Jazzpossun marraskuun 2020 soittolista


Tässäpä marraskuun uutuuslevykattaus – paljon hyvää jazzia on taas ilmestynyt ja lisää on tulossa ennen vuoden loppua. Koronatoimet peruivat valitettavasti We Jazz -festivaalin, mutta sen yhteydessä järjestettävä Nordic Jazz Comets -showcase tapahtuu kuitenkin streamattuna – listan lopussa myös näytteet tämän keskiviikon showcasen esiintyjiltä.

Kotimaisia uutuuksia

 • Hot Heros feat. Iro Haarla – Niin on kehto tyhjillään
 • Nujakka – Tupakkimiehiä
 • Dalindèo – Haunted
 • Mikko Karjalainen Fellowship Quintet feat. Paleface – A Second Notice
 • Jimi Tenor – Afroeuropean
 • Gourmet feat. Mari Palo – Jännitys rakkauden
 • Riitta Paakki Quartet – Rebecca
 • Sointi Jazz Orchestra – Kolibri

Hot Heros -trio on viime vuosina kunnostautunut paitsi aktiivisenä levyttäjänä niin myös monien erilaisten yhteistyökuvioiden saralla. Erittäin hyvin toisiaan tukevat ja tädyentävät tämä Tampereen seudun free jazz -ketju ja juuri Suomen jazzlegenda -palkinnon saanut pianisti/säveltäjä Iro Haarla uudella levyllä Vodjanoi.

Hyvin samanhenkistä free jazz -tunnelmaa tarjoilee ensilevyllään myös trio Nujakka jossa soittavat puhaltaja Jaakko Arola, basisti Aaron Koskelainen ja rumpali Elias Ojutkangas.

Dalindèon alkuvuoden Dark Money –EP on nyt täydentynyt LP-mittoihin. Follow the Dark Money lisää toisen EP:llisen verran uutta musiikkia, tummempaa tunnelmaa ja yhteiskunnallista kannanottoa kappaleiden nimien ja teemojen kautta lisää tarjolla.

Kannanottavuus on vahvemminkin pääosassa Mikko Karjalainen Fellowship Quintetin toisella näytteellä A Second Notice tulevalta levyltä Fellowship jolla Paleface feattaa ilmastonmuutosaiheista. Levy ilmestyy 4.12. , kaksi raitaa joilla kuullaan Palefacen spoken wordia julkaistaan myös vinyylisinglenä.

Jimi Tenorin uusi levy Aulos on afrorytmejä pullollaan, paljon myös laulua mukana tässä kuitenkin instrumentaalibiisi Afroeuropean näytteenä.

Uudella Gourmet -levyllä New Habitat on paljon kutkuttelevan hauskaa musiikkia jossa genrerajoja koetellaan. Oopperalaulaja Mari Palo tuo hienon ulottuvuuden avausraitaan Jännitys rakkauden jossa on vähän 70-lukulainen Morricone-soundtrack tunnelma.

Pianisti Riitta Paakin kvartetilta on juuri ilmestynyt uusi levy Piste jossa on odotusten mukaisesti perinnetietosta svengaavaa jazzia, erityisen hieno on avausraita Rebecca.

Paljon hienoa musiikkia löytyy Sointi Jazz Orchestran uudelta levyltä Kolibri. Tähtisolistina vierailee tällä nimiraidalla norjalaissaksofonisti Marius Neset.

Ulkomaiset

 • Marius Neset – Children’s Day – Small Group Version
 • Lucia Cadotsch – I Think It’s Going to Rain Today
 • Dark Horse – Fjäll-låten
 • Archie the Goldfish – Goldfish Memories
 • Håkon Kornstad – Sibelius
 • GoGo Penguin – F Maj Pixie – Live from Studio 2, Abbey Road
 • Fergus McCreadie – Cairn
 • Chris Potter – Rising Over You
 • Ill Considered – Sorry to Hear Your Parcel Didn’t Arrive
 • Matthew Halsall – Salute to the Sun
 • Charles Mingus – Cherokee

Neset toimikoon aasinsiltana ulkomaisiin uutuuksiin – Children’s Day -sävellys kuultiin kolmiosaisena big band -versiona The Danish Radio Big Bandin kanssa tehdyllä, aiemmin syksyllä ilmestyneellä Tributes -levyllä, nyt on erikseen julkaistu sinkkuversio pienellä kokoonpanolla joka on koronahengessä äänitetty muusikoiden kotistudioissa.

We Jazz -festivaali valitettavasti peruuntui tältä vuodelta joten festivaalin ulkomaisiin vieraisiin täytyy tutustua nyt uusien We Jazz Recordsin julkaisemien levyjen kautta. Hienoja ja tunnelmallisia tulkintoja tarjoilee uudella levyllään sveitsiläislähtöinen laulaja Lucia Cadotsch yhteistyökumppaneinaan Speak Low -levyn tavoin basisti Petter Eldh ja saksofonisti Otis Sandsjö. Göteborgista tulevaa Dark Horse -trioa on verrattu australialaiseen The Necksiin joka tunnetaan pitkistä vapaasti improvisoiduista keikoista ja levyistä eikä aivan turhaan – samanhenkistä vapaan modernia pianotrio tunnelmaa löytyy levyltä Listen.

Suomalainen yhteys löytyy myös Archie the Goldfish -duolta jonka muodostavat trumpetisti Graeme Flowers ja kitaristi Chris Bestwick – Bestwick nimittäin toimii tällä hetkellä Helsingistä käsin. Hidden Depths -EP ilmestyy joulukuussa, nyt yksi rento raita Goldfish Memories kuultavissa.

Saksofonisti/laulaja Håkon Kornstad ihastutti muutama vuosi sitten Tampere Jazz Happeningissa Tenor Battle -ohjelmistossa jossa hän yhdisti tenorisaksofonin soittoa komeaan oopperalauluun – varsin harvinainen yhdistelmä musikaalisia taitoja. Uudella soololevyllä kuullaan lähinnä Kornstadin herkkää soolo saksofonismia jossa loopeilla on tärkeä osansa, mutta lauluakin on tällä raidalla Sibelius.

GoGo Penguin järjesti lokakuun lopulla streamauskeikan maineikkailta Abbey Roadin studioilta, nyt tämä keikka on julkaistu myös digitaalisena levynä. Pingviinitrion elektronisesta musiikista ja minimalismista vaikutteita ammentava musiikki toimii hyvin myös livenä mikä on Suomessakin Pori Jazzissa saatu todeta.

Mielenkiintoinen vielä uransa alussa oleva skottipianisti Fergus McCreadie saanee laajempaa huomiota ensi vuoden alussa tulevalla Edition Records -levyllään Cairn, jolta on nyt julkaistu nimibiisi ensimmäisenä näytteenä. Skotlantilaisen kansanmusiikin kaiut kuuluvat usein McCreadien musiikissa, mutta ehkä vähän vähemmän tällä näytteellä kuin debyyttilevyllä Turas.

Edition Recordsin tulevia julkaisuja on myös nimekkään saksofonisti Chris Potterin “koronalevy” There is a Tide jolla Potter soittaa itse kaikki instrumentit.

Brittitrio Ill Considered tunnettiin ehkä jossain vaiheessa siitä, että se julkaisi ripeään tahtiin uusia levyjä pelkästään suhteellisen pienen painoksen LP-levyinä, mutta nyt julkaisupolitiikka on muuttunut (tai ehkä levyt oli aina tarkoitus tuoda suoratoistoon viiveellä). Joka tapauksessa moni levy joka varmasti jäi kuulematta muilta kuin jazzvinyylifriikeiltä on nyt kuultavissa – tässä yksi näyte viime vuonna alunperin julkaistulta Ill Considered VIII -levyltä.

Manchesterin seudun jazzvvaikuttaja trumpetisti Matthew Halsall joka pyörittää Gondwana Records -levy-yhtiötä on määrätietoisella työllään saavuttanut kannatusta myös Suomessa ja nähtiinhän Halsallin Alice Coltranen musiikista paljon vaikutteita saanutta spiritual jazz-orkesteri Gondwana Orchestra muutama vuosi sitten Porissakin. Uutta levyä Salute to the Sun onkin siis näilläkin leveysasteilla odotettu – ei vähiten sen takia että kolme edellistä julkaisua olivat kaikki arkistosta kaivettuja vanhoja äänityksiä, nyt siis vihdoin uutta musiikkia viisi vuotta edellisen Gondwana Orchestra -levyn jälkeen uudella bändillä – sielua hivelevää spiritual jazz meininkiä!

Arkistoista on kaivettu Charles Mingusin live-taltiointeja Bremenistä vuosilta 1964 ja 1975. Neljä levyä musiikkia tarjolla tältä bassomestarilta – paljon pitkiä vetoja, monet yli 20 minuuttisia, mutta otetaan tähän erittäin lyhyt näyte riemastuttavan villistä ja vapaasta versiosta jazzstandardista Cherokee.

Nordic Jazz Comets

 • Svaneborg Kardyb – Haven
 • Post-sun-vision – Mega-parent
 • Ingibjörg Turchi – Elefþería
 • Kjetil Mulelid Trio – When Winter Turns Into Spring
 • Kadi Vija Key Project – Roaming in the Contemporary Society

Ainoaksi We Jazz 2020 -festarien perumattomaksi tapahtumaksi jäänee Nordic Jazz Comets -showcase joka striimataan YouTubessa We Jazzin kanavalla keskiviikkona 2.12. 17:45-21:00.

Nyt entinen Young Nordic Jazz Comets on hieman uudistunut niin, että Young-sana on tippunut nimestä pois ja nuorten muusikoiden sijaan erityisesti esitellään kansainvälistymisen kynnyksellä olevia kokoonpanoja.

Showcasessa nähdään tänään vuonna Svaneborg Kardyb duo Tanskasta, Post-sun-vision Ruotsista, Ingibjörg Turchi Band Islannista, Kjetil Mulelid Trio Norjasta ja Kadi Vija Key Project Suomesta.

Tässä tyylinäytteet kultakin.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *