Jukka Eskola Soul Trio – Steamy!


Jukka Eskola Soul Trio palaa apajille uudella levyllä Steamy! Ensimmäisen levyn tarina oli hieman katkonainen – se ilmestyi ensin kahtena Grotto Editionsin 10-tuumaisena vinyylinä ja myöhemmin sitten Timmionin julkaisemana yhtenä LP:nä ja paikoin vierailijat etunenässä saksofonisti Timo Lassy veivät hieman fokusta pois triomuodosta. Uusi levy tarjoaa yhtenäisemmän paketin – nyt mennään koko matka triona Eskolan trumpettia tukemassa Hammond-uruissa Mikko Helevä ja rummuissa Teppo Mäkynen (joskin pientä vaihtelua soundiin tuo paikoin Mäkysen jälkiäänitetty vibrafoni) ja ehkä tyylillisestikin musiikillinen linja on selkeytynyt.

Hammond/soul jazz meiningin myötä musiikin juuret ovat 60-luvulla, mutta bändin julkaisijana jatkavan Timmionin tavaramerkiksikin muodostunutta retrosoundia on ehkä yllättävänkin vähän ja sävellyksissä ja sovituksissa on varsin moderniakin henkeä. Eskola on sukupolvensa vahvimpia solisteja joten odotetusti trumpetti ja flyygelitorvi ovat kiistattomasti valokeilassa Helevän Hammond-urun jäädessä suosiolla tasaisen tunnelman luojaksi.

Mäkysen soitto on napakkaa ja rytmikästä – hänen tunnetuista esikuvistaan mieleen tulee soundista paikoin vahvastikin kuten erimerkiksi Old Stones -raidalla bossa nova rumpali Milton Banana. Muutakin pientä bossa/lattari-vivahdetta on Steamy!llä läsnä niin pientä flirttailua siihen suuntaan löytyy muutenkin – ainoa lainakappale Hanky Panky löytyy alunperin urkuri Shirley Scottin lattarilevyltä Latin Shadows ja ensimmäisen levyn tapaan tulkitaan uusiksi yksi Eskolan Orquesta Bossan ohjelmistoon kuulunut kappale, Chester-Le-Street on saanut nyt nimeksi Jongo Street.

Ajan myötä ensimmäisen levyn raidoista eniten kuuntelua ovat saaneet lainakappaleet More ja Sweet Honey Bee joissa on vapautuneempaa 60-luvun svengitunnelmaa ja uusi levy jää tässä mielessä pieneksi pettymykseksi sillä tyylin kiteytymisessä tämä aspekti tuntuu jääneen vähemmälle huomiolle. Silti välitön ja helposti lähestyttävä tunnelma houkuttelee kuuntelemaan Steamy!a uudestaan ja uudestaan. Steamy!n tasapainoilu viihtellisen ja kunnianhimoisemman ilmaisun välillä kallistuu viihteen puolelle, mutta onnistuneesti.

Uutta levyä saa Digeliuksesta (LP / CD).

Soul Trion voi nähdä tänä vuonna keikoilla tänään 31.10. Helsingissä G Livelabissa, 1.12. We Jazz -festareilla GLO Hotel Artissa ja 13.12. Turussa Flame Jazz-keikalla Bar Ö:ssä.

  • Jukka Eskola – trumpetti, flyygelitorvi
  • Mikko Helevä – Hammond
  • Teppo Mäkynen – rummut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *