Jazzpossun syyskuun 2019 soittolista


Tässä kuussa tarjolla muutama näyte loppuvuoden suomalaisittain ja “arkistojen aarre” -hengessä odotetuimmilta julkaisuilta ja paljon festivaalihuumaa kun sekä Tampere Jazz Happening että We Jazz 2019 julkaisivat äskettäin ohjelmistonsa.

 • Petter Eldh/Koma Saxo – Ostron Koma
 • Aki Rissanen – Seemingly Radical
 • Miles Davis – Maze
 • John Coltrane – Blue World

We Jazzin tulevalta Petter Eldhin mastermindaamalta Koma Saxo -levyltä on julkaistu uusi single Ostron Koma ja vieläkin levy vaikuttaa äärimmäisen lupaavalta kaiken perusteella. Koma Saxo -kokoonpano on tulossa myös We Jazz festareille – bändi nähdään molemmissa G Livelabeissa Tampereella 4.12. ja Helsingissä 5.12.

Aki Rissasen trion hieno kolmas levy Art in Motion lunastaa odotuksia ja tarjoaa vahvoja jännitteitä ja vaikutteiden kirjoa klassisesta musiikista elektroniseen.

Uutta materiaalia on saatu markkinoille jälleen kerran muutamalta arkisto/live/box set/reissue-osaston kestosuosikilta. Äskettäin ilmestyi Miles Davisin 80-luvun äänityksiin perustuva Rubberband joka on kokonaisen levyn mittoihin paisutettu modernein lisä-äänityksin. Tämän levyn parasta antia ovat kolme aikoinaan valmiiksi saatua raitaa MazeSee I See ja Rubberband jotka on julkaistu aiemminkin Euroopassa 1986-1991: The Warner Years –boksissa, mutta jotka ovat varmasti monelta Miles-diggariltakin jääneet aiemmin kuulematta sillä tätä boksia ei esimerkiksi suoratoistopalveluista löydy – muuten varsin köykäistä kamaa.

Uusi julkaisu John Coltranen musiikkia äänitettiin vuonna 1964 Crescent ja A love Supreme levyjen välissä kanadalaisohjaaja Gilles Groulxin elokuvaan Le chat dans le sac ja äänitykset jäivät merkitsemättä levy-yhtiö Impulse!n kirjanpitoon, mutta pääsevät nyt päivänvaloon. Biisilistan perusteella tulossa uusia ottoja Coltranen kvartetin ohjelmistosta tutuista kappaleista – ainoa nimen tasolla “uusi” kappale on ennakkona 27. päivä ilmestyvältä levyltä jo julkaistu Blue World joka ei melodialtaan ja tunnelmaltaan juurikaan eroa Coltrane-levyn Out of This Worldista – voisi kyynisesti teoretisoida että uusi nimi on annettu että kappale on saatu Harold Arlenin nimistä Coltranen nimiin eikä ole tarvinnut huolehtia tekijänoikeusmaksuista. Taattua tavaraahan tämä on, mutta kovin tutun tuntuista, että vaikuttaa etukäteen ainakin siltä että ehkä vain alternate takeista innostuva diipein diggailijajoukko tulevalta levyltä tekee elämyksiä nostavia löytöjä.

We Jazz 2019

 • Muriel Grossmann – Golden Rule
 • Ill Considered – Tangled
 • Ronald Langestraat – In the Middle of the Night
 • Elliot Galvin – Red and Yellow
 • Jukka Eskola Soul Trio – Stick of a Branch
 • Sami Linna Quartet – Clowns
 • ADHD – Stulli
 • MDCIII – Schtatisch
 • Oddarrang – Ohlop
 • Bowman Trio – Mac Elliot

Joulukuun 1-8 järjestettävä We Jazz 2019 levittäytyy viime vuotisten Helsingin ja Tallinnan lisäksi myös Tampereelle jossa näyttämöinä toimivat G Livelab ja aina konserttiin asti tuntematon salakeikan sijainti. Tarjolla on erittäin mielenkiintoinen kattaus We Jazzin puuhia seuraaville tuttuja bändejä ja uusia tuttavuuksia.

Kaksi vahvaa tärppiä – G Livelabilla 5.12. yllä mainittu Koma Saxo ja itävaltalaislähtöinen, Ibizalla vaikuttava Muriel Grossman jonka erittäin kova Coltrane-vaikutteinen Golden Rule -levy on saavuttanut  jazzvinyylipiireissä positiivista kuohuntaa Tallinasta toimivan RR Gemsin ripeästi loppuunmyydyn vinyylijulkaisun vanavedessä.

Toinen nopeasti loppuunmyytävien jazzvinyylien diggareiden lemmikki on lontoolainen Ill Considered joka on kolmen vuoden sisään ehtinyt julkaista jo 8 levyä – kahta suoratoistopalveluistakin löytyvää lukuunottamatta vain rajoitettuina vinyylipainoksina. We Jazzissa bändi on osa runsasta lauantai-illan maratonkattausta Suvilahdessa jossa mukana myös 3TM, MDCIII Belgiasta, Ronald LangestraatHilde Maria Holsen ja VIRTA-yhtyeen koostama VIRTA Festival jonka tarkka sisältö pysyy yllätyksenä alkuunsa saakka.

Tampere Jazz Happening

 • Cross Currents Trio (Dave Holland, Zakir Hussein, Chris Potter) – Good Hope
 • Mário Costa – Erosion
 • Théo Ceccaldi FREAKS – Henry m’a tuer
 • Rodrigo Amado – Theory of Mind (For Joe) 
 • Fred Frith, Jessica Lurie, Jason Hoopes, Jordan Glenn – Identity Crisis
 • Ambrose Akinmusire – a blooming bloodfruit in a hoodie

Tämän vuoden Tampere Jazz Happeningin ohjelmaa voisi pitää rohkeana. Tarjolla on paljon eurooppalaista avant-gardeen ja freehenkin kallellaan olevaa musiikkia ja paatuneimmillekin diggareille uusia tuttavuuksia.

Kansainvälistä jazzia nimekkäimmästä päästä edustavat Edition Recordsilla syksyllä levyn julkaiseva Dave HollandinZakir Husseinin ja Chris Potterin muodostama Cross Currents Trio ja trumpetisti Ambrose Akinmusire jonka Origami Harvest -kattauksessa kohtaavat moderni jazz, hip hop ja jousikvartetti.

Vapaat äänet -konserttisarjan aktiiviset seuraajat löytänevät ohjelmistosta useamman miellyttävän yllätyksen – ainakin Théo ja Valentin CeccaldiDaniel ErdmannSylvain Darrifourcq ja Benoît Delbecq edustavat Tampereen ohjelmiston kokoonpanoissa muusikoita joihin aiemman kosketuksen Suomessa on voinut saada Vapaat äänet -kiertueiden puitteissa.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *