Elin Forkelid – Elin Forkelid Plays for Trane


John Coltranesta on tullut jazzin historian suurista saksofoneista ehkä viimeisimpien sukupolvien soittajien esikuvista tärkein ja erityisesti Coltranen 60-luvun musiikin kaikuja kuulee uudessa jazzissa säännöllisesti. Tukholmalaisen jazzklubi Faschingin jazzin suuruuksia kunnioittavan konserttisarjan innoittamana Coltranen musiikkiin on tarttunut myös ruotsalaissaksofonisti Elin Forkelid, joka ehkä parhaiten tunnetaan yhtenä Anna Högberg Attack -kokoonpanon saksofonisteista.

Elin Forkelid Plays for Trane -levyllä Forkelid yhtyeineen – kitarassa David Stackenäs, vibrafonissa Mattias Ståhl, bassossa Vilhelm Bromander ja rummuissa Jon Fält – lähestyy Coltranen musiikkia eri tulokulmista. Levyn avaa mielenkiintoisesti Compassion, joka on erityisesti tulkinta Coltranen kuoleman jälkeen julkaistulta First Meditations -levyn versiosta – vuoden ’66 Coltranen free-kauden Meditations -levyn versiosta on nimittäin jo koko tulkinnan teemaksi nostettu First Meditationsin avaava riffi huuhtoutunut pois vapaan musiikin virran tieltä. Tässä versiossa romuluisesti kalisevat lyömäsoittimet pitävät tätä teemaa elossa Forkelidin, Stackenäsin ja Ståhlin innostuessa maukkaaseen free-rytistelyyn.

Väkevän alun jälkeen levyn tunnelma on odotettua herkempi, Central Park WestDear Lord ja After the Rain vedetään kaikki tunnelmalliseen balladityyliin. Kokoonpanon eduksi osoittautuu moni-ilmeisyys, kitara, vibrafoni ja lyömäsoittimet toimivat yhteisen soundin luomiseksi mainiosti, haettiin sitten vapaampaa kolinaa tai seesteistä tunnelmaa.

Ogunde ja pitkä tulkinta Alabamasta kasvattavat seesteisistä aluista puolestaan villit free-soolomyrskyt joissa erityisesti Stackenäsin kitarointi ihastuttaa.

Toinen alkuperäistä materiaalia mielenkiintoisesti muunteleva kohokohta Compassionin lisäksi on Resolution jonka teemaa Forkelid lähestyy salakavalan varovaisesti muun bändin luoman arvoituksellisen äänimaton päälle. Fältin rummut ja lyömäsoittimet ovat jälleen suuressa roolissa.

Levy onnistuu parhaiten kun alkuperäiseen materiaaliin otetaan vähän etäisyyttä ja tulkitaan eri tavalla, balladit on kauniisti tulkittu mutta eivät ehkä houkuttele samalla tavalla uusiin kuuntelukertoihin ja vähän suoraviivaisemmissa lähestymisissä jää kaipaamaan Coltranen oman bändin mahtavaa draivia.

Elin Forkelid Plays for Trane on kuitenkin kelpo paketti niin Coltranen musiikin kuin uudesta ruotsalaisesta jazzista kiinnostuneille kuuntelijoille. Ottaen huomioon että tämä kokoonpano esiintyi ensimmäistä kertaa tällä materiaalilla, sen yhteissoundi toimii erinomaisesti useammassa eri tyylissä.

Uutta levyä voi ostaa Forkelidin Bandcampista LP:nä, CD:nä ja diginä. CD:tä voi kysellä myös Digeliuksesta.

  • Elin Forkelid – saksofonit
  • David Stackenäs – kitara
  • Mattias Ståhl – vibrafoni
  • Vilhelm Bromander – basso
  • Jon Fält – rummut, lyömäsoittimet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *