Jussi Lehtonen Quartet – Connection


Rumpali Jussi Lehtonen oli 2000-luvun alussa yksi nuoren jazzsukupolven nousevia nimiä U-Street All Starsissa. Sen jälkeen Lehtonen on tullut tunnetuksi perinnetietoisen rumputyöskentelyn taitajana joka usein Sibelius-Akatemian tapahtumissa ja Koko Jazz Clubilla nousee lavalle ulkomaisten tähtivieraiden säestäjäksi. Leaderina Lehtoselta on ilmestynyt levyjä muutaman vuoden välein viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana.

Uusi kvartettilevy Connection on toinen samalla kvartetilla ja kahden levyn jälkeen uskaltaa sanoa, että nyt Lehtonen on löytänyt ympärilleen hyvän ryhmän sielunveljiä. Tenorisaksofonissa kuullaan tälläkin kertaa Joonatan Rautiota joka tyyliltään ja taipumuksiltaan on mitä parhain soittaja Lehtosen kokoonpanoihin. Kvartetin täydentävät kaksi nuorempaa Sibelius-Akatemiassa opiskellutta virolaislahjakkuutta – pianossa Holger Marjamaa ja bassossa Heikko Remmel. Molemmat voivat hyvinkin olla jo tuttuja aktiivisesti keikoilla käyville suomalaisille jazzin ystäville ja Remmelin bassoa on kuultu viime vuonna myös Max Zenger Globuksen Ville Vannemaa Cassiopeian levyillä.

Connection alkaa äärimmäisen vahvasti Moonshinella jonka vahvassa draivissa kaikki muusikot pääsevät heti näyttämään parasta osaamistaan – ei vähintään johtaja Lehtonen joka on parhaimmillaan heittäessään lisää löylyä jo tulikuumana hehkuvalle kiukaalle. On häivähdyksiä niin Coltranesta kuin Blue Note-jazzistakin, mutta modernin ajattomalla otteella ja Koko Jazz Clubilla ja Sibelius-Akatemiassa äänitetyn levy myös kuulostaa erittäin hyvältä – ei ehkä arvaisi raitaa konserttitaltioinniksi ilman lopun suosionosoituksia.

Moonshine on niitä avausraitoja jotka ovat niin kovia vetoja että sitä miettii että tarviiko meiningin tästä ikinä rauhoittuakkaan kakkosraita The Last Waltzin alkaessa rauhallisesti, onneksi 11 minuuttinen viimeinen valssikin kuitenkin saa mahtavan nousun Raution komeaan saksofonisooloon jota Marjamaa väkevästi säestää.

Muutamat muutkin kappaleet herättävät samankaltaisia tuntemuksia – kappaleiden kovinta ydintä ei edusta Lehtosen säveltämä teema vaan se hieno sooloilu joka tästä rakentuu. Tämä kertoo siitä, että ollaan jazzin ytimessä – kvartetin soittajien välinen yhteys, connection, nostaa yhtyeen vuorovaikutuksen kautta korkealle. Sävellyksellisestikin mielenkiintoisya antia löytyy – erityisesti leikkisä päätösbiisi Conception ilahduttaa rytmiikallaan.

Yksi jazzvuoden 2020 piirteitä on, että vuoden huippujulkaisujen joukossa perinteisempi svengaava bop-jazz on saanut taas vahvempaa jalansijaa. Jussi Lehtosen Moonshine on Suomesta tällaista jazzia parhaasta päästä.

Uutta levyä saa julkaisija Eclipseltä CD:nä ja diginä.

  • Jussi Lehtonen – rummut
  • Joonatan Rautio – tenorisaksofoni
  • Holger Marjamaa – piano
  • Heikko Remmel – basso

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *