Jazzpossun Marraskuun 2019 soittolista


Hupsista vaan – lipsahti marraskuun soittiksen julkaisu näin joulukuun ensimmäiseen päivään, mutta menköön nyt tällä nimellä kuitenkin.

 • Olli Hirvonen – No Light

New Yorkissa vaikuttavaa kitaristi Olli Hirvosta bändeineen nähtiin kiertueella ympäri Suomea ja kiertue päättyi eilen Tallinnaan. Palataan raidan ajaksi viime viikkojen keikkojen ja viime kesän lopulla ilmestyneen Displace -levyn tunnelmiin.

 • 3TM – Woods
 • Jonah Parzen-Johnson – Stand Still
 • Elliot Galvin – Time and Everything

Tänään alkaa We Jazz 2019 – tiedossa jälleen noin viikon verran hienoja konsertteja ympäri Helsinkiä. Muutamat festivaalin esiintyjät ovat juuri julkaisseet uutta musiikkia.

Teppo Mäkysen 3TM:ltä on ilmestynyt uusi levy Lake joka kesällä ilmestyneen ambientin Abyss -välipalan jälkeen palaa triosoundiin. Amerikkalaissaksofonisti Jonah Parzen-Johnsonin edellinen We Jazz-keikka julkaistiin kasetilla, nyt yhteistyö We Jazzin kanssa jatkuu – yksi raita tulevalta levyltä julkaistu, vähän 3TM:n henkistä elektronisen musiikin ja saksofonin yhdistelmää soundissa. Yksi uusi ennakkoraita kuultavissa myös ensi vuonna Edition Recordsilta tulevalta pianisti Elliot Galvinin levyltä – Galvin We Jazzissa ensi lauantaina 7.12.

 • Mortality – In Memoriam… Pt. 2
 • Mikko Innanen Autonomus – IIX A
 • Alvarado-Koivistoinen-Tuomarila – La Boca

Tampereen seudun jazzkentän puuhamies Tapio Ylisen säveltämää musiikkia soittavassa Mortalityssa on vähän superkokoonpanonkin henkeä – mukana Verneri Pohjola, Pauli Lyytinen, Aki Rissanen, Mika Kallio, Jori Huhtala ja Jere Haakana. Uusi huippulevy ilmestyi perjantaina!

Mikko Innasen Autonomus -yhtyeen julkaisussa I-XXX on läpitunkematonta järkälemäisyyttä – tripla-levyn vapaasti improvisoitu ja roomalaisin numeroin nimetty paketti vaatii kuulijalta paljon.

Eero Koivistoinen ja Alexi Tuomarila yhdistävät uudella Alma -levyllä voimansa argentiinalaisen tangon tulkitsija Martin Alvaradon kanssa varsin intiimein lopputuloksin.

 • Junius Paul – The One Who Endures
 • Antoine Berjeaut – The New Untitled (Potomac Avenue)
 • Pat Metheny – America Undefined
 • Avishai Cohen & Yonathan Avishai – Sir Duke

Sitten hieman amerikkalaisia uutuuksia – Makaya McCravenin bändeistä parhaiten tunnetun basisti Junius Paulin levy Ism, josta lokakuussa kuultiin näyteraita on nyt ilmestynyt ja on ehkä yllättävänkin villiä free-jyystöä paikoin.

Paul ja tammikuussa Helsinkiin tuleva McCraven ovat mukana myös soittajina ja McCraven keskeisessä asemassa tuottajana ranskalaistrumpetisti Antoine Berjeaut’n ensi perjantaina ilmestyvällä levyllä Moving Cities.

Kitaristilegenda Pat Methenyn seuraavan levyn julkaisuun on vielä aikaa – julkaisupäiväksi on ilmoitettu helmikuun 21. Eeppisiin mittasuhteisiin kasvaa sinfoniaorkesterin voimin tämä ensimmäinen maistiainen America Undefined. Bändissä mukana pianisti Gwilym Simcock, rumpali Antonio Sanchez ja viime kesänä Pori Jazzissa konsertoinut basisti Linda May Han Oh joka on tulossa jälleen Suomeen ensi huhtikuussa – keikat G Livelabeilla 1.4. Tampereella ja 2.4. Helsingissä.

Trumpetisti Avishai Cohen on nähty Helsingissä livenä viime vuosina parikin kertaa. Varsin intiimi on uusi duo-julkaisu ECM:llä basisti Yonathan Avishain kanssa.

 • Matthew Halsall – Mudita
 • Matthew Halsall – On The Other Side of the World
 • Greg Foat – Not That It Makes Any Difference
 • Ruby Rushton – Yardley Suite
 • Klabbes Bank – Don’t Rock The Boat To Armageddon
 • Snorre Kirk & Stephen Riley – West Indian Flower

Sitten eurooppalaisia uutuuksia: trumpetisti Matthew Halsall on ollut ahkera levyjulkaisujen kanssa tänä vuonna – aiemmin ilmestyi arkistoista koottu tripla-LP Oneness ja nyt tullut kaksi levyä uutta materiaalia Colour Yes ja Sending My Love, yksi biisi tässä kultakin.

Sitten muutama levy Brittein saarilta joista tuli vähän Ricky Tick Recordsin ajat mieleen. Useamman levyn vuositahdissa Halsallin tavoin on myös Greg Foat – uusi The Dreaming Jewels taitaa olla jo vuoden neljäs julkaisu. Siitä tulee ainakin minulle paikoin vahvastikin mieleen varhaiset Timo Lassyn levyt – saksofonissa Binker Golding. Ensimmäisten levyjen Dalindèosta puolestaan minua muistuttaa klubijazzrytmiikallaan ja huilu-trumpetti meiningillä uusi Ruby Rushton -sinkku Yardley Suite.

Loppuun muutama pohjoismainen uutuus – ruotsalaisen Klabbes Bankin edellisestä julkaisusta on vierähtänyt nelisen vuotta, meininki on pitkälti ennallaan kauniisti kasvavaa elektronisvaikutteista vellontaa tarjolla.

Tutuilla linjoilla jatkaa myös tanskalaisrumpali Snorre Kirk uudella saksofonisti Stephen Rileyn kanssa tehdyllä levyllä Tangerine Rhapsody. Leppoisaa ja konstailematonta vähän lounge-soundista herkkua tarjolla.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *