkistoista on ilmestymässä tripla-LP Oneness syyskuun lopulla, tunnelmallinen Life kuultavissa nyt.

 • Mats Eilertsen – Tundra

Mats Eilertsen on ollut tänä vuonna tuottelias. Alexi Tuomarilan Triossakin soittavalta norjalaisbasistilta ilmestyi alkuvuodesta trio-levy ECM:llä ja nyt kesällä pikälti studiossa eri palasista koostettu sooloprojekti Reveries and Revelations jolla vierailevat mm. Eivind Aarset ja Arve Henriksen.

 • Resavoir – Woah

Chigagosta tulee raikas fuusioyhtye Resavoir jonka nimeä kantavan ensilevyn on julkaissut International Anthem josta on viime vuosina tullut yksi kiinnostavimpia amerikkalaisia jazzlabeleita jonka tekemisistä ja artisteista kuullaan miellyttävän paljon myös Euroopassa – levymerkillä musiikkia julkaisseihin Suomessa viime vuosina livenä nähtyihin artisteihin kuuluvat Makaya McCraven, Jeff Parker ja Jaimie Branch ja Flow-festivaaleilla julkaisuja oli näyttävästi tarjolla myös We Jazzin vinyl marketissa josta tämäkin julkaisu LP-muodossa päätyi Jazzpossun hyllyyn. Seuraava We Jazz vinyl market -tapahtuma on muuten Helsinki Design Weekin yhteydessä Kaapelitehtaalla 7-8.9.

 • Bill Frisell – Everywhere

Veteraanikitaristi Bill Frisellin uusi levy Harmony lupailee herkkää tunnelmointia rauhallisissa merkeissä – bändissä laulaja Petra Haden, 70-luvulta opiskeluajoista asti Frisellin soittokavereihin kuulunut sellisti Hank Roberts ja basisti Luke Bergman – julkaisijana tällä kertaa Blue Note, ensimmäinen Frisellin oma julkaisu tällä klassikkomerkillä.

 • Binker Golding – You, That Place, That Time
 • Wynton Marsalis – Daily Battles
 • Ethan Iverson Quartet – The Man I Love

Loppuun sitten hieman perinteisempää jazztunnelmointia. Saksofonisti Binker Golding tunnetaan Binker & Moses duosta ja Coltrane-henkisistä otteista ja alkuvuoden duolevy pianisti Elliot Galvinin kanssa meni aivan free törinän puolelle, joten melko yllättävää on että tulevan levyn Abstractions of Reality Past and Incredible Feathers ennakkoraidat ovat varsin sovinnaista ja svengaavaa jazzia, uusin raita You, That Place, That Time tuo mieleen Michael Breckerin kaltaiset kasarihommat. Bändissä muutamaankin otteeseen kesällä Suomessa konsertoineen Nubya Garcian yhtyeistä tuttuja tyyppejä – basisti Daniel Casimir ja rumpali Sam Jones nähtiin Garcian kanssa niin Porissa kuin Flow’ssakin. Onpa pianisti Joe Armon-Joneskin soittanut myös Garcian levyillä ja tunnetaan myös Ezra Collectivesta (häneltäkin oma levy syksyllä tulossa).

Aika mielenkiintoinen single-julkaisu on Daily Battles näyttelijä Edward Nortonin ensimmäisen oman ohjauksen Motherless Brooklyn -soundtrackilta. Biisin on tehnyt Radioheadin Thom Yorke jonka omaan versioon torvet on sovittanut Red Hot Chili Peppers -basisti Flea (!). Tässä kuullaan sinkun toinen raita – tästä biisistä tehty Wynton Marsaliksen jazzsovitus.

Aiemmin soittarilla kuullun The Bad Plussan alkuperäinen pianisti Ethan Iverson julkaisee 20.9. Village Vanguardissa äänitetyn kvartettilevyn Common Practice ECM:llä. Bändissä mukana pitkän linjan trumpetisti Tom Harrell. Luvassa standardeja ja bluesia – ennakkoraitana on julkaistu tulkinta Gershwinin The Man I Lovesta. Eipä tule heti mieleen montaa ECM-julkaisua jossa oltaisiin näin vahvasti jazzin traditiossa kiinni.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *