We Jazz 2019: ADHD


Islantilainen ADHD Kaiku-klubin hämyisissä tunnelmissa

We Jazzin tiistai-iltaa vietettiin Helsingissä Kaiku-klubilla vanhassa Elannon korttelissa. Viime vuonna kodikkaassa tilassa koettiin yksi festivaalin kohokohdista tänä vuonna Tampereen ja Helsingin G Livelabeissa esiintyvän räjähdysherkän Koma Saxon kanssa, nyt tunnelma oli pehmoisempi kun Kaikun lavalle nousi islantilainen ADHD.

En tiedä lieneekö islannin kielessä vastinetta tanskan hyggelle, mutta bändin rennosta olemuksesta ja musiikista huokusi villasukat ja lämmin huopa -henkinen kodikkuus ja lämmin seesteisyys. Tänä vuonna seitsemännen levynsä julkaissut kvartetti – tenorisaksofonissa Óskar Guðjónsson, kitarassa ja bassossa Ómar Guðjónsson, uruissa ja koskettimissa Thómas Jónsson Thómas Jónsson ja rummuissa Magnús Trygvason Eliassen – huokui rentoa oloa ja noin tunnin setin katkeamaton musiikillinen virta oli miellyttävää kuunneltavaa ja sopi hyvin Kaikun tilan tunnelmaan.

Bändi ei kuulemma koskaan päätä etukäteen mitää aikoo setissään soittaa, mutta sulavasti homma eteni. Usein johtavana äänenä oli Ómar Guðjónsson kitara jossa oli enemmän jam band -henkeä kuin jazzkitaran perinnettä ja muutenkin meiningissä oli urkuineen kevyttä kansanmusiikilla paikoin maustetun progeilun makua. Paikoin Ómar vaihtoi myös bassoon josta irtosi mainiosti melodistakin puolta niinkuin encoressa kuultiin. Rumpali Eliassen soitti paikoin melkoisella vipinälläkin, mutta ei kovalla voimalla – työskentelyssä oli tyyliä.

Óskar Guðjónssonin tenorisaksofoni soi varsin poikkeuksellisella pehmeydellä, kuin soittimeen olisi tungettu muutamakin villasukka – jopa yhden segmentin free jazz -henkinen soolotöräyttely tuli saksofonista ulos hillityn kuuloisena. Urkuri-kosketinsoittaja Jónsson jäi suosiolla taustavoimaksi, mutta urun tasaisen rauhallisen huminan vaikutusta kokonaisuuteen ei silti kannata aliarvioida – kokonaisuus oli sitten kuitenkin se ydinasia.

Kaikista tämän vuoden We Jazzin esiintyjistä ADHD oli minulle etukäteen tuntemattomin, mutta oikein miellyttävä uusi tuttavuus. Hieman hengessään samanlainen kun We Jazzissa ja muutenkin Suomessa viime vuosina vieraillut australialainen The Necks, mutta mukavalla pohjoismaisella helpommin lähestyttävällä asenteella.

Kiitos ja kumarrus
  • Óskar Guðjónsson – tenorisaksofoni
  • Ómar Guðjónsson – kitara, basso
  • Thómas Jónsson – urut, koskettimet
  • Magnús Trygvason Eliassen – rummut

ADHD We Jazz 2019-tapahtumassa Kaiku-klubilla 3.12.2019


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *