Jazzpossun maaliskuun 2020 soittolista


 • Mikko Innanen & Simo Laihonen – Uusmaalaisten laulu

Tämän soittolistan ilmestyessä hallitus on ilmoittanut Uudenmaan ja muun Suomen välistä liikkumiskieltoa kolmeksi viikoksi – pysytään rauhallisina, pysytään kotona ja kuunnellaan jazzia nyt kotona!

Keskuudestamme poistuneita

 • McCoy Tyner – Passion Dance
 • McCoy Tyner – Message from the Nile
 • McCoy Tyner – Ebony Queen
 • Mike Longo – Magic Number
 • Manu Dibango – Soul Makossa

Kolmen kappaleen kunnianosoitus maaliskuun alussa edesmenneelle McCoy Tynerille joka on eittämättä jazzin historian merkittävimpiä pianisteja jonka vaikutus kuuluu vieläkin selvästi monien jazzpianistien soitossa. Tynerin vaikutus niin modaaliseen jazziin kuin spiritual jazziksi usein kutsuttuun tyyliin on keskeinen – useimmiten Tyner muistetaan erityisesti John Coltranen 60-luvun alkupuolen kokoonpanon jäsenenä, mutta otetaan tähän väliin kolme kovaa raitaa McCoyn omissa nimissä julkaistuilta Tranen ajan jälkeisiltä levyiltä.

COVID-19 -kuolemat ovat koskettaneet jo jazzpiirejäkin. Viime aikaisiin menetyksiin lukeutuvat pianisti Mike Longo ja saksofonisti Manu Dibango.

Maaliskuun syntymäpäiväsankareita

 • M.A.Numminen – Neljimmäinen veljeksistä
 • Jarmo Saari Republic feat. Timo Lassy – Creole Wedding

Tasakymmeniä tässä kuussa täyttivät M.A.Numminen (80v) ja Jarmo Saari (50v) – Jazzpossu onnittelee lämpimästi! Numminen kerkesi juhlakonserttinsa pitää, Saaren hyväntekeväisyysgaala siirtyi maaliskuulle 2021.

Savoy JAZZFest muistoja

 • Christian Scott aTunde Adjuah – Sunrise in Beijing
 • Richard Bona – Te Dikalo
 • Adam Ben Ezra – Hide and Seek
 • IKIZAKI – Seemingly Radical

Toista kertaa järjestetty Savoy JAZZFest jäi yhdeksi viimeisistä suurista jazztapahtumista ennen koronaviruksen tuomia rajoituksia yleisötapahtumille. Festareilla esiintyivät mm. Ricky-Tick Big Bandin solistina huilisti Elena Pinderhughes joka tuli kansainvälisesti tunnetuksi Christian Scott aTunde Adjuah‘n levyiltä, virtuoosibasistit Richard Bona ja Adam Ben Ezra ja jatkoklubilla Aki Rissasen ja rumpali Robert Ikizin IKIZAKI.

Uusia julkaisuja suomalaisilta muusikoilta

 • Antti Lötjönen Quartet East – Erzeben Strasse
 • Verneri Pohjola – The Dead Don’t Dream
 • Superposition – For the Fallen
 • Orchestra Nazionale Della Luna – Myrkkysienikeitto
 • Pauli Lyytinen Magnetia Orkesteri – Polynesian Prayer
 • Anna Inginmaa – Suuri ihminen
 • Django Collective Helsinki – Snake Charmer
 • Matti Salo Trio – La Prossima Volta

Uutta mielenkiintoista musiikkia on ilmestynyt runsaasti. Tulevia huippujulkaisuja Suomesta edustavat näytekappaleet tulevilta Antti Lötjösen Quartet EastinVerneri Pohjolan ja Superpositionin levyiltä. Olavi Louhivuoren, Linda Fredrikssonin, Adele Sauroksen ja Mikael Saastamoisen muodostama Superposition on erityisen ajankohtainen sillä ensilevy ilmestyy tällä viikolla.

Uunituore julkaisu on Kari Ikosen ja Manuel Hermian Orchestra Nazionale Della Lunan There’s Still Life on Earth josta nautimme hieman Myrkkysienikeittoa. Maaliskuun hienoja julkaisuja ovat myös Pauli Lyytinen Magnetia Orkesterin toinen levy jolta erityisen hieno raita on Polynesian Prayer joka on vuoden ehdottomia suosikkejani, Anna Inginmaan omaa nimeä kantava tunnelmallinen levy, Django Collective Helsingin standardikatsaus Do Standards – tässä näytteenä vanha kunnon Kuningaskobra eli Snake Charmer ja kitaristi Matti Salon trion One Day Travels.

Uutta ulkomailta

 • GoGo Penguin – Atomised
 • Henrik Schwarz & Bugge Wesseltoft – In Spite of Everything
 • Graham Costello’s Strata – Cygnus
 • KOKOROKO – Carry Me Home
 • Kenny Barron | Dave Holland Trio – Speed Trap
 • Irreversible Entanglements – No Más
 • Chris Dingman – Hijinks and Wizardry
 • Henri Texier – Chance
 • Jazz at Lincoln Center Orchestra – Come Sunday

Muutamia sinkkujulkaisuja kärkeen – jazzminimalismin ja elektronisen musiikin vaikutteiden ja akustisen pianon yhdistämisen ilosanomaa julistavat niin GoGo Penguin kuin Henrik Schwarzin ja Bugge Wesseltoftin muodostama duokin. GoGo Penguinin uusi levy kantaa trion nimeä ja ilmestyy toukokuun ensimmäisenä päivänä. Schwarzin ja Wesseltoftin uudella singlellä In Spite of Everything kohtaavat akustinen Wesseltoftin soittama piano ja Schwarzin ohjailema automaattipiano – tarina ei kerro onko kyseessä vain yksittäinen julkaisu vai onko uutta levyä tulossa.

Mielenkiintoinen uusi tuttavuus allekirjoittaneelle oli skotlantilainen Graham Costello’s Strata joka julkaisi ensilevynsä Obelisk viime vuonna omakustanteena. Tulevan levyn jolta tässä kuullaan näyteraita Cygnus julkaisee brittijazzin etulinjoissa huseeraava Gearbox joka on julkaissut mm. Binker & Mosesin, Theon Crossin, Dwight Triblen ja Butcher Brownin levyjä joten lisää kansainvälistä näkyvyyttä voi tämän raidan ja levy-yhtiön perusteella ennustella.

Pori Jazziin buukattu KOKOROKO on julkaisemassa ensimmäistä täyspitkää levyään, Abusey Junction -biisi We Out Here -kokoelmalta ja eponyymi debyytti-EP ovat jättäneet monet nälkäisiki lisämateriaalille tältä Lontoolaiselta afrobeat-pumpulta, no nyt on tulossa lisää!

Suomeen oli buukattu keikalle myös Kenny Barronin ja Dave Hollandin trio – rummuissa Johnathan Blake. Keikka jäi tapahtumatta, mutta uudesta levystä Without Deception voidaan kuitenkin nauttia.

Peruuntuneihin keikkoihin lukeutuu myös Irreversible Entanglements – väkevästi yhteiskunnallisesti kantaa ottavan kollektiivin uusi EP on juuri ilmestynyt. Vinyylilevynä saatavissa myös We Jazz Record Shopista jossa postimyynti pelaa ripeästi vaikka fyysinen kauppa onkin pantu kiinni.

Vibrafonisti Chris Dingman on jäänyt mieleen saksofonisti Steve Lehmanin bändistä. Erityisesti Mise en Abîme -levyn materiaali jossa Dingman toi mukaan mikrotonaalisuutta myös vibrafoneihin erikoisvirityksellä on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen – Tampere Jazz Happeningista muistan myös hyvin miten vibrafonin kielten vaihto tähän viritykseen onnistui lähes lennosta. Uusi debyytti omissa nimissä on hieman vähemmän kokeellista ja hillitympää kamaa, mutta hyvin miellyttävää kuunneltavaa.

Tampereella Jazz Happeningin merkeissä on viime vuosina vieraillut myös ranskalainen vetaraanibasisti Henri Texier – itse en ollut tuolloin kuulemassa Sand Quintetin keikkaa, mutta positiviisia kommentteja kuulin siitä jälkikäteen monilta. Sama bändi soittaa nyt myös uudella levyllä Chance.

Wynton Marsaliksen johtama Jazz At Lincoln Center Orchestra on vallan villiintynyt levyrintamalla, Duke Ellingtonin tärkeimpiin kuuluvan suurteoksen Black, Brown and Beige julkaisu on yksi orkesterin tämän vuoden tähän mennessä neljästä levyjulkaisusta. Suomalaisittain levytys on erityisen mielenkiintoinen sillä pasuunasektiossa kuullaan Kasperi Sarikoskea. Tässä Come Sunday -biisissä Kasperi soittaa toisen pasuunasoolon.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *