Jazzilta Helsingissä – Harju8:n kesäkauden viimeiset jamit ja Black Motor Tenhossa


Harju8:n jamit houkuttelivat tänä kesänä musiikkia ja yleisöäkin terassin täydeltä

Terassi täynnä ja lauteilla tämän viikon house band – Florian Fleischer, Juuso Kasperi Rinta ja Alessandro D’Anna

Jos tänä koronavuonna on ollut elävän musiikin rintamalla hiljaista niin eilen elokuun lopun sunnuntaina ei ollut jazzkeikoista pulaa. Espan lavan iltapäivässä järjestettiin Big Band Marathon jossa soittivat Bolton Avenue Big Band, Baggböle Big Band ja Roast Burn Big Band ja Helsingin juhlaviikonlopun streamatuissa konserteissa soittivat mm. Aki Rissanen Trio ja Elifantree & Tölölab.

Itse lähdin kaupungille illaksi, ensimmäisenä kohteena Harju8 Kallion Harjutorilla. Rumpali Alessandro D’Annan junailemat jamit Harju8:n terassilla kadunkulmassa ovat tänä kesänä osoittautuneet suosituiksi – monena viikkona olin nähnyt sosiaalisessa mediassa kuvia suuristakin soittajajoukoista joten kesän viimeisiin ulkoilmajameihin oli pakko lähteä katsomaan minkälaista meininkiä oli tarjolla.

Heti jamien alussa soittamassa nähtiin mm. Riitta Paakki ja Kaisa Mäensivu

Ilta alkoi house bandin noin tunnin setillä, tällä kertaa D’Anna seurassa basisti Juuso Kasperi Rinta ja saksalaiskitaristi Florian Fleischer. Standardipohjalta trio soitti svengaavaa musiikkia, terassi oli täynnä ihmisiä katukivetyksiä myöten – kaikki eivät selvästikään tosin musiikinkuuntelumielessä paikalla, mutta eipä se pahasti tunnelmaa haitannut. Toisella tunnilla sitten jamit lähtivät käyntiin, ensimmäisissä kappaleissa soittamassa kuultiin mm. basisti Kaisa Mäensivua ja pianossa Riitta Paakkia ja Markus Niittystä joten huippuluokan suomalaista jamimeininkiä oli tarjolla, mutta sitten jo seuraava keikka kutsui lähistöllä.

Jamit houkuttelivat Harjutorin laidalle niin soittajia kuin kuulijoitakin

Black Motor Tenhon SunJazz -sarjassa

Black Motor Tenhon lavalla

Onkin ehtinyt jo useampi vuosi vierähtää siitä kun olen nähnyt Black Motorin livenä. Nyt taisi olla ensimmäinen kerta kun näin tämän 15 vuotista taivalta tänä vuonna juhlivan mainion trion Tane Kanniston kaudella puhaltajana Sami Sippolan seuraajana. Trion alkuperäisjäsenet basisti Ville Rauhala ja rumpali Simo Laihonen ovat molemmat ajankohtaisia nimiä levyjulkaisurintamalla – molemmat soittavat We Jazzin julkaisemalla Stanley J. Zappan levyllä Muster Point ja Rauhala brooklyniläisen 577 Recordsin muutama viikko sitten julkaisemalla Jorma Tapio & Kasken uudella levyllä Aliseen. Zappan piti olla alunperin mukana tälläkin keikalla, mutta tänä aikana hän ei Pohjois-Amerikasta Kallioon päässyt.

Viisitoista vuotta yhdessä soittaneiden Simo Laihosen ja Ville Rauhalan soitossa on tunnetta ja paloa

Heti avauskappaleessa saatiin rautaisannos Black Motoria väkevimmillään. Fred Rosen alunperin 40-luvun lopulla levytetty countrybiisi Blue Eyes Cryin’ In the Rain oli edellisen Branches -levyn kohokohtia vapaasti leijuvana rubato-versiona, nyt siitä puolestaan versosi monipuolinen kavalkadi tyylejä melodisesta teemasta vahvan hypnoottiseen free-myllytykseen jonka luomisessa Rauhala ja Laihonen ovat mestareita ja siitä puolestaan vapaamman leijunnan kautta hauskaan finaaliin jossa liioiteltu shuffle-komppi ja räkäinen r&b/50-luvun rock henkinen fonittelu toivat teeman riemukkaasti takaisin. Ehkä koko illan vahvin veto kuultiin heti alkuun!

Tane Kanniston arsenaaliin kuului harvinaisempiakin puhaltimia

Reilun tunnin setissä kuultiin kappaleita Black Motorin uran varrelta usein moniosaisiksi ja -tunnelmaisiksi versioiksi haarautuvina uusimpana sävellyksenä uudelya Kaski-levyltä löytyvä Rauhalan sävellys She’s Back ja vanhimpana ensimmäiseltä Black Motor -levyltä Laihosen kotipaikan mukaan nimetty Muurame.  Hieno hetki oli myös Laihosen rumpusoolo joka virvelirummun matto pois kytkettynä esitteli hienosti pikkurummun melodisiakin mahdollisuuksia Laihosen säätäessä sävelkorkeutta kalvoa toisella kapulalla venyttäen. Erittäin vahva setti joka osoitti Black Motorin kuuluvan yhä tämän hetken suomalaisen free jazzin eliittiin.

Ville Rauhalalla oli paikoin kaikki keinot käytössä basson äänen muokkaamiseksi
  • Tane Kannisto – tenorisaksofoni, klarinetit, puhaltimet
  • Ville Rauhala – basso
  • Simo Laihonen – rummut

Jamit Harju8:ssa ja Black Motor Tenho RestoBarissa 23.8.2020

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *