Sid Hille & Jarmo Saari juhlistivat Espoo-päivää EMMAssa


April Jazz ja Espoon modernin taiteen museo EMMA ovat tehneet muutamia vuosia nyt yhteistyötä jossa jazzmuusikko toteuttaa tilausteoksen jonkun museon näyttelyn innoittamana. Esa Pietilän ja Raoul Björkenheimin jälkeen sarjan kolmas säveltäjä on Sid Hille jonka Tapio Wirkkalan ja Rut Brykin taiteesta innoittunutta In Dialogue -musiikkia on kevään April Jazz -ensiesityksen jälkeen saanut kuulla museossa näyttelyn yhteydessä.

Kaksipäiväisenä Espoo päivänä (!) WeeGeessä johon EMMAkin kuuluu oli avoimet ovet ja osana runsasta kulttuuritarjontaa Hille esiintyi Aitio-tilassa Wirkkalan suunnitteleman komean puupanelin edessä duona Jarmo Saaren kanssa.

Hille kertoi alkuspiikissään Saaren olleen ensimmäisiä suomalaisia jazzmuusikoita johon hän tutustui 90-luvulla tullessaan Suomeen ja Saari soitti Hillen ensimmäisellä täällä tehdyllä levyllä, mutta sittemmin yhteistyötä on ollut vähemmän. Viime vuodelta on  jäänyt näistä hyvin mieleen mainio F# -keikka Koko Jazz Clubilla jossa Saari oli Hillen trion vieraana.

Kahden improvisoivan äänitaiteiljan noin 45 minuutin setti jaksottui rytmikkäämpiin osiin ja abstraktimpaan leijuntaan. Efektipedaalien käyttöä ei säästelty ja Saari erityisesti keskittyi kitarallaan monipuoliseen värittelyyn. Oman erikoisen mausteensa toi se, että molemmat muusikot soittavat 1900-luvun alkupuolella keksittyä varhaista sähkösoitinta, thereminiä jonka aavemaista ujellusta kuultiin nyt duettonakin – paitsi mielenkiintoista äänimaalailua niin myös visuaalista sillä thereminiä soitetaan käden liikkein itse soittimeen koskematta.

Kuten vapaaseen improvisaatioon nojaavassa musiikissa yleensäkin kokonaisuuden rytmitys on tärkeää ja Hilleltä ja Saarelta tämä onnistui – musiikin aaltoilu tuntui luontevalta ja yleisön oli helppo seurata muusikoita tunnelmasta toiseen.

Modernin taiteen museoon tällainen musiikki sopi hyvin ja oli erityisen ilahduttavaa nähdä korkealaatuista luovaa musiikkia ja huippuimprovisaatiota myös osana Espoo-päivän runsasta ilmaistarjontaa.

Theremin-duetto
  • Sid Hille – syntetisaattori, sähköpiano, theremin
  • Jarmo Saari – kitara, theremin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *