Vuosikymmenen kotimaiset jazzlevyt – Osa 5 – 2018 & 2019


Ja sitten vuosikymmenen viimeiset vuodet vuorossa. Jos jotain voi suomalaisen jazzin vuosikymmenestä kokonaisuutena sanoa niin laadukkaiden julkaisujen määrä tuntuu runsaasti kasvaneen ja vinyyliformaatin kasvanut suosio tuntuu näkyvän myös piristyneenä levy-yhtiötoimintana. 

2018

Hot Heros – Folkjazz from Finland

Tuntuisi väärältä jättää suomen free jazz -skene näin vähälle huomiolle, joten noston ansaitsee Hot Heros josta on tullut vuosikymmenen jälkipuoliskon näkyvin freekokoonpano levyjulkaisurintamalla.

Vuoden 2018 julkaisu Folkjazz from Finland on kasvanut kuuntelujen myötä, sillä on paljon hidastempoisempaa ja pohdiskelevampaa vapaamuotoista soittoa joka vaatii oikean aikansa ja mielentilansa. Kunhan levyyn on päässyt sisälle niin se on muodostunut tyylisuunnassaan yhdeksi vuosikymmenen suosikeista.

Tuomas J. Trio – Megetme

Pianisti Tuomas J. Turusen johtaman Tuomas J. Trion levyyn Megetme sen sijaan ihastuin lähes ensikuulemalta. Tässä jälleen yksi loistava esimerkki siitä, että tällä vuosikymmenellä pinnalle nousseella jazzsukupolvella on bop-perinne ja jazzin ote hallussa. Levyllä soittaa myös vierailevana saksofonisolistina pitempään Suomen jazzkentällä vaikuttanut Manuel Dunkel jonka soitosta tämä levy on parhaita nauhalle taltioituja näytteitä.

2019

Näin päivä tämän vuoden top 5 levyjen julkistamisen jälkeen tuntuu sopivalta, että vuoden top 2 edustakoon 2019 antia tällä listalla samoin saatetekstein.

 Aki Rissanen – Art in Motion

Pianisti Aki Rissasen trio on ollut Suomessa tämän vuosikymmenen korkeatasoisin trio ja jos vertailee uusinta levyä Art in Motion trion ensimmäiseen niin voi havaita tyylin selkeytyneen ja kiteytyneen. Rissasen musiikin kaksi merkittävintä pilaria – eurooppalainen klassinen musiikki ja elektronisen musiikin inspiroima minimalismi – eivät sinänsä ole ainutlaatuisia, tai edes harvinaisia, ovathan erityisesti elektronisen musiikin vaikutteet akustisessa soitossa ja elektronisen ja akustisen sekoittuminen tämän vuosituhannen keskeisiä jazztrendejä, mutta Rissanen on luonut niiden pohjalle oman tyylinsä, joka on tehnyt triosta yhden suomalaisen jazzin suunnannäyttäjistä.

 

Mortality – Mortality

Mortality -projekti sai alkunsa kitaristi, säveltäjä Tapio Ylisen puolison kuolemasta 2015. Tuolloin syntynsä saaneiden sävellysten tulkitsijoiksi Ylinen pyysi todellisen all-star kokoonpanon – trumpetissa Verneri Pohjola, saksofoneissa Pauli Lyytinen, pianossa Aki Rissanen, kitaroissa Jere Haakana ja yhdellä raidalla Teemu Viinikainen, bassossa Jori Huhtala ja rummuissa Mika Kallio.

Lopputuloksena syntynyt Mortality -levy on korkeatasoisen bändin veroinen suoritus. Ylinen on muusikkona enemmän progehenkisistä asioista tunnettu – joskin hänen Eclipse Music -levy-yhtiönsä on toki merkittävimpiä suomalaisen jazzin julkaisijoita – ja tietynlainen progehenki sävellyksissä toimii erinomaisesti jazzmuusikoiden tulkitsemana. Kappaleissa elää suru, kärsimys ja myös voimakkaasti toivo.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *