Jazzpossun lokakuun 2019 soittolista


  • Cécile McLorin Salvant – Visions
  • Makaya McCraven, Joe Armon-Jones, Theon Cross, Nubya Garcia – The Bounce!

Aloitetaan kuukauden soittis muutamilla tulevilla keikkavierailla – laulaja Cécile McLorin Salvant on noussut vahvasti viime vuosina Pohjois-Amerikan jazzpiirien hehkuttamaksi laulajaksi. Hän on nyt myös julkistettu ensi kevään Espoon April Jazzien pääesiintyjäksi – McLorin Salvantia voi kuulla festareilla 22.4.2020 ja tältä kuulostaa hänen tulkintansa Stevie Wonderin Visionsista.

Kesällä Flow’ssa vieraillut Makaya McCraven palaa Suomeen We Jazz -keikalle Ääniwalliin 18.1. jossa menossa mukana myös Timo Lassy harvoin kuullulla triokokoonpanolla.

  • Mopo – Die Mopo
  • Jukka Eskola Soul Trio – Jongo Street
  • Ilkka Arola Sound Tagine – Land Ahead!

Mopo juhlii 10 vuotista taivaltaan uudella singlellä ja juhlakonserteilla – tänään Helsingissä 30.10. Tavastialla! MOPO10 tarjoilee hieman erilaista otetta joka todistaa, että toiselle kympille lähtevä trio ei ole lopettanut uudistumista.

Helsingissä uuden julkaisun tiimoilta esiintyvät tällä viikolla myös Flame Jazz Recordsilla hienon levyn julkaissut lähi-idän musiikin vaikutteita pursuava Ilkka Arola Sound Tagine (Juttutuvan Rytmihäiriö-klubilla tänään 30.10.) ja Jukka Eskola Soul Trio jonka toisen levyn on äskettäin julkaissut Timmion ja vinyylin on allekirjoittanutkin bongannut (ja ostanut ) Chicagossa asti (G Livelab 31.10.).

  • Hands and Omens – unwritten / love
  • Oddarrang – Ohlop
  • Dave Holland, Zakir Hussain, Chris Potter – J Bhai
  • The Bad Plus – Slow Reactors

Muita kiinnostavia kotimaisia uutuksia ovat herkän Hands and Omens -trion Where the Solid Ends josta blogissa lisää aiemmin tällä viikolla ja Oddarrangin uutukainen Hypermetros jossa bändi jatkaa post-rock tunnelmointia aiemmilta levyiltä tutulla linjalla – kansainvälistä näkyvyyttä ja kiinnostusta lienee omaperäiselle orkesterille yhteistyön Edition Recordsin jatkuessa. Edition on tänä vuonna kovasti nostanut osakkeitaan kansainvälisen huippujazzin julkaisijana – uusimpiin julkaisuihin kuuluvat Dave Hollandin, Zakir Hussainin ja Chris Potterin huippunimekäs Crosscurrents trio joka saapuu perjantaina Tampere Jazz Happeningiin ja 2000-luvun keskeinen amerikkalainen pianotrio The Bad Plus.

  • GoGo Penguin – Four Corners
  • Portico Quartet – Immediately Visible
  • Matthew Halsall – It’s What We Do
  • The Comet is Coming – The Softness of the Present

Uudesta brittijazzista puhuttaessa fokus on usein Lontoossa, mutta tasaisen tappavaa jälkeä on tehty myös Manchesterin suunnalla. Trumpetisti Matthew Halsallin Gondwana Recordsille levytti uransa alussa nyttemmin Blue Noten talliin kuuluva GoGo Penguin jonka uusi EP Ocean in a Drop pohjautuu bändin livenä esittämiin soundtrackeihin Koyaanisqatsi-kulttielokuvaan.

Gondwanan uusimpiin julkaisuihin lukeutuu Portico Quartetin Memory Streams joka vaikuttaa vahvimmalta levyltä tältä kymmenisen vuotta sitten brittijazzin aikansa ehdotonta kärkeä edustaneelta bändiltä vuosikausiin.

Pientä ähkyäkin ehkä aiheuttaa Halsallin itsensä julkaisutahti – ei ole kauaa kulunut vielä arkistoista kaivetusta materiaalista koostetun tripla-LP:n Oneness julkaisusta ja jo ovelle kolkuttelee uusi tupla-LP Colour Yes josta on nyt ensimmäisiä näytteitä kuultavissa.

Ähkyä on ehkä aiheuttanut myös Shabaka Hutchingsin The Comet is Coming julkaisemalla toisen levyn Impulse!lla tänä vuonna. Aiempi Trust in the Lifeforce of Deep Mystery on ollut vuoden hittejä ja pitää parhaillaan ykköspaikkaa Internetin musiikkimakua peilaavalla Rateyourmusic.com -sivuston vuoden 2019 jazzlistalla, mutta uudesta puolituntisesta The Afterlife -EP:stä ei ole juuri kohua tai innostusta kuulunut.

  • Tonbruket – Tonability
  • Sylvain Rifflet – Alberoci (da Romano)
  • Binker Golding – Fluorescent Black
  • Moses Boyd – Stranger than Fiction

Ruotsin skenen pitkäaikaisiin suosikkeihin kuuluu Esbjörn Svensson Trion basistina tunnetuksi tullaan Dan Berglundin johtama Tonbruket – uusi levy Masters of Fog jatkaa ennakkoluulottomalla fuusiolinjalla.

Ranskalaissaksofonisti Sylvain Rifflet’n keskiaikaissävytteisen Troubadours -levyn tekee suomalaisittain kiinnostavaksi Verneri Pohjolan osallistuminen. Hienoja soundeja tarjolla kuten tässä näytekappaleessa Alberico (da Romano).

Enemmän omilla teillään kulkevat tänä vuonna muutama vuosi sitten We Jazzissa yhdessä 2017 nähdyt Binker Golding ja Moses Boyd. Binkerin levy Abstractions of Reality Past and Incredible Feathers on nyt ulkona ja on yllättävän perinteistä jazzia kuten tämä svengaava näyte todistaa. Moses ehkä Lontoon skenelle odotetummilla fuusiopoluilla – Stranger than Fiction on uusi sinkku, en ainakaan heti löytänyt tietoa onko tulossa pitempää levyä vai onko kyseessä vain erillisjulkaisu.

  • Michael Formanek, Tim Berne, Mary Halvorson – Suckerpunch
  • Chris Lightcap – Through Birds, Through Fire
  • Junius Paul – Asé
  • Jaimie Branch – simple silver surfer

Sitten kiinnostavia amerikkalaisia uutuuksia – hyvin mielenkiintoinen kokoonpano on basisti Michael Formanekin johtama Very Practical Trio jossa soittavat saksofonisti Tim Berne ja kitaristi Mary Halvorson – paikoin erittäin haastavaa musiikkia tarjolla.

Basisti Chris Lightcap ei ole ehkä suuremmin breikannut paatuneimpien diggaripiirien ulkopuolelle leaderina, mutta jokainen hänen levynsä on tutustumisen arvoinen. Uudella SuperBigmouth -levyllä mukana mm. kosketinsoittaja Craig Taborn ja rumpali Gerald Cleaver.

Aiemmin mainitun Makaya McCravenin bändeistä parhaiten tunnetaan basisti Junius Paul. Nykyään Art Ensemble of Chicagossakin vaikuttavalta taitajalta on ensi kuussa ilmestymässä ensimmäinen omaa nimeä kantava levy Ism – julkaisijana Chicagon skenen keskeinen levy-yhtiö International Anthem.

Tuon levy-yhtiön uusin julkaisu on trumpetisti Jaimie Branchin FLY or DIE II: bird dogs of paradise. Branch on suomalaisille jazzfestariyleisöille tullut tutuksi viime vuosina vierailuista niin We Jazzissa Anteloper-kokoonpanon osana kuin Kerava Jazzeilta Fly or Die -livebändinsä kanssa.

  • Yazz Ahmed – Deeds Not Words
  • Bill Frisell – Fifty Years
  • Ron Carter – You and the Night and the Music

Viimeiset kolmekin saattavat olla lukijoille tuttuja Suomen festarivierailuiden kautta – brittitrumpetisti Yazz Ahmed vieraili Pori Jazzeilla 2018, tuolloin oli alla läpimurtolevy La Saboteuse – nyt uusi täyspitkä julkaisu Polyhymnia osoittaa että kyseessä ei ollut yhden hitin ihme.

Kitaristi Bill Frisell on nähty Porissa useampaan otteeseen vuosien varrella – uusi levy HARMONY on hyvin seesteistä musiikkia, erikoispiirteenä tällä kertaa se, että rummuttoman kvartetin kaikki muut jäsenet osallistuvat lauluosuuksiin, laulusolistina legendaarisen basisti Charlie Hadenin tytär Petra Haden.

Ja lopuksi tänä vuonna Porissa esiintynyt Hadeniakin legendaarisempi jazzbasisti Ron Carter Foursight -yhtyeineen. Uusi levy on taltioitu Tukholman Fasching -klubilla marraskuussa 2018.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *