Jazzpossun syyskuun 2020 soittolista


  • John Coltrane – Countdown (Alternate Take)
  • Miles Davis Quartet – Tune-Up

Tässä kuussa tuli 60 vuotta kuluneeksi John Coltanen Giant Steps -levyn julkaisusta. Levy kiehtoo yhä niin muusikoita kuin kuuntelijoitakin, erityisesti nimikappaleen ja Countdownin sointukulkuihin sujuvasti sooloilusta on tullut  nuorten jazzmuusikoiden lähes pakollinen ammattataidon tae ja viime vuosina Giant Steps on noussut myös Internet meemin asemaan.

Levystä ilmestyi 60. vuotisjuhlapainos uusin kansitekstein sisältäen toisen levyllisen vaihtoehtoisia ottoja äänityssessioista. Giant Stepsin tarunhohtoisen haastavuuden ja pianisti Tommy Flanaganin levyn version hieman epäonnistuneen ja kesken katkeavan pianosoolon takia, nämä otot ovat harvinaisen mielenkiintoisia. Spotifystakin löytyvällä vain digitaalisena julkaistulla “Super Deluxe Editionilla” on studio-ottoja vielä enemmän, yhteensä 28 raitaa joista käy selvillle että vaikka bändi ei ollut harjoitellut yhdessä kappaleita etukäteen niin Coltrane selvästi oli – tässä esimerkkinä pitempi otto Countdownista joka osoittaa että alun ilman pianon harmoniasäestystä soitettu soolo oli etukäteen mietitty – sen verran samana sen alkuosa tässä toistuu kun levyn kanoniseen versioon vertaa.

Kaveriksi vielä Eddie Vinsonin säveltämä ja Miles Davisin tunnetuksi tekemä Tune -Up josta Countdown on ns. “Coltrane changes” -sointukululla maustettu, harmonisesti konstikkaampi versio. Kuuletko yhtenäisyyksiä?

  • Markus Niittynen – Flashbacks 
  • Jussi Lehtonen Quartet – Moonshine

Helpommin yhtäläisyyksiä kuulee pianisti Markus Niittysen uuden EP:n Flashbacks ja rumpali Jussi Lehtosen Connection -levyn välillä – molemmilla nimittäin kuullaan Lehtosta rummuissa ja Joonatan Rautiota saksofonissa ja Heikko Remmeliä bassossa ja samasta perinnetietoisesta puusta on tyylitkin veistetty ja hommahan svengaa kuin hirvi molemmilla levyillä.

Niittysen levy ilmesty jo diginä, mutta fyysinen vinyyli EP julkaistaan huomenna lauantaina 26.9. Porvoo Jazz Festivalin yhteydessä Jaskaa -levymerkin uudessa EP Series -sarjassa. Samassa sarjassa luvassa tulevaisuudessa toinenkin EP Niittysen kokoonpanon musiikkia, jäämme innolla odottelemaan.

Kun tämä soittolista ilmestyy niin alkaa olla jo kiire ehtiä Porvoo Jazz Festivalin perjantai-illan avaukseen kello 20-> , mutta onneksi tapahtumaa voi seurata myös streamina.

Lauantaina luvassa erittäin korkeatasoinen kattaus, kello 20 Vanha 123:n illassa mukana siis julkkaritunnelmissa myös Markus Niittynen Quartet. Katso muu ohjelmisto festarin sivuilta.

Niittystä voi kuulla myös April Jazzin juuri julkistetussa WeeGee -klubi-iltojen sarjassa. Ohjelmisto seuraava:

2.10. klo 18 Ebeliopet on stage
9.10. klo 16.30 Markus Niittynen Trio
30.10. klo 16.30 Olli Soikkeli Trio
6.11. klo 18 Iiro Rantala Flock
13.11. klo 16.30 Mika Mylläri Quintet
20.11. klo 16.30 Joonas Haavisto Trio
27.11. klo 16.30 Kari Ikonen solo feat. Mikko Hassinen
4.12. klo 18 Elifantree
11.12. klo 16.30 Riitta Paakki Quartet
18.12. klo 16.30 Johanna & Mikko Iivanainen Duo

  • Kasperi Sarikoski – Wide Lanes
  • Harri Kuusjärvi Koutus – Mirage
  • Ainon – Schön Berg

Vielä muutama kuuma julkaisu suomalaisilta muusikoilta – pasunisti Kasperi Sarikoski julkaisee trioalbumin 3+1 lokakuussa, odotuksia nostaa uusi raita Wide Lanes. Harri Kuusjärvi Koutukselta tänään uusi levy Mirage.  Fyysisenä julkaisuna nyt myös We Jazzilta saatavana third streamahtavan Ainon -yhtyeen Drought, bändin instrumentaatio siis sello, viulu, saksofoni ja rummut.

  • Dark Horse – Brutet Groove
  • Lucia Cadotsch – Wild is the Wind

Ainonin voi nähdä joulukuussa livenä We Jazz -festareilla, muutama muukin We Jazzille levyttävä festarivieras on julkaissut näytebiisejä tulevilta levyiltä. Ruotsalainen Dark Horse tarjoilee tunnelmaa joka yhtäaikaa tuo mieleen nuhjuisen jazzkellarin tai loft-tilan ja avaruudelliset sfäärit ja Lucia Cadotsch jatkaa Speak Low -levyn kaltaisissa tunnelmissa – nyt versioitavana Wild is the Wind.

  • Rudresh Mahanthappa – Red Cross
  • Jazz at Lincoln Center Orchestra – Parker’s Mood
  • Marius Neset – Bicycle Town, Pt. 2
  • Christian McBride Big Band – Milestones
  • Logan Richardson – The Birth of Us
  • Ron Miles – The Rumor

Sitten muutamat tribuutit uusilta levyiltä – moni on tänä vuonna soittanut 100 vuotta sitten syntyneen Charlie Parkerin musiikkia, näin myös saksofonisti Rudresh Mahanthappa jonka Hero Trio –levyllä on muutama Parker-versiointi ja Jazz at Lincoln Center Orchestra jonka uunituore Bird at 100 EP on kokonaan Parker-aiheinen.

Saksofonisti Marius Neset muutti viime vuonna pitkän Kööpenhamina-pätkän jälkeen takaisin kotimaahansa Norjaan – viimeisiin Tanskan päivien projekteihin kuului nyt julkaistu Tributes -levy Danish Radio Big Bandin kanssa, kaksiosainen Bicycle Town on Kööpenhaminalle omistettu. Basisti Christian McBriden big bandin For Jimmy, Wes and Oliver -levyllä kunnianosoituksensa saavat puolestaan Jimmy Smith, Wes Montgomery ja Oliver Nelson.

Muutakin on toki julkaistu kuin tribuutteja, tämän päivän mielenkiintoisia uutuuksia on Logan Richardsonin uusi levy Afrofuturism jonka kuuntelua itse jatkan heti kun tämä lista on julkaistu – itse en päässyt edelliseen Blues People -levyyn oikein sisälle, mutta ainakin tämä uuden levyn ensimmäinen pitempi biisi The Birth of Us lupailee hyvää – mukavia kaikuja erinomaiselta neljän vuoden takaiselta Shift -levyltä kuuluu.

Trumpetisti Ron Milesin uusi Blue Note -levy on parin viikon päässä, The Rumor -biisi antaa osviittaa mitä on tulossa.

  • Alfa Mist – Galaxy
  • Nubya Garcia – Inner Game
  • Maisha – Open the Gates
  • Mammal Hands – Spiral Stair
  • Tingvall Trio – Flotten

Blue Note toimikoon aasinsiltana uusiin eurooppalaisiin julkaisuihin. Tulevalla Blue Note Re:imagined -levyllä brittiskenen uudet kuumat nimet tulkitsevat Blue Noten julkaisemia klassikoita – koko levy tulossa ensi viikolla, tässä viimeisin maistiainen, kosketinsoittaja-tuottaja Alfa Mistin käsittelyssä Galaxy Eddie Hendersonin klassikkolevyltä Sunburst.

Nubya Garcian kauan odotettu debyytti LP ilmestyi jo elokuussa, mutta jäi tuoreeltaan viime listalta koska Charlie Parker. Rytmimusiikin eri tyylejä sulavasti yhdistelevä levy ansaitsee kuitenkin ehdottomasti paikkansa tällä listalla – tässä näytteenä Inner Game.

Garcian saksofonia kuullaan myös uudella Maisha -kokoonpanon 12-tuumaisella singlellä Open the Gates – Record Store Day -julkaisu DJ/radiojuontaja/tastemaker Gilles Petersonin Brownswood Recordingsilta.

Tasaista jälkeä tekee Norwichistä ponnistava Mammal Hands – uusi Captured Spirits on jo viides julkaisu Gondwana Recordsilla, jos tykkäsit edellisistä tykkäät tästäkin.

Kauniiksi lopuksi vielä Tingvall Trioa tulevalta levyltä Dance. Kokoonpanon johtaja, pianisti Martin Tingvall on ruotsalainen syntyjään, mutta vaikuttanut Saksassa jo parikymmentä vuotta ja Tingvall Trio on ollut tällä vuosituhannella Saksan suosituimpia jazzyhtyeitä ja kolminkertainen ECHO Jazz voittaja.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *