Pope Puolitaival Nordic4 – Northern Resonance


Puhaltaja Petri “Pope” Puolitaival on suomalaista jazzia seuraaville tuttu nimi monista yhteyksistä – näkyvin rooli toistakymmentä vuotta maamme kokoonpanojen kärkikastiin kuuluneessa Dalindèossa. Popen johtamia kokoonpanoja on silloin tällöin nähty keikoilla – ainakin Pope Puolitaival United tulee mieleen – mutta nyt äskettäin toimintansa aloittaneen Flame Jazz Recordsin julkaisema Pope Puolitaival Nordic4 -yhtyeen levy Northern Resonance on Puolitaipaleen ensimmäinen levy leaderina.

Nelikosta löytyy luottonimiä – koskettimissa Jussi Fredriksson, bassossa Jori Huhtala ja rummuissa Jonatan Sarikoski ja kahdella raidalla vierailevana solistina myös useassa kokoonpanossa Puolitaipaleen kanssa aiemminkin yhteistyötä tehnyt Jukka Eskola.

Levy alkaa nimen ja kansitaiteen lupailemissa rauhallisissa pohjoisissa tunnelmissa Old Town Churchilla joka kasvaa mukavasti loppua kohti. Tämän jälkeen siirrytäänkin suoraan levyn kohokohtiin Puolitaipaleen kotikaupunkieepos Oulu Trilogylla jonka Part I:n kihelmöivän jännittynyt tunnelma lupaa hyvää alusta asti ja Puolitaipaleen väkevässä puhalluksessa Coltrane-vaikutteiden noustessa pintaan ja Eskolan vahvalla soolotuella kappale kasvaakin huumaavaksi. Aliarvoida tässä kokonaisuudessa ei pidä myöskään Huhtalan ja Sarikosken panosta – erityisesti Sarikoski on niin kauan kun muistan hänen soittoa kuulleeni vakuuttanut rumpalina joka pystyy kunnolla innostuessaan reteällä virvelirummun päristelyllä nostamaan koko bändin korkeammalle viritystasolle ja tästä Oulu Trilogy Part I on loistava esimerkki.

Trilogian toinen osa alkaa näytteellä Puolitaipaleen huilunsoittotaidoista joihin yhdistyy erinomaisesti Fredrikssonin vaihtaminen pianosta syntetisaattoriin ja kierrokset vaan kovenevat kun saksofoni kaivetaan taas esiin. Kakkososan tunnelmaa tosin latistaa, että se päättyy oudosti feidiin joka tuntuu tulevan kesken Puolitaipaleen sooloa.

Kolmososa etsii uusia tasoja sähköistetystä saksofonista joka tuo trilogian loppuun varsin yllättävää fuusiojazzin vivahdetta, sinänsä konseptuaalisesti vahvaan ja soundimaailmasta erottuvaan melodiaan lopettaminen vaikuttaa hyvältä idealta mutta siinä missä kakkososan syntetisaattorin mukaan tulo tapahtuu kuin varkain luonnollisen tuntuisesti niin sähköujellus pistää enemmän korvaan.

Sähkösoittimien soundeja tutkitaan vielä myöhemmin syvemmin Wonderland Symphony -raidalla, mutta se jää vaisuksi – muutenkin Oulu-trilogian jälkeen levy ei oikein jälkimmäisellä puoliskolla herää samalla intensiteetillä enää eloon, vaikka löytyy loppupuoleltakin helmensä – triona ilman koskettimia vedetty Sonny from Kaustinen on riemukas ja kepeä rytminen iloittelu jossa Huhtalakin pääsee esittelemään solistintaitojaan.

Pope Puolitaival Nordic4 on kohdattavissa levynjulkaisukiertueella seuraavasti:

  • 05.09.2019 Koko Jazz Club, Helsinki
  • 06.09.2019 Flame Jazz, Turku
  • 27.09.2019 Krapin paja, Tuusula
  • 28.09.2019 Joensuu

Uutta levyä saa paitsi keikoilta myös Digeliuksesta ja Levykauppa Äxästä.

  • Pope Puolitaival – saksofonit, huilu
  • Jussi Fredriksson – piano, syntetisaattorit
  • Jori Huhtala – basso
  • Jonatan Sarikoski – rummut
  • +Jukka Eskola – trumpetti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *