Strandberg Project – X


on basisti Jan-Olof Strandbergin kymmenes levy, siitä levyn nimi. Ydinkokoonpanona toimii viime julkaisuilta tuttu Strandberg Project – kitaroissa Sami Virtanen, koskettimissa legendaarinen Jukka Gustavson ja rummuissa Jartsa Karvonenvoisi numeron kymmenen lisäksi tarkoittaa ehkä myös tuntematonta, tai tämän levyn kontekstissa paremmin tienristeystä sillä levyllä Strandberg Projectin polut kohtaavat muutaman nimekkään vieraan kanssa, levyn raidoilla kuullaan vierailijoina Juhani AaltostaHasse Wallia, beatboxaaja Felix Zengeriä ja rumpali Mirka Rantasta.

On aina mukava kuulla kun muusikko tai kokoonpano pitää omasta tyylistään kiinni aikakausien vaihtuvia trendejä uhmaten. Strandberg Projectkin on uskollinen progehenkiselle 80- ja 90-luvun hiotumman fuusiojazzin vivahteiselle hengelleen, tälläkin kertaa saadaan paljon tunnelmallista ja ylevää sähköbasson ja -kitaran tunnelmannostatusta ja paikoin varsin komeaa fuusioherkuttelua.

Silti ehkä vielä hienompia säväyksiä tällä levyllä saadaan kun yleisilmeestä poikkeavammat soundit tulevat kuviin. Ensimmäinen maaginen hetki saadaan kakkosraidalla Good News jossa biisi muuttaa karvoja nostattavasti luonnettaan sähkökitaravetoisesta voima-anthemista Gustavsonin soittaessa kauniin Hammond-soolon jossa urun legendaarinen soundi pääsee oikeuksiinsa. Myöhemmin samankaltainen hetki koetaan loppupuolella Happy Countryn urkusoolossa.

Ehkä tätäkin hienompia hetkiä jazzdiggarille ovat kolme lyhyttä kappaletta joilla kuullaan Aaltosen tenorisaksofonia – Jungle Lifella Aaltonen liitelee Strandergin A Love Supreme-poljentoisen sähköbassolinjan päällä upeasti, minuutin kestoisen Chaotic Conversationin vapaassa ryhmäimprovisaatiossa kuullaan Aaltosen väkevää free-ilmaisua josta laskeudutaan yllättävän saumattomasti levyn päättämään Gustavsonin ja Aaltosen säveltämään kauniiseen The Finale (Thank You)’hun. Nämä raidat kannattaa ehdottomasti Aaltosen soiton ystävien tsekata vaikka proge/fuusiomeininki ei muuten iskisikään.

Voisi ehkä ajatella, että levy alkaa Strandberg Projectille tutummissa tunnelmissa josta ilmaisu laajeneen kohti perinteisempiä jazzsävyjä. Kokonaisuus on varsin onnistunut – 45 minuuttinen levy tuntuu päättyvän liian varhain.

Uutta levyä saa CD:nä Levykauppa Äxästä tai julkaisija Seacrestiltä. Levy on myös tulossa lähitulevaisuudessa Spotify’hin.

  • Jan-Olof Strandberg – bassot
  • Sami Virtanen – kitarat
  • Jukka Gustavson – koskettimet, Hammond
  • Jartsa Karvonen – rummut
  • +Felix Zenger – beatbox
  • +Juhani Aaltonen – tenorisaksofoni, huilut
  • +Hasse Walli – rummut
  • +Mirka Rantanen – rummut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *