Santeri Kaipiaisen Hehku ArabiasalissaMetropolian musiikin konsertit jatkuivat pitkästä aikaa eilen Arabiasalissa. Syksyn komeana avauksena toimi säveltäjä-pianisti-laulaja Santeri Kaipiaisen Hehku jossa Kaipiaista säesti Rasmus Soinin johtama 18 hengen orkesteri.

Hehku on kymmenosainen kunnianhimoinen teos – kaksi instrumentaaliosaa ja kahdeksan laulettua joissa pianoa ja sähköisiä koskettimia soittanut Kaipiainen hoiti itse myös lauluosuudet. Hehku kertoo kasvutarinan lapsuudesta aikuisuuteen, oman minän etsimisestä elämän karikoiden kautta katharsikseen.

Kaikessa on hauskalla tavalla hieman suuruudenhullu meininki isosta orkesterista jousikvartetteineen ja kahdeksine puhaltimineen osa osalta vaihtuviin tyyleihin – Hehkussa Kaipiainen ja orkesteri haukkasivat välillä liiankin isoja paloja, mutta innostuneella ja innostavalla tavalla, näin kunnianhimoista yrittämistä harvemmin nimittäin kuulee.

Musiikin tyyleissä riitti kirjoa, draaman kaarta luotiin korostetusti myös tyylillisten valintojen kautta. Kuljettiin impressionistisesta pianismista minimalististen elementtien ja hieman svengaavan jazzinkin kautta 70-lukulaiseen pop-jazziin ja kevyeen progeen, nuoruuden rientoja säesti discohölkkä ja nuoruuden suorituspaineita metallihenkinen paahto. Paikoin iso orkesteri soi komeasti – mieleen tuli paikoin kapellimestari Soinin hienosta puhallinsoundistaan tunnettu Sointi Jazz Orchestra – välillä tyylien vaihtelu tuntui jo liialliseltakin, vähempikin olisi riittänyt ja hienoimmilla hetkillä olisi voinut herkutella pitempäänkin.

Kokonaisuutena Hehku oli kuitenkin mukava elämys – kun kunnianhimoa on riittävästi ja tekeminen tulee sydämestä niin ihan kaikessa ei tarvi viimeisen päälle onnistuakaan. Mihin täydellistä tarvitaan, jos totta olla saan? lauloi Kaipiainen itsekin.

 • Santeri Kaipiainen, koskettimet ja laulu
 • Rasmus Soini, kapellimestari
 • Veli-Matti Silanterä, kontra- ja sähköbasso
 • Valtteri Nurmiranta, kitarat
 • Arttu Kemppainen, rummut
 • Ilkka Uksila, marimba ja vibrafoni
 • Henna-Maija Vannemaa, harmonikka
 • Aliisa Heinilä, huilu
 • Juuli Markkanen, oboe
 • Pauli Leppälä, bassoklarinetti
 • Julia Leskinen, käyrätorvi
 • Pilvi Kokkonen, trumpetti
 • Jasmin Afaneh, trumpetti
 • Jesse Mast, alttosaksofoni
 • Severi Hietala, tenorisaksofoni
 • Tuomas Pajari, pasuuna
 • Salla-Maarit Kakkuri, viulu
 • Ida-Maria Raudasoja, viulu
 • Michael Sagulin, alttoviulu
 • Martti Laivuori, sello

Santeri Kaipiaisen Hehku Metropolian Musiikin Arabiasalissa 11.9.2020


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *