Ville Lähteenmäki Utopia – Russian Body Language


Ville Lähteenmäki Utopia on viime vuonna perustettu kokoonpano joka on juuri julkaissut ensimmäisen levynsä Russian Body Language sadan julkaisun rajapyykin äskettäin saavuttaneella leimallisesti epäkaupallisella aina kiinnostavaa musiikkia julkaisevalla Art First -levymerkillä.

Lähteenmäen soitin tässä kokoonpanossa on bassoklarinetti, mutta kovin tavanomaisesta bassoklarinetismista ei ole kyse. Avausraita Jakki puhaltaa heti alkuun karstat pois varsin free jazz -henkisellä introlla jossa liikutaan Eric Dolphyn maisemissa, mutta Utopian musiikki paljastuu levyn edetessä paikoin meneväksi ja paikoin tunnelmalliseksi jazz-rockiksi. Tähän kontekstiin bassoklarinetti uppoaa yllättävän luontevan tuntuisesti. Toinen instrumentaation yllättävän toimiva soitin on Mikko Antilan vibrafoni joka on bändin hempeämmän puolen keskeinen tunnelmanluoja, mutta ei katoa täysin tummemmankaan paahdon hetkinä. Lauri Kallion kitara, Jon Petterssonin basso ja Joona Räsäsen rummut edustavat puolestaan ehkä tällaisen hieman kokeellisen jazzrockin perinteisempää kuvastoa, Kallion kitara tosin mainion moni-ilmeisesti The Last Dancen sankarillisesta tiluttelusta Tuplan tummaan mörinään.

Kaikesta epäkaupallisesta potentiaalistaan huolimatta tämä fyysisesti vain c-kasettina julkaistu levy on erinomaisen miellyttävää kuunneltavaa, homma toimii niin menevänä tykittelynä kuin seesteisenä herkistelynäkin. Suhteellisen pitkät raidat eivät koskaan tunnu tylsiltä ja eri vaihteita saadaan silmään mukavasti. Utopialla on tyylitajua joka näkyy erilaisten elementtien luontevana yhteensulautumisena.

Tämän vuoden levytarjonnasta nämä tulokkaat ovat yksi positiivisimmista uusista tuttavuuksista – suosittelen tutustumaan.

Uusi levy on kuunneltavissa Spotifyssa, sitä on saatavilla myös kasettina jota voinee tiedustella suoraan bändiltä.

Ville Lähteenmäki Utopia

  • Ville Lähteenmäki – bassoklarinetti
  • Lauri Kallio – kitara
  • Mikko Antila – vibrafoni
  • Jon Pettersson – basso
  • Joona Räsänen – rummut

One response to “Ville Lähteenmäki Utopia – Russian Body Language”

  1. Kiva ja asintunteva arvio! Johannes Sarjasto muuten vierailee saksofonissa “Empennagessa”. Biisissä on mainiota saksofonin ja bassoklarinetin yhteissoitantaa, vaikka muutenkin bändin yleissointi on tosiaan ilahduttavan rikas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *