Jazzpossun tammikuun 2020 soittolista


Perinteisesti tammikuu on hieman hiljaisempi kuukausi niin jazzlevyjulkaisuille kuin keikoillekin, mutta tänä vuonna Suomessa nähtiin tammikuussa poikkeuksellisen paljon kiinnostavia jazzvieraita ja kun suoratoistopalvelut ovat tuoneet ennakkosinkut varsin yleiseksi ilmiöksi jazzissa niin tammikuussa on saatu myös ensimmäiset maistiaiset useammalta alkuvuoden odotetulta levyltä.

Spotify-URI: spotify:playlist:2NRcgenHgxeAsYvPIeg7rX

Tammikuun jazzvieraita

 • Marc Ribot y Los Cubanos – Obsesion
 • Marc Ribot – The Big Fool
 • Jeff Parker – Go Away
 • Jaimie Branch – Prayer for Amerikkka pt 1&2

Tammikuun viimeisellä viikolla ikoninen kitaristi Marc Ribot vieraili Suomessa kahdella keikalla Porissa ja Espoossa ja kävipä vierailemassa studiossakin Tuomo & Markuksen kanssa. Tulevalta T&M levyltä luvataan yhteiskunnallista kannanottavuutta ja Ribot on tällä sektorilla ollut kovasti äänessä Donald Trumpin presidenttikaudella – siispä yksi kahdesta tyylinäytteestä muutaman vuoden takaiselta protesti- ja taistelulaulujen kokoelmalta Songs of Resistance.

Poliittisia kannanottoja kuullaan usein myös Chicagolaisen International Anthemin julkaisemilla levyillä. Tammikuussa nähtiin Helsingissä peräti kolme kansainvälistä huomiota saanutta tällä levy-yhtiöllä levyttänyttä artistia. G Livelabilla kävivät viikon sisään Jeff Parker ja Jaimie Branch – yhteiskunnallsiia kannanottoja löytyy molempien uusilta levyiltä joten otetaan tähän pieni teemajakso.

 • Antoine Berjeaut – The New Untitled (Potomac Avenue)
 • Gil Scott-Heron reimagined by Makaya McCraven – Where Did the Night Go
 • John Scofield – A Go Go

Kolmas International Anthem -hahmo oli rumpali/tuottaja Makaya McCraven joka erityisesti on ehkä profiloitumassa enemmän tuottajana joka ei kaihda jazzmateriaalin jälkikäsittelyä studiossa. Siinä hengessä muutama uusi näyte McCravenin tuotantotyöstä. Ranskalaistrumpetisti Antoine Berjeaut’n levy ilmestyi joulukuussa ja maaliskuun listalta ehkä joku muistaa ennakkosinkun, mutta ehdottomasti toisen soittishuomion arvoinen julkaisu. Ensi perjantaina puolestaan ilmestyy McCravenin uusiin vaatteisiin pukema Gil Scott-Heronin “comeback” julkaisu I’m New Here kymmenen vuoden takaaMielenkiintoinen jatkumo tässä että kyseisen levyn remixasi jo 2011 brittituottaja Jamie xx nimellä We’re New Here – nyt sitten uusi näkemys We’re New Again tulossa siis McCravenilta 7.2.

Huippukitaristi John Scofield kävi Suomessa soolokeikoilla Iisalmi Jazz Festivaleilla ja Helsingissä Koko Jazz Clubilla. Itse muistan Scofieldista kuulleeni ensimmäisen kerran vuonna ’98 kun Sco teki vahvasti groovaavan levyn siihen aikaan diggailemani Medeski, Martin & Woodin kanssa, joten sen kunniaksi nimibiisi tältä muistorikkaalta julkaisulta.

Flame Jazz Cruise 16:n teemana oli World Jazz

 • Ilkka Arola Sound Tagine – Saba Dance
 • The KutiMangoes – This Ship Will Sink
 • Piirpauke – Kenovitsan Kirkonkellot
 • Jpp – Hale-Bopp

Tämän kertainen Flame Jazz Cruise Viking Gracella oli jo järjestyksessään kuudestoista. Omalle kohdalle se oli vasta kolmas, mutta nyt tuntuu jo siltä, että kahdesti vuodessa järjestettävä 23-tuntinen on tullut vakituiseksi etapiksi jazzkalenterissa – 19.7. sitten seuraavan kerran!

Lauantai-iltana risteilykansaa tanssittivat Ilkka Arola Sound Tagine ja tanskalainen The KutiMangoes joka ei onneksi saanut laivaa edes pahemmin keinumaan toisen levynsä “voimabiisillä” This Ship Will Sink.

Ehkä itseoikeutettu world jazz -teeman esiintyjä ja Flame Jazz puuhamiehen ensimmäinen buukkaus jonka ympärille muu ohjelmisto rakentui oli 45. juhlavuottaan viettävä Piirpauke – Konevitsan kirkonkellot kuultiin risteilylläkin. Tässä versio muutama vuosi sitten ilmestyneestä erinomaisesta Jazz-Liisa sarjasta – taltioitu YLEn Liisankadun studiolla toukokuussa 1975. Pelimannipoppoo JPP puolestaan tulkitsi Charlie Parkeriin liitettyä musiikkia ja myös omaa ohjelmistoaan vibrafonisti Panu Savolaisen kanssa.

Uudet ja tulevat julkaisut Suomesta

 • Henna-Maija Vannemaa – Flash-Tango
 • Mikko Pettinen Why Not – Two Suites for the Change
 • Jonah Parzen-Johnson – Focus Re-Focus
 • Ville Herrala – Pu: 10
 • Timo Lassy & Ricky-Tick Big Band Brass – African Rumble
 • Dalindèo feat. Jimi Tenor – Merchants of Misery

Linkkinä risteilyn world jazz -tunnelmien ja uusien ja tulevien kotimaisten julkaisujen välillä toimikoon harmonikkataiteilija Henna-Maija Vannemaan Haave joka ilmestyi jo joulukuussa, mutta itse bongasin vasta tammikuussa. Bändissä mukana aiemmin mainitun JPP:n riveissä risteilyllä soittanut Timo Alakotila joka aikoinaan soitti Maria Kalaniemen Aldargaz -bändissä jonka jäljillä vahvasti tämä musiikki liikkuu.

Alkuvuoden ykkösjulkaisu on ollu Mikko Pettisen Why Not kokoonpanon Two Suites for the Change. One Finger Algorithm kappaleen konsepti oli säveltää melodialinja jonka soittamiseen trumpetilla riittää yksi sormi – ei arvaisi vauhdikkaasta trumpettiteemasta että se on rajoituksen alla sävelletty.

We Jazz Recordsin vuosi on julkaisurintamalla alkanut brooklyniläissaksofonisti Jonah Parzen-Johnsonin levyllä Imagine Giving Up. Seuraavaksi We Jazzilta tulossa basisti Ville Herralan soololevy Pu: 21.2. – kaksi näytettä nyt julkaistu. Tätä seuraa sitten maaliskuun lopulla Olavi Louhivuoren, Linda Fredrikssonin, Adele Sauroksen ja Mikael Saastamoisen Superpositionin debyytti – näyteraita Antiplace kuultavissa bändin Bandcamp-sivulta!

Enakkoon odotetuissa 2020 suomijazz levyissä lienee kolme yli muiden – kahta pääsee nyt maistelemaan, Timo Lassy ja Ricky-Tick Big Band Brass saatiin nauhalle Savoyssa ja jos oli epäillyksiä että liekö levyllinen vanhojen biisien uusia liveversioita kovinkaan sykäyttävä julkaisu kun Ricky-Tick vaskiakin kuultiin jo Movesilta niin voin äskettäin arvostelukappaleen käsiini saaneena että kyllä se on sillä levy kuulostaa erittäin hyvältä ja tätä todistaa myös tämä 14 minuuttinen African Rumble.

Toinen odotetuista alkuvuoden huippujulkaisuista on Dalindèon Dark Money joka lupailee bändille tyylinmuutosta jos levyjulkkarimateriaaliin on uskominen. G Livelabin sivut sanovat “Yhtyeen viides albumi Dark Money ottaa kantaa maailman kaoottiseen tilaan ja musiikillisina suunnannäyttäjinä ovat Miles Davisin 1970-luvun taitteen varhainen fuusio, Charles Mingusin yhtyeiden räjähtävä live-energia ja Sun Ran psykedeelinen avaruus-jazz. ” ja jotain tämmöistä todistaa upouusi biisi Merchants of Misery vierailijana Jimi Tenor.

Niin se kolmas odotetuimmista? No se on tietysti Verneri Pohjolan tuleva The Dead Don’t Dream – julkaisukonsertti 11.5. joten ensimmäisiä näytteitäkin saataneen odottaa vielä ainakin kuukauden ajan jos niitä on tulossa.

 • Shabaka and the Ancestors – Go My Heart, Go To Heaven
 • Alfa Mist – Withered
 • Village of the Sun – Village of the Sun
 • Skalpel – Quicksilver
 • Elliot Galvin – Time and Everything
 • Carla Bley, Andy Sheppard, Steve Swallow – Life Goes On

Kansainvälisesti vuoden odotetuimpia julkaisuja lienee toinen julkaisu Shabaka and the Ancestorsilta – ensimmäinen biisi juuri eilen julkaistu. Bändi tulossa Suomeen ainakin Pori Jazziin heinäkuussa, Shabakaa voi nähdä Helsingissä myös jo helmikuussa – viime vuonna laajemmin breikannut The Comet Is Coming Kulttuuritehdas Korjaamolla 19.2.

Pori Jazzeilta on ehkä monille Suomessa tuttu myös Alfa Mist – aiemmin homman lontoolaiskosketinsoittaja/tuottaja hahmon jutuissa on ollut enemmän instrumentaali hiphop-henkinen cooli jamittelu, nyt vähän uutta kulmaa tulossa soolopianolevy On My Ones.

Saa nähdä mitä mahtaa olla tulossa uudelta brittikokoonpanolta Village of the Sun jossa voimansa yhdistävät Binker & Moses ja Basement Jaxxissa vaikuttanut Simon Ratcliffe. Hyvältä kuulostaa ensimmäinen julkaistu bändin nimeä kantava raita.

Melko pitkään on jo toiminut puolalainen Skalpel jonka elektronisen musiikin vaikutteita vahvasti sisältävä tyyli on kestänyt aikaa hyvin – samanlaisia tekijöitä on paljon tullut bändin aloitettua 2004.

Loppuun vielä kiinnostavaa pianovetoista musiikkia – uusin julkaisu Edition Recordsilta on We Jazzeillakin käyneen Elliot Galvinin livelevy ja Porin Validi Karkian keikkaohjelmiston kruunu oli 81-vuotiaan Carla Bleyn vierailu. Bleyn uusi triolevy on nimeltään Life Goes On ja koko levyn julkaisupäivä 14.2.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *