Panu Savolainen – Soiva


Vibrafonisti Panu Savolainen on saapunut urallaan siihen pisteeseen, että ei tunnu enää luontevalta tituleerata häntä enää Herdistä tutuksi vibrafonistiksi. Ahkera yhteistyöprojektien tekijä ja klubikonserttisarjojen isäntä on laajentanut palettiaan myös podcasteihin mainiolla Panurama-podcastilla ja tänä vuonna myös Sointi Jazz Orchestran toimintaa taustoittavan Sointi-klubi podin isäntänä.

Levyrintamalla uusin julkaisu on Soiva jossa soittavat Savolaisen kanssa harmonikkataiteilija Harri Kuusijärvi ja basisti Eero Seppä. Levyn tunnelmiksi nousevat heti alusta asti herkkä kamarijazztunnelma jossa kuullaan vivahteita niin klassisesta musiikista, että suomalaisesta musiikkiperinnöstä. Yhdentoista Savolaisen oman sävellyksen mukana on kaksi lainakappaletta – Bachin Double (partitasta soolovielulle nr. 1 h-molli) ja Tapio Rautavaaran iki-ihana Sininen uni. Ne tuntuvat mukavasti alleviivaavan  muussa musiikissa heijastelevia sävyjä.

Keskeisimmältä vertailukohdalta ja innoittajalta tuntuu Savolaisen kanssa ennenkin yhteistyötä tehnyt Timo Alakotila jolle levyn kappaleista on myös omistettu Vikan-valssi. Mieleen tulevat levyä kuunnellessa mieleen Alakotilan levytykset niin Maria Kalaniemen kuin Johanna Juholankin kanssa. Jazzdiggari on kuullut Kuusjärven harmonikkaa niin kokeellisissa ja poikkeuksellisissa yhteyksissä, että tällainen “normaalimpi” harmonikan rooli tuntuu jopa vähän yllättävältä. Kun muistelee Savolaisen Toivo -kokoonpanoa joka levytti jokunen vuosi sitten Toivo Kärjen musiikkia Savolainen tuntuu olevan samanlaisilla musiikillisilla poluilla kuin Jukka Perko parikymmentä vuotta sitten – kauniita kamarisoundeja ja suomalaisen musiikin ytimen tavoittelua.

Soiva on erittäin miellyttävä kamarijazz levy jonka tuntuu voivan kuunnella uudestaan lähes kuinka monta kertaa vain. Särmikästä jazzilmaisua etsivät älkööt tosin vaivautuko, alle minuutin mittainen Kuusijärven harmonikan hieman vahvemmin rytmittämä Hyvä yö joka olisi muussa kontekstissa lempeää kamaa tuntuu pieneltä revittelyltä.

  • Panu Savolainen – vibrafoni
  • Harri Kuusijärvi – harmonikka
  • Eero Seppä – basso

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *