Jazzpossun huhtikuun 2020 soittolista


Vappu!

 • Heikki Ruokangas & Anni-Mari Kanniainen – Vappusimapolska

Rouheaan avant-garde ilmaisuun kallellaan oleva kitaristi Heikki Ruokangas on pysynyt aktiivisena julkaisurintamalla. Tälle vuodelle julkaisuja on jo kaksi – tässä soittolistan ajankohtaan sopiva Vappusimapolska kansanmusiikkia ja free jazzia yhdistelevältä Ruokankaan ja harmonikansoittaja Anne-Mari Kanniaisen duolta.

Duke Ellington 121v.

 • Duke Ellington & John Coltrane – In a Sentimental Mood
 • Duke Ellington – The Mooche
 • Duke Ellington – Fleurette Africaine
 • Duke Ellington – Blue Pepper (Far East of the Blues)

Jazzin suurnimi Duke Ellingtonin syntymästä tuli 29.4. kuluneeksi 121 vuotta. Tässä neljä suosikkiani Duken mittavasta levytystuotannosta. Juhlan kunniaksi We Jazz Record Shop laittoi myyntiin noin 200 käytettyä Duke Ellington -LP:tä joten jos vinyylihyllystä puuttuu Ellingtonia niin nyt vaan ostoksille. LP:iden ystäville voi myös vinkata, että viikko sitten Blue Noten laadukkaassa Tone Poet -uudelleenjulkaisujen sarjassa julkaistiin Ellingtonin, Charles Mingusin ja Max Roachin Money Jungle -levy josta tässä kuullaan esimerkkinä Fleurette Africaine.

Covid-19 menehtyneitä jazzmuusikoita

 • Lee Konitz – I Remember You
 • Ellis Marsalis – Dee Wee
 • Wallace Roney – Daahoud
 • Bucky Pizzarelli & Doug Jernigan – All the Things You Are
 • Woody Allen, Eddy Davis & Greg Cohen – Lead Me Savior
 • Giuseppi Logan Quartet – Dance of Satan
 • Henry Grimes Trio – Son of Alfalfa

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin ja komplikaatioihin on menehtynyt lukuisia nimekkäitä jazzmuusikoita. Näistä ehkä nimekkäin oli saksofonisti Lee Konitz – viimeinen elossa ollut Miles Davisin Birth of the Cool -sessioiden soittaja.

Kunnianosoitukset lähteköön myös Marsaliksen perheen patriarkka Ellis Marsalikselle, Milesin post-bopin jäljillä liikkuneelle trumpetisti Wallace Roneylle, kitaristi Bucky Pizzarellille, banjonsoittaja Eddy Davisille ja kahdelle Philadelphiassa 1935 syntyneelle free jazz muusikolle jotka julkaisivat ehkä tunnetuimmat levynsä ESP Disk -levymerkillä 60-luvun puolessa välissä ja katosivat vuosikymmeniksi julkisuudesta tullakseen löydetyksi uudestaan – melkoisia yhteensattumia viikon sisään koronaan menehtyneiden Henry Grimesin ja Giuseppi Loganin elämänkaarissa.

Levyuutuuksia

 • Antti Lötjönen Quintet East – Pocket Yoga
 • Verneri Pohjola – The Dead Don’t Dream
 • Kadi Vija Key Project – Roaming in the Contemporary Society
 • Otis Sandsjö – Tremendoce
 • Kurt Rosenwinkel Trio – Simple #2
 • John Scofield – Hullo Bolinas
 • Avishai Cohen – Teardrop
 • Dave Douglas – Mondrian
 • Joshua Redman – Right Back Round Again
 • Orrin Evans and the Captain Black Big Band – That Too

Levyrintamalla tapahtuu kaikenlaisista distancing toimenpiteistä huolimatta. Vuoden jo ilmestyneisiin kotimaisiin huippujulkaisuihin kuuluu ehdottomasti Antti Lötjösen leaderdebyytti Quintet East. Ehkä odotetuin vuoden julkaisuista – Verneri Pohjolan uusi kvartettilevy The Dead Don’t Dream joka saa julkaisunsa huomenna vapunpäivänä.

Muutenkin paljon mielenkiintoista on tulossa – Kadi Vija Key Projectin levyn materiaalia kuultiin jo April Jazz Subgrooves -streamausfestivaalilla, yksi raita julkaistu nyt etukäteen, julkaisu 15.5. Elektronishuiluista dillajazz -henkeä tarjoilee ensimmäinen näyte heinäkuussa We Jazz Recordsilla ilmestyvältä Y-Otis 2 -levyltä.

Huippukitaristien triojen tulevia levytyksiä on tulossa kaksin kappalein – näytteet tarjolla Kurt Rosenwinkelin ja John Scofieldin trioilta tarjolla. Jo ilmestynyt on trumpetisti Avishai Cohenin Big Vicious josta erityistä huomiota on herättänyt Massive Attack -versiointi Teardrop.

Kaksituntisen loppuun svengaavassa bop-perinteessä modernilla otteella ovat hienosti kiinni Dave Douglas yhtyeineen, Joshua Redman melkoisella “superkokoonpanolla” jossa mukana Brad MehldauChristian McBride ja Brian Blade ja Orrin Evans Captain Black Big Bandin kanssa.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *