Jazzpossun lokakuun 2020 soittolista


 • Sunaga T Experience – 粉雪

Alkuun pieni herkkupala Japanista. Tiesittekö, että Suomenkin jazzpiireissä tunnetun DJ Tatsuo Sunagan Sunaga T Experience julkaisi viime vuonna Suomenlinna -nimisen levyn jossa vierailevat myös Timo LassyJukka Eskola ja Teppo Mäkynen. Itse en tiennyt ennenkun tässä kuussa sattumalta törmäsin levyyn. Tässä näyte 粉雪 jossa Five Corners Quintetin riveissä Japanissa tunnetuksi tulleet suomalaismuusikot soittavat.

Tulevia julkaisuja

 • Hot Heros feat. Iro Haarla – Kuulin suden ulvovan
 • Lucia Cadotsch – What’s New / There Comes a Time
 • Matthew Halsall – Joyful Spirits of the Universe
 • Chris Potter – Mother of Waters
 • Girls in Airports – Broke

Viime vuosina suomalaisen free jazzin kärkikokoonpanoksi uusien julkaisujen saralla on noussut Hot Heros jolta on tullut hyviä levyjä tasaiseen tahtiin. Ensi kuussa ilmestyy Karkia Mistikan kautta Vodjanoi jossa trion kanssa soittaa pianisti Iro Haarla, näytebiisi Kuulin suden ulvovan enteilee tyylikästä tunnelmointia.

We Jazz -festivaaleille on saapumassa esiintymään laulaja Lucia Cadotsch. We Jazz on myös tulevan levyn julkaisija, uusi näyte What’s New / There Comes a Time on tunnelmaltaan melko lähellä edellisen erinomaisen Speak Low -levyn tunnelmia, mutta ehkä hieman kokeellisempaan suuntaan nojaten.

Manchesterin seudun keskeinen jazzvaikuttaja Matthew Halsall on julkaisemassa uutta musiikkia. Salute to the Sun ilmestyy 20.11. , kaksi ennakkoraitaa on nyt kuunneltavissa ja erittäin lupaavaa spiritual jazz -soundia tuntuu olevan luvassa.

Chris Potter liittyy koronasoololevyjä julkaisseiden muusikoiden joukkoon joulukuussa, There Is A Tide –levyllä maineikas saksofonisti soittaa itse kaikki soittimet, ennakkomaistiainen Mother of Waters huokuu lämmintä ja toiveikasta tunnelmaa ja afrikkalaista rytmiikkaa.

Tanskalainen Girls in Airports voi olla vuosien varrelta jo blogin seuraajille tuttu yhtye. Uutta levyä on jälleen tulossa – 27.11. ilmestyy Dive.

Uusia levyjä Suomesta

 • Kasperi Sarikoski – 3+1
 • Transistorit – Sademetsä-planeetta

Pasunisti Kasperi Sarikosken toinen levytys leaderina on yhtä kappaletta lukuunottamatta trio-levy, bändissä mukana basisti Simón Willson Chilestä ja rumpali Francesco Ciniglio Italiasta.

Tampereelta tulee puolestaan Transistorit -duo joka tarjoilee kosmista improvisoitua musiikkia elektroniikka+rummut -pohjalta. Duon jäsenet Anna Pesonen ja Sebastian Krühn voivat olla lukijoille ennestään tuttuja Samanna -yhtyeestä.

Uusia levyjä ulkomailta

 • Joel Ross – Home
 • Makaya McCraven – Kings and Queens
 • Gogo Penguin – Fanfares – Alternate Version
 • Peter Bernstein – Con Alma
 • Florian Arbenz & Greg Osby – Groove Conductor
 • Girls in Airports – Broke
 • The Calle Stenman Quintet – Honky Tonk

Vuoden hienoimpien julkaisujen kärkisijoille kiilaa vibrafonisti Joel Rossin Who Are You? joka kuulostaa kokonaisuutena vielä muutamaa ennakkoraitaa paremmalta – vahvaa tunnetta ja jännitettä.

“Beat-tieteilijä” Makaya McCraven on julkaissut lisää Universal Beings -materiaalia E&F Sides liikuu jo tutuissa maisemissa orgaanisen ja käsitellyn grooven rajamailla.

GoGo Penguin tai ehkä tässä tapauksessa pikemminkin Matthew Halsallin Gondwana Records julkaisi mielenkiintoisen pienen painoksen singlen bändin alkuajoilta ensimmäisen ja toisen levyn välistä. Kyseessä ovat ensimmäiset nykyisen basisti Nick Blackan kanssa tehdyt levytykset jossa trio soittaa ensimmäisen levyn kappaleita uudella kokoonpanolla joka on se vieläkin toimintaa jatkava.

Arvostetun kitaristi Peter Bernsteinin uusin julkaisu o What Comes Next Smoke Sessions Recordsilta. Smoke Sessionsista on tullut yksi keskeisistä bop-perinteitä kunnioittavan svengaavan jazzin julkaisijoista ja Con Alma -standardi näyttää että hommaa sujuu.

Monet ehkä muistavat vielä ensimmäisiltä We Jazz -festivaaleilta saksofonisti Greg Osbyja sveitsiläisen VEIN -trion keikan. Nyt VEINin rumpali Florian Arbenz ja Osby ovat julkaisseet levyllisen väkevää duo-musiikkia.

Pohjoismaisista uutuuksista noteerattakoon vielä The Calle Stenman Quintetin America, Oh America jossa rempseällä ulkopuolisen otteella käsitellään americanaa.

 

Musiikillisia kunnianosoituksia

 • Charlier/Sourisse feat. Biréli Lagrène – Liberty City (Intro)/Invitation
 • Rick Simpson – How to Disappear Completely
 • Ron Carter – My Funny Valentine
 • Lionel Loueke – Hang Up Your Hang Ups
 • Ezra Collective – Footprints

Viime viikkoina on ilmestynyt paljon levyjä tai kappaleita joilla osoitetaan kunniaa tai uudelleen tulkitaan nimekkäiden esikuvien musiikkia.

Jaco Pastoriuksen henkeä mainiosti kunnioittaa Charlier/Sourisse Multiquarium Big Bandin Remembering Jaco -projekti. Erittäin hyvin Jacon bassonsoiton hengen tavoittaa basisti Biréli Lagrène.

Radioheadista tuli 2000-luvun alkupuolella yksi jazzmuusikoiden ahkerimmin coveroineista rockbändeistä. Nyt brittipianisti Rick Simpson on julkaissut levynmittaisen kunnianosoituksen Kid A -levylle.

Toinen osa legendaarisen basisti Ron Carterin Pori Jazzeillakin taannoin käyneen Foursight –kvartetin Tukholmassa livenä äänitettyä musiikkia on juuri ilmestynyt. Muiden tämän osion levyjen tapaan se ei ole varsinainen tribuuttilevy, mutta sen verran keskeinen osa Miles Davisin musiikilla on Carterin ohjelmistossa, että se voisi olla. My Funny Valentine on kappale jota melko takuuvarmasti voi odottaa Carterin keikoilla.

Kitaristi Lionel Loueke tulkitsee kitarallaan korona lockdown-hengessä Herbie Hancockin musiikkia uudella levyllään HH. Pelkistettyä ja erittäin taitavaa kitarointia, tässä rytmikäs näyte Herbien funk-kaudelta – Hang Up Your Hang Ups!

Klassikko labeli Blue Notella on ollut tänä vuonna melko vahva vuosi – monet vuoden parhaista amerikkalaisista levyistä ovat nykyään Don Wasin johtaman labelin julkaisuja ja hyvin ajan hermolla samalla legendaarista brandiaan esitellen Blue Note näyttää olevansa myös Blue Note Re:Imagined -levyllä jolla Lontoon skenen nuoret muusikot tulkitsevat Blue Notela 60- ja 70-luvuilla julkaistuja klassikoita.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *