Jazzpossun kesäkuun 2020 soittolista


Kesäilmat ovat edenneet jo siihen vaiheeseen että pieni (tai iso) sade tuntuu virkistävältä. Uutta mielenkiintoista musiikkia on ilmestynyt alkukesästä runsaasti, joten tämän kuun soittis on kaksi ja puolituntinen, että saadaan oleelliset käsiteltyä.

Uutta jazzia Suomesta

 • Pylkkanen – Ocean Between
 • Freelektron – Hurmos
 • Oiro Pena – Teelukissa
 • Eskelinen Intergalactic Quintet – Tasapaino
 • Jere Haakana Varjosto – Souvenir II – Small Flame
 • The Stance Brothers – Resolution Blue
 • Koma Saxo – Jagd
 • JAF Trio – Dark Sparkle
 • Otis Sandsjö – abysmal

Aloitamme äskettäin blogissa käsitellyllä saksofonisti Pekka Pylkkäsen Pylkkanen -kokoonpanolla jonka muut soittajat tulevat Italiasta – hienoa perinnetietoista jazzia, hieman latin jazz -hengessä svengaavassa päätösraidassa Ocean Between trumpettisolistina vierailee Fabrizio Bosso (mukana menossa The Lick kohdassa 2:58).

Fredrik Lavikin Sipoosta käsin pyörittämä Jazzaggression levymerkki julkaisi äskettäin muutaman mielenkiintoisen levyn. Livenä Tenhossa on taltioitu Jimi Tenorin ja Ilmari Heikinheimon muodostama duo Freelektron. Jazzvinyylidiggareiden keskuudessa pieneki ilmiöksikin on ehkä muodostunut omaperäinen multi-instrumentalisti Antti Vauhkosen Oiro Pena -projekti joka on julkaissut nyt toisen EP:nsä  kotikutoista, vapaahkoa jazzia Jazzaggressionin kautta.

Vauhkonen tunnetaan myös Soft Powerin riveistä jonka uuden levyn on puolestaan julkaissut tallinnalainen RR Gems. Kevyen vihteellistä psych-meininkiä joka tuo jazzpuolesta erityisesti mieleen Greg Foatin musiikin.

Uusi tuttavuus allekirjoittaneelle oli kitaristi Eero Eskelisen johtama Eskelinen Intergalactic Quartet joka soittaa kepeää fuusiojazzia 70-luvun progen tuulahduksin.

Jo vakiintuneempi fuusion suuntaankin kurottava kokoonpano on Njet Njet 9 jolta on ilmestynyt Eclipse Musicin kautta kolmas levy III.

Eclipsen julkaisuja on myös Jere Haakana Varjoston kolmen sävellyksen sarja jossa kussakin esille pääsee yksi bändin soittajista. Näistä toisen, kesäkuussa julkaistun Small Flame -kappaleen valokeilassa basisti Juho Kivivuori.

We Jazz on jatkanut toimiaan aktiivisena uuden musiikin julkaisijana. Uusia sinkkuja – myös siis fyysisiä 7-tuumaisia vinyylilevyjä – on julkaistu Teppo Mäkysen The Stance Brothersilta ja Koma Saxolta.

Seuraava LP julkaisu ilmestyy tänä perjantaina, bändinä JAF Trio – saksofonissa Adele Sauros, bassossa Joonas Tuuri ja rummuissa Frederik Emil Bülow. Levy ennakkokuuntelussa netissä Soundin sivuilla ja itseasiassa jo saatavilla We Jazzin omasta kaupasta fyysisenä äänitteenä. Varsin 3TM-henkinen meininki tällä uudella levyllä.

Otis Sandsjön tulevalta levyltä on julkaistu toinen maistiainen abysmal. Dillajazz/elektroniset vaikutteet pinnassa tällä toisellakin näytteellä, joten samaa henkeä lienee levyllinen luvassa.

Uudet julkaisut Euroopasta

 • Rymden – Terminal One
 • Daniel Herskedal – Glacier Hiking
 • Ezra Collective – Footprintes
 • GoGo Penguin – Open
 • Tenderlonious – Down in the Village
 • Roots Magic – Humility in the Light of the Creator

Ruotsalainen Rymden joka vieraili Tampere Jazz Happeningissa muutama vuosi sitten valmistautuu toisen levynsä julkaisuun – bändissä siis pianossa Bugge Wesseltoft ja soittokavereina Esbjörn Svenssonin triosta maailmanmaineeseen nousseet Magnus Öström ja Dan Berglund.

Pohjoismaisen viileitä tunnelmia tarjoilee tuubisti Daniel Herskedal joka soittaa uudella levyllään Call for Winter myös bassotrumpettia. Edition Recordsin julkaiseman levyn tunnelma on samankaltainen kuin Verneri Pohjolan ja Mika Kallion Animal Imagella.

Jazzlevy-yhtiöiden legendaarisin nimi Blue Note on julkaisemassa syyskuussa mielenkiintoista levyä nimeltä Blue Note Re:Imagined jolla Lontoon skenen uudet nimet tulkitsevat Blue Noten kultaisina vuosina julkaistuja kappaleita. Ensimmäinen näyte on Ezra Collectiven tulkinta Wayne Shorterin Footprintsista – tulevalla levyllä mukana myös blogin lukijoille varmasti tuttuja nimiä kuten Shabaka Hutchings ja Nubya Garcia.

Blue Noten Ranskan osasto on ollut brittijazzin nousun ajan hermolla jo jotain vuosia Manchesterista tulevan GoGo Penguinin musiikin julkaisijana. Uusi levy kantaa bändin nimeä ja on trion viides täysimittainen julkaisu.

Kunnianosoitushommissa on myös saksofonisti/huilisti Tenderlonious joka uudella The Piccolo – Tender Plays Tubby tulkitsee neljä Tubby Hayesin sävellystä.

Roots Magic tulee Italiasta ja yhdistelee musiikissaan vanhaa bluesia ja avant-garde/free jazzia. Viime perjantaina ilmestyneeltä uudelta levyltä Take Root Among the Stars tässä näytteenä Humility in the Light of the Creator jonka ensimmäinen teema on samanniminen Maurice McIntyren spiritual jazz -klassikko, mutta sitten myöhemmin kappaleessa kuullaan myös Sun Ran Space is the Place.

…ja Yhdysvalloista

 • Sun Ra Arkestra – Seductive Fantasy
 • Francesca Han & Alex Sipiagin – Tenor Madness
 • Chick Corea – Desafinado  – Live in Berlin / 2018
 • Ambrose Akinmusire – Moon (the return amplifies the unity)
 • Immanuel Wilkins – Warriors
 • Bill Frisell – We Shall Overcome
 • Black Art Jazz Collective – Mr. Willis
 • Walter Smith III – General George Washington
 • Joshua Redman, Brad Mehldau, Christian McBride, Brian Blade – Father
 • John Scofield – Radio

Sun Rasta puheen ollen Suomessakin viime vuosina useampaan otteeseen nähty Sun Ra Arkestra on julkaisemassa ensimmäistä studiolevyä pariin kymmeneen vuoteen. Ensimmäinen singlejulkaisu on nimeltään Seductive Fantasy.

Dream Episodes levyllä kohtaavat yksi arvostetuimmista Venäjältä kotoisin olevista jazzmuusikoista – trumpetisti Alex Sipiagin – ja Etelä-Koreasta kotoisin oleva pianisti Francesca Han. Aikoinaan Sonny Rollinsin ja John Coltranen kilpapuhalluksena julkaistu raita ja noiden kahden legendan ainoa yhteinen levytys kääntyy nyt intiimiksi duetoksi.

Chick Corean uusin levytys Plays taitaa olla jo fyysisenä CD:nä julkaistu, suoratoistopalveluista löytyy muutama näyte. Tässä standardeja ja klassista musiikkia sisältävältä soololevyltä tulkinta Antônio Carlos Jobimin Desafinadosta.

Sitten Blue Noten uutta amerikkalaista tuotantoa – viime aikojen kovimpia uusia levyjä on Ambrose Akinmusiren on the tender spot of every calloused moment – soundimaailmassa nyt vahva paluu akustiseen kvartettisoundiin edellisen levyn monipuolisemman tyylittelyn sijaan. Odotettu ensilevyttäjä leaderina on saksofonisti Immanuel Wilkins joka teki viime vuonna jo suuren vaikutuksen vibrafonisti Joel Rossin Kingmaker -levyllä. Omega -niminen levy tulossa elokuun 8. Bill Frisellin seuraava julkaisu on triolevy – ensimmäinen näyte on seesteinen tulkinta We Shall Overcomesta – luvassa elokuussa sekä Frisellin omia sävellyksiä että standardeja, pop covereita että kansanmusiikkia.

Sitten muutama väkevä vääntö perinteessä vahvasti kiinni olevalta uudelta tai tulevalta levyltä. jo ilmestyneitä ovat Black Art Jazz Collectiven Ascension ja saksofonisti Walter Smith III’n ja kitaristi Matthew Stevensin yhdessä johtaman kokoonpanon IN COMMON 2. Vuoden odotetuimpiin jenkkijulkaisuihin puolestaan kuuluu RoundAgain jolla soittaa melkoinen superkokoonpano – Joshua RedmanBrad MehldauChristian McBride ja Brian Blade.

Päätteeksi vielä alkuvuodesta Iisalmi Jazz Festivaleilla vieraillut John Scofield – uudella levyllä Swallow Tales käsittelyssä levyllä bassoa soittavan Steve Swallow’n sävellykset. Trion täydentää rumpali Bill Stewart.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *