Jazzpossun tammikuun 2021 soittolista


 • Kari Ikonen – Maqtu’ah on Maqam Rast
 • Timo Lassy & Teppo Mäkynen – Calling James (Live)
 • Panu Savolainen – Heikoilla jäillä
 • Susanna Aleksandra – The Siren
 • Teemu Kekkonen – Dragonflies in July – Live

Pianisti Kari Ikosen Maqiano-virityslaitteen akustiselle pianomusiikille avaamia mahdollisuuksiakin esittelevä levy Impressions, Improvisations and Compositions sai julkaisunsa Suomessa jo viime vuoden lopulla, mutta tammikuussa tapahtui maailmanlaajuinen julkaisu ja levy on nyt suoratoistossakin. Maqtu’ah on Maqam Rast on ehkä näyttävin esimerkki Ikosen lähi-idän musiikista ammentavasta ilmaisusta.

Timo Lassyn ja Teppo Mäkysen duo-musiikki oli studiolevytyksellä spektri akustisesta elektroniseen, livenä sama materiaali on ollut orgaanisempi kokonaisuus. Helmikuussa We Jazzin julkaisema livelevy on äänitetty keikoilla We Jazz Festivaalilla, Porvoo Jazz Festivaalilla ja G Livelabissa. Hyvää meininkiä rakennellaan näyteraidassa Calling James.

Vibrafonisti Panu Savolainen on tulevalla levyllään Soiva melko kansanmusiikkihenkisissä tunnelmissa – triossa mukana harmonikassa Harri Kuusjärvi ja bassossa Eero Seppä.

Virolaislaulaja Susanna Aleksandran kvartetissa soittavat Joonas HaavistoJoonas Tuuri ja Ville Pynssi. Kvartetin levy jonka materiaalia kuultiin Helsingissä livenä kesällä Jazz-Espalla julkaistiin Japanissa jo viime vuonna nimellä Souls of the Night, nyt Eclipse Music on julkaissut sen Suomessa The Siren -nimellä.

Pianisti Teemu Kekkonen voi olla blogin ja suomalaisen jazzin seuraajille ennestään tuttu Mikko Sarvanne Hip Companyn pianistina. Tällä hetkellä Amsterdamissa vaikuttava Kekkonen on juuri julkaissut trionsa ensimmäisen EP:n Trio Live at Bimhuis ja koko pitkää levyä on tulossa loppuvuodesta 2021. Dragonflies in July -kappaleessa viehättävät erityisesti dynamiikan ja rytmityksen taju kappaleen kasvaessa komeasti jälkipuoliskollaan rytmiikkaa oivallisesti hyödyntäen.

 • Fergus McCreadie – Jig
 • Charles Lloyd – Ramblin’

Ehkä minulle tammikuun  julkaisuista eniten on kolahtanut skotlantilaisen Fergus McCreadien Cairn, jossa Kekkosen EP:n tavoin on pianotrion dynaamiset mahdollisuudet ja kappaleiden kasvatus huipennuksiin hyvin hanskassa. Edition Recordsin julkaisema levy tuonee McCreadielle paljon lisää näkyvyyttä Brittein saarten ulkopuolellakin.

Hyvää lupaa myös Charles Lloydin tulevalta Tone Poem Blue Note -levyltä lohkaistu Ornette Coleman -tulkinta Ramblin’ johon The Marvels -yhtye (Bill FrisellGreg LeiszReuben Rogers ja Eric Harland) luo varsin menevän grooven. Jazzvinyylipiireissä Blue Noten ääniguru Joe Harleyn  tuottamien “Tone Poet” -uudelleenjulkaisujen sarja on otettu ilolla vastaan ja äänenlaatua syystäkin kiitelty – Tone Poem on ensimmäinen tässä sarjassa ilmestyvä uusi julkaisu.

 • Otis McDonald – Grease of the East(bay)
 • Delvon Lamarr Organ Trio – Hole in One
 • Bear Garden – New Kid
 • Arthur Hnatek Trio – In Three

Sitten muutama retro-groove henkinen pläjäys. Tuottaja Otis McDonald tunnetaan parhaiten royalty-vapaan musiikin tuottajana YouTube-videoiden ja muun nettisisällön taustaksi. Uudella singlellä Grease of the East(bay) on vahva Herbie Hancockin 70-luvun funk-poljento.

Pori Jazzeilta 2018 on ehkä jollekin jäänyt mieleen Seattlelaisen Hammond-urkuri Delvon Lamarrin Organ Trio. Uusi levy I Told You So jatkaa perinteisen Hammond-grooven poluilla bändin muiden julkaisujen tavoin.

Ruotsalaisen Martin Wirénin Bear Garden -projektin ensimmäinen levy sai jonkun verran kansainvälistä suosiota ilmestyessään 2019. Riemukasta meininkiä ja vähän afrobeattiakin tarjoilee toiselta levyltä otettu sinkku New Kid. Uusi levy Sunshine Fruit ilmestyy 19. helmikuuta.

Modernia elektronissävytteistä minimalismia tarjoilee sveitsiläisrumpali Arthur Hnatek Trioineen. Mieleen tulevat niin Suomesta 3TM kuin We Jazz festareillakin joitain vuosia sitten vieraillut Dawn of Midi.

 • Gary Smulyan & Ronnie Cuber – The Preacher
 • Ethan Iverson – Bud Powell in the 21st Century

Muutama julkaisu perinteisemmän jazzin ystäville. Sekä Gary Smulyan että Ronnie Cuber kuuluvat jazzpiirien arvostetuimpiin baritonisaksofonisteihin, mukavaa ja svengaavaa barskanpörinää riittää yhteislevyllä Tough Baritones.

Perinnetietoisena jazzkirjoittajana viime vuosina paljon kunnostautunut The Bad Plussasta tunnetuksi tullut pianisti Ethan Iverson tuo puolestaan pianisti Bud Powellin musiikkia tälle vuosisadalla big band sovituksin Umbria Jazz Orchestran kanssa.

 • Joe Lovano – West of the Moon
 • Shai Maestro – In a Sentimental Mood

Uusimpiin ECM-julkaisuihin lukeutuvat saksofonisti Joe Lovanon Garden of Expression ja April Jazzeilla 2019 Tapiolan kirkossa konsertoineen pianisti Shai Maestron -kvartettilevy Human. Maestron tulkina Duke Ellingtonin tunnetuksi tekemästä In a Sentimental Moodista on samalla sekä hienoeleinen että jopa radikaali.

 • Archie Shepp & Jason Moran – Isfahan
 • Matthew Shipp & Daniel Carter – Landing Takeoff
 • Binker and Moses – Intoxication from the Jahvmonishi Leaves

Sitten uusia saksofoni-piano duolevyjä kaksin kappalein – helmikuussa ilmestyy kahden eri livekeikan materiaalista koottu duo-levy veteraanisaksofonisti Archie Sheppiltä ja pianisti Jason Moranilta. Tämän viikon perjantaina puolestaan jo ehti ilmestyä kimuranttia free jazz -duoilmaisua Daniel Carterilta ja Matthew Shippiltä.

Lopuksi vielä Binker and Moses -duon uutta livelevyä Escape the Flames jolla kuullaan Journey to the Mountain of Forever –levyn materiaalia elävänä taltioituna. Duo nousi tunnettuuteen vuonna 2015 ensilevyllään Dem Ones ja oli jälkikäteen ajatellen yksi ensimmäisistä uuden Lontton jazzskenen airuista. Suomessa Binker and Moses nähtiin We Jazz -festareilla 2017.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *