Jazzpossun joulukuun 2019 soittolista & kilpailu – G Livelabin 2020 pursuaa huippujazzia


G Livelabin ensi vuoden ohjelmistosta löytyy ensi vuonna todella mukavasti huippujazzia – niin mukavasti että sen pohjalta on rakennettu paitsi kuukauden parituntinen soittolista niin yhteistyössä G Livelabin kanssa Jazzpossu tarjoaa kilpailussa kahdelle onnekkaalle liput mille vain Helsingin G Livelabin tähän mennessä ilmoitetulle jazzahtavalle keikalle.

Kilpailu käynnissä tämän linkin takana 1.1. kello 23:59 asti. Voittajille ilmoitetaan tuttuun tapaan sähköpostitse.

Sitten pureudutaan ohjelmistoon – taustalle voi laittaa soittolistan soimaan. Ohjelmistoa tullaan kuulemma vielä julkaisemaan lisää.

Lisätietoja keikoista löytyy G Livelabin sivuilta.

Tammikuu

 • 4.1. 20:00 Tuomo Prättälä Trio feat. Verneri Pohjola
 • 9.1. 19:00 Oddarrang
 • 15.1. 19:00 Iiro Rantala presents: Apollo Artistit
 • 16.1. 19:00 Sunna Gunnlaugs Trio (IS) feat. Verneri Pohjola
 • 23.1. 20:00 Jeff Parker and The New Breed (US)
 • 28.1. 20:00 Jaimie Branch ’Fly or Die’ (US) 29.1.
 • 30.1. 20:00 Timo Lassy & Teppo Mäkynen

Tammikuu alkaa rytinällä – tarjolla on niin Suomen huippuja kuin alkuvuoden kiinnostavimpiin kuuluvia jazzvieraita.

G Livelabin tunnetusti mainiosti äänentoistosta hyötyvät viime vuonna kehutut levyt julkaisseet Oddarrang ja Timo Lassyn ja Teppo Mäkysen duo jonka musiikki sijoittuu spektrille akustisesta perinteisemmästä jazzista elektromodernismiin. Pianisti/laulaja Tuomo Prättälän uusi trio tulkitsee puolestaan jazz-standardihengessä kappaleita  ‘suuresta amerikkalaisesta laulukirjasta’ ja sen ulkopuolelta – triossa mukana Ville Herrala ja Jaska Lukkarinen ja tällä keikalla vierailijana Verneri Pohjola

Iiro Rantala esittelee nuoria suomalaismuusikoita Apollo Artistit -illassa – luvassa monta nuorta solistia ja kokoonpanoa, mm. Milo & Mooses -duosta tutun Milo Mäkelän pop-yhtye ABOYMÖLJÖKKILTD.

Kaikki kolme ulkolaista vierasta ovat toivottuja Suomessa ennenkin esiintyneitä kokoonpanoja. Islantilaisen Sunna Gunnlaugsin trion yhteistyö Verneri Pohjolan kanssa sai alkunsa Tampere Jazz Happeningista, trumpetisti Jaimie Branchin Fly or Die vieraili viime vuonna Kerava Jazzeilla ja uusi syksynä ilmestynyt FLY or DIE 2: bird dogs of paradise ylsi toiselle sijalle Jazzpossun 2019 ulkomaisten levyjen listalla ja kitaristi Jeff Parker toi The New Breed kvartettinsa G Livelabiin viimeksi 2017 – tuolloin live-esiintyminen oli hieman kaavamainen tulkinta hienosta The New Breed -levystä, nyt on neljän vuoden odotuksen jälkeen tulossa uusi levy joka on jo julkaistusta ensisinkusta päätellen hieman jazzimpaa kamaa.

Helmikuu

 

 • 13.2. 20:00 UMO Helsinki Jazz Orchestra feat. Kasperi Sarikoski
 • 20.2. 19:00 Ilmiliekki Quartet
 • 28.2. 20:00 UMO Helsinki Jazz Orchestra feat. Nina Mya: Overcast – the Music of Ed Partyka
 • 2.3. 20:00 Émile Parisien Quartet (FR)
 • 7.3. 20:00 Aili Ikonen & Jukka Perko Avara

Helmikuussa kuullaan kahdesti UMO Helsinki Jazz Orchestraa – ensimmäisen konsertin teemana on pasuuna, solistina ulkomaan opiskeluvuosien jälkeen takaisin Suomeen palannut Kasperi Sarikoski ja toisessa tulee tutuksi uuden taiteellisen johtajan, Ed Partykan musiikki laulusolistina Nina Mya.

Varmasti odotetuimpia kotimaisia keikkoja on Ilmiliekki Quartetin paluu rikospaikalle – äänitettiinhän tämän vuoden hieno Land of Real Men -levy G Livelabissa.

Aili Ikosen ja Jukka Perko Avaran yhteislevy Laulu keskeneräinen jäi ilmestyessään viime vuonna varsin vähäiselle huomiolle, mutta vielä ehtii livenä tutustua näihin herkkiin tulkintoihin 1960-luvun ikivihreistä joista useimmat ovat alunperin Dusty Springfieldin esittämiä.

Räväkkä vieras on ranskalainen Émile Parisien kvartetteineen – Parisienin musiikissa yhdistyvät jazzin perinne ja sähäkkä ranskalainen avant-garde, uusi palkittu levy Double Screening on innoittunut vahvasti digimaailmasta hashtageineen ja spammeineen.

Maaliskuu

 • 13.3. 20:00 Dalindèo: Dark Money
 • 17.3. 20:00 Irreversible Entanglements (US)
 • 26.3. 19:00 Iiro Rantala: My Finnish Calendar

Maaliskuun odotetuin kohokohta on ehkä Dalindèon viidennen levyn Dark Money julkaisukeikka – “musiikillisina suunnannäyttäjinä ovat Miles Davisin 1970-luvun taitteen varhainen fuusio, Charles Mingusin yhtyeiden räjähtävä live-energia ja Sun Ran psykedeelinen avaruus-jazz” – kuulostaa erittäin mielenkiintoiselta!

Eipä sovi tosin väheksyä Iiro Rantalan My Finnish Calendar -keikkaakaan – vetihän Iiro täyteenlikimain täyteen Musiikkitalon suuren salinkin ja loppukesästä ilmestynyt levy on uran soolovaiheen upeimpia.

Kiinnostava vieras on myös poliittisesti latautunut free jazz -kollektiivi Irreversible Entanglements joka edustaa Jaimie Branchin ja Jeff Parkerin tavoin Chicagolaisella International Anthem -levy-yhtiöllä musiikkia julkaissutta kiinnostavaa amerikkalaisen jazzin uusinta aaltoa.

Huhtikuu

 • 2.4. 20:00 Linda May Han Oh (AU)
 • 17.4. 20:00 Antti Lötjönen Quintet East
 • 22.4. 19:00 Strandberg Project + AGSW Quartet

Huhtikuussa lavalle nousee kolme (tai siis neljä) basistien johtamaa kokoonpanoa – Pori Jazzissakin viime kesänä vieraili New Yorkissa vaikuttava basisti Linda May Han Oh bändeineen, mutta kiinnostavampia ovat ehkä kotimaiset kokoonpanot. Antti Lötjösen Quintet Eastia on silloin tällöin kuultu livenä, nyt vihdoin saadaan levy – yli sadalla jazzlevyllä soittaneen Lötjösen soolodebyytti – ja julkaisutunnelmissa siis ollaan huhtikuun puolessa välissä. Jan-Olof Strandbergin isännöimässä illassa ollaan myös tulevan levyn tunnelmissa, silloin kahden kokoonpanon voimin. Näistä tutumpi lienee useita levyjä julkaissut Strandberg Project, mutta erittäin kiinnostava legendaarisia nimiä sisältävä uudempi kokoonpano on AGSW Quartet jossa Strandbergin kanssa soittavat Juhani AaltonenJukka Gustavson ja Hasse Walli.

Touko- ja kesäkuu

 • 7.5. 20:00 UMO Helsinki Jazz Orchestra feat. Guillermo Klein: Tango ARG-FIN
 • 13.5. 19:00 3TM
 • 27.5. 20:00 Nate Wooley Columbia Icefield (US)
 • 4.6. 20:00 UMO Helsinki Jazz Orchestra feat. Aki Rissanen: Art Forms

UMOn esiintymisten sarja jatkuu toukokuussa argentiinalaisen Guillermo Kleinin vierailulla jossa luvassa kutkuttava Suomalais-Argentiinalainen tangomaaottelu ja kesäkuussa keskiössä on Aki Rissasen trio-musiikki nyt ensimmäistä kertaa sovitettuna big bandille eloelektroniikalla höystettynä.

Toukokuun muussa ohjelmistossa kuullaan Teppo Mäkysen kaksi levyä tänä vuonna julkaissutta 3TM kokoonpanoa joka jatkaa tutkimusmatkojaan sähköisen ambientin ja jazzin rajamaastossa ja erittäin mielenkiintoista Nate Wooley Columbia Icefield -kokoonpanoa joka esittää varsin haastavaa free jazzia, mukana maailman parhaaksi jazzkitaristiksikin valittu Mary Halvorson.

Muista osallistua kisaan ja nähdään G Livelabissa!

 


One response to “Jazzpossun joulukuun 2019 soittolista & kilpailu – G Livelabin 2020 pursuaa huippujazzia”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *