Otis Sandsjö – Y-Otis 2


Saksofonisti Otis Sandsjön Y-Otis -projektit jatkavat elektroakustisia seikkailujaan uudella We Jazzin julkaisemalla Y-Otis 2 -levyllä. Ydinkvartetissa soittavat tällä kertaa basisti/tuottaja Petter Eldh, kosketinsoittaja Dan Nicholls ja rumpali Tilo Weber.

Sandsjö ja Eldh ovat tuttuja We Jazzin konserttitoimintaa ja julkaisuja seuraavalle myös mainiosta Koma Saxo -kokoonpanosta jonka levyn Eldh studiossa muokkasi livenä ja studiossa äänitetystä materiaalista. Y-Otis edustaa samaa jatkumoa jossa jazzmuusikko on yhä useammin myös studiossa touhuava tuottaja ja jälkituotanto kuuluu myös lopputuloksessa, mutta Y-Otis on vielä vahvemmin modernin elektronisen musiikin tunnelmissa.

Oheismateriaali kutsuu bändin tyyliä liquid jazziksi joka on oiva ja kuvaava nimitys. Musiikin rytmi venyy paikoin nopeutuen ja hidastuen. Jos rumpukoneet ja klikit aikoinaan aiheuttivat populaarimusiikin rytmin tasaistumisen konemaiseksi, nykyään yhä useammin elektroniikan avustuksella rytmiä myös rikotaan ja venytetään ja irrotaan tasaisten neljäsosien ja kahdeksasosien ruudukosta epäsäännölisempiin rytmeihin jotka kuitenkin toiston avulla saadaan tuntumaan korvalle miellyttäviltä eikä vain löperöltä soitolta.

Tällaiseen tyylittelyyn on Yhdysvalloissa innostanut monia nuora jazzmuusikoita hiphoptuottaja J Dilla, puhutaan jopa dillajazzista ja näitä ideoita kuulee myös suosituiden musatubettajien kuten Ben Levin ja Adam Neely videoilla, mutta tänne Pohjois-Euroopan jazzpiireihin nämä tyylit tuntuvat nyt vasta olevan kunnolla saapumassa. Y-Otisin lisäksi myös rumpali Anton Egerin viime vuotisella Æ levyllä tavoiteltiin samanlaista ilmaisua, mutta muuten näin syviin vesiin uskaltautuvia jazzmuusikoiden projekteja ei juuri näiltä leveysasteilta tule mieleen. Tästäkö tulee tämän alkavan vuosikymmenen jazzia? Ehkä – mutta vaikka ei tulisikaan Y-Otis edustaa viime vuosien uusien trendien aallonharjaa mainion lopputuloksin.

Levyn äänimaailmassa perinteisemmät soittimet ja koneet nivoutuvat yhteen niin tiukasti, ettei niitä aina voi tai edes halua erotella. Lontoossa äänitetty abysmal -kappaleen livevideo kuitenkin osoittaa että jälkikäsitellystä tunnusta huolimatta perinteistä instrumentaalisoittoa ja tilaa reagointiin ja improvisointiin on enemmän kun voisi luulla. Voisikin kuvitella, että Y-Otis on parhaimmillaan livenä koettuna.

Uutta levyä saa LPnä ja CDnä We Jazzin Bandcampista ja myös kivijalkakaupasta.

  • Otis Sandsjö – tenorisaksofoni, klarinetti
  • Petter Eldh – basso, syntetisaattorit
  • Dan Nicholls – koskettimet, syntetisaattorit
  • Tilo Weber – rummut
  • + Per “Texas” Johansson – huilu
  • + Jonas Kullhammar – huilu
  • + Lucy Railton – sello
  • + Ruhi-Deniz Erdogan – trumpetti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *