Mikko Pettinen Why Not juhli uuden levyn julkaisua Malmitalolla


Mikko Pettinen Why Not esiintyi Malmitalolla rennosti, mutta tyylikkäästi

Trumpetisti Mikko Pettinen tunnetaan parhaiten ehkä pitkäaikaisena UMOn puhaltajana joka usein nousee takarivin sektiosta esille vahvana solistina joskin joillekin Pettinen lie tuttu erityisesti Helsinki-Cotonou Ensemblestä. Uran varrelle mahtuu muutamia levytyksiä leaderina, mutta viimeksi levyttäneen funk/soul-henkisen Happy People -kokoonpanon levystä on jo vuosia vierähtänyt, joten uusi Why Not -bändi ja sen pelin avaava tupla-LP Two Suites for the Change ovat hyvinkin tervetulleita tulokkaita jazzkentälle.

Kokoonpanossa soittavat Pettisen lisäksi Joakim Berghäll baritonisaksofonia, bassoklarinettia ja selloa, Vesa Ojaniemi bassoa ja Tuomas Timonen rumpuja ja mikä oleellisinta kaikki neljä käyttävät tavalla tai toisella myös eloelektroniikkaa. Voisi puhua akustisen ja elektronisen kohtaamisesta, mutta ehkä pikemminkin tekee mieli sanoa, että Why Not on merkki siitä, että elektroniikka on jo tullut luontevaksi osaksi nykypäivän jazzmusiikon palettia – sen verran luontevasti ja sulavasti kaikki nivoutuu yhteen ja vaikka elektroniikkaa nostetaan paikoin pääosaan se ei tunnu liialliselta kikkailulta.

Uuden levyn julkaisua juhlistettiin Helsingissä Malmitalolla kaksisettisellä keikalla jossa kuultiin uuden levyn kaksi levyn mittaista suitea pääpiirteittäin ja levyn järjestyksessä, muutama raita ykköslevyltä taisi jäädä livesetistä pois. Avaus The Last Changes alkoi Ojaniemen luoman ambientin rytmimaailman ja Pettisen efektien rikastaman trumpetin vuoropuheluna kuin kunnianosoituksena trumpetisti Jon Hassellin 70-luvun lopun Fourth World -meiningille, mutta pikkuhiljaa muiden muusikoiden liittyessä mukaan ja Ojaniemen ottaessa basson esille Why Not paljasti musiikkinsa olevan äänimaailmoiltaan varsin monipuolinen kokoonpano.

Pettisen parhaita puolia UMOn solistina on ollut että hän ei häpeile soittaa vahvasti ja selkeästi ja tällainen ilmaisun selkeys toimi mainiosti tässäkin kokoonpanossa, elektroniikka tarjosi riittävästi lisävärejä. Ojaniemi tarjoili erittäin onnistuneesti kontrasteja samplerikioskista ja toisaalta akustisesta bassosta – erityisesti keikalla vaikutuksen teki napakka bassonsoitto ja mainio sooloilu. Berghällin panos oli paletin akustisen puolen laajentaminen eri soittimilla niin tyylikkäästi Pettisen parivaljakkona kun tilaisuuden tullen myös vahvana solistina.

Kuulin Tuomas Timosen rumpujen soittoa ensimmäisen kerran vibrafonitrio Herdissä ja tuolloin ajattelin että on ehkä suhteellisen harvinainenkin taito osata soittaa niin hillitysti ettei jyrää soundiltaan herkkää kokoonpanoa olematta tylsä. Hieman samanlaista taitoa hillityllä tyylillä Timonen esitteli nytkin, rytmiikassa ja rumputyöskentelyssä riitti ihailemista, mutta se istui usein sopivasti yhtyeen soundiin jättäen tilaa äänikokeiluille ja elektroniikan hienovaraisellekin käytölle. Elektroninen elementti Timosen soittoon tuli Sensory Percussion -paketista joka tarkkojen sensorien ja ohjelmiston avulla mahdollistaa elektronisten äänien hallinnan rumpujensoittotekniikalla ja hyvin tuo kuulosti toimivan rumpusoolon perusteella.

Kappaleiden teemat liikkuvat pitkälti ilmastonmuutoksen ja luonnonsuojelun tärkeyden aihepiireissä – paikoin surumielistä, mutta usein myös toiveikasta ja ihmisten yhteistyökukuun uskovaa. Oman lisänsä tähän toi toisessa setissä vielä ääninäyttelijänä tunnetun Markus Bäckmanin lausuma teksti vanhenemisesta ja muutoksesta – hienoa ja pysäyttävää tunnelmointia.

Kaiken kaikkiaan Why Not onnistuu varsin hyvin kaikessa mitä se tekee ja niin levy että  keikka yllättivät positiivisesti erityisesti luontevalla elektroniikan käytöllä. Hyvä!

Markus Bäckmanin lausunta toi jälkimäiseen settiin uutta ulottuvuutta

Why Notin julkkarikiertue jatkuu vielä seuraavasti:

  • 26.1. Kymin kirkko, Kotka
  • 28.1. Kulttuuriravintola Kivi, Tampere
  • 12.2. Suistoklubi, Hämeenlinna
  • 14.2. Vanha 123, Porvoo
  • 15.2. Kulttuuritalo Virta, Imatra

Uutta levyä voi ostaa julkaisia Eclipse Musicilta ja keikoilta.

Mikko Pettinen Why Not:

  • Mikko Pettinen – trumpetti, flyygelitorvi, elektroniikka
  • Joakim Berghäll – baritonisaksofoni, bassoklarinetti, sello, elektroniikka
  • Vesa Ojaniemi – basso, elektroniikka
  • Tuomas Timonen – rummut, elektroniikka
  • +Markus Bäckman – lausunta

Mikko Pettinen Why Not Malmitalolla 21.1.2020


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *