Pylkkanen – Nu Bottega


Saksofonisti Pekka Pylkkänen on jo tehnyt pitkän uran muusikkona ja opettajana, mutta levyille siitä on tallentunut varsin vähän. Uusi Pylkkanen -nimellä julkaistu levy Nu Bottega on omissa nimissä neljäs levytys noin kahden vuosikymmenen aikana, muita levytyksiä löytyy mm. UMOn, Espoo Big Bandin, Upi Sorvalin perustaman Big Bad Familyn ja Anssi Tikanmäen orkesterin riveissä. Suuren osan ajasta Pylkkänen on vaikuttanut Suomen ulkopuolella, joten ehkä täällä hän on jäänyt varsin vähäisellekin huomiolle.

Uusi levy on hakenut inspiraation – ja muusikot – Italiasta ja on äänitetty ja suurimmaksi osaksi sävellettykin Roomassa. Bändissä soittavat pianisti Roberto Tarensi, basisti Francesco Puglisi ja rumpali Marco Valleri. Kolmella raidalla kuullaan myös Fabrizio Bosson trumpettia.

Pylkkasen musiikin juuret ovat syvällä 60-lukulaisessa bopissa, mieleen tulee eniten ehkä Wayne Shorterin 60-luvun tuotanto. Se ehkä selittää osaltaan miksi Pylkkäsellä riittää vientiä useammalle kansainväliselle kiertueelle vuosittain, mutta levytyksiä on kertynyt vähän – tämä on perinnetietoista ja laadukasta jazzia jota olettaa kuulevansa kun kävelee sisään jazzklubina itseään pitävään paikkaan maailmalla, mutta levyrintamalla ne taistelevat aina kuulijan ja ostajan rahoista Blue Note -levy-yhtiön satojen kanonisoitujen klassikoiden kanssa.

Levy alkaa vahvasti Alman jazzvalssitahdein ja raidasta toiseen levyn edetessä huomio kiinnittyy siihen, että Pylkkäsen sävellyksissä on hyviä mieleenpainuvia melodioita ja mukavaa rytmistä vaihtelua joka tekee kahdeksanraitaisesta sujuvaa kuunneltavaa. Soittajien esityksissä ei ole kriitikin sijaan ja meininki paranee entisestään kun trumpetisti Bosso liittyy joukkoon kolmelle viimeiselle raidalle, muutos kvartetista kvintetiksi tuntuu selkeältä parannukselta.

Ken haluaa jazzinsa svengaavana, mutta modernina ja klassikoiden lisäksi maistuisi uusikin musiikki niin Pylkkasen Nu Bottegaa voi lämpimästi suositella.

  • Pekka Pylkkänen – altto- ja sopraanosaksofonit
  • Roberto Tarenzi – piano
  • Francesco Puglisi – basso
  • Marco Valleri – rummut
  • +Fabrizio Bosso – trumpetti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *