Bogdo Ula – First Class Space


Space rock henkiseen improvisoituun instrumentaalimusiikkiin keskittynyt trio Bogdo Ula on toiminut jo toistakymmentä vuotta, uusi levy First Class Space on jo kymmenes levyn mittainen julkaisu. Koko toiminnan ajan bändissä ovat soittaneet kitaristi Samuli Kristian ja rumpali Ivan Horder jotka aloittivat bändin duona ja trioksi kokoonpanon täydensi basisti Jean Ruin jo kymmenen vuotta sitten.

Bändin kotisivut viittaavat useaan otteeseen Frank Zappaan ja heti avausraita Anyons in Anyan Field tuokin vahvasti mieleen Zapan Shut Up ‘N Play Yer Guitar projektin vapaarytmisemmät raidat. Tällä kertaa bändin soundissa on enemmän melodista ja modaalista kitarafiilistelyä ja hieman vähemmän efektirikasta avaruus-freetä, vaikka sähköinen sähinä ja tutkimusmatkailu on vahvasti mukana vieläkin – esimerkiksi kakkosraidalla Magnetometer Is Failing?

Kaikki raidat perustuvat improvisaatioihin, joihinkin on tehty hieman jälkiäänityksiä. Viisikymmentä viisi minuuttia kestävän levyn kaksitoista raitaa tarjoavat kukin oman tunnelmansa, musiikin vapaudesta huolimatta yhdessä raidassa ei kovin kauas lähtöpisteestä päädytä. Muutokset kaavaan kiinnostavat korvaa, raidoista paras on ehkä Lighter Than Air joka alkaa Ruinin bassosoololla josta saumattomasti siirrytään komeaan taivaita tavoittelevaan kitarasooloon.

Uutta levyä saa Bogdo Ulan Bandcampista.

  • Samuli Kristian – Kitara
  • Ivan Horder – rummut
  • Jean Ruin – basso

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *