Kaisa Mäensivu – Hand Picked


Korona-aika on pitänyt New Yorkissakin uraa tehneen basisti Kaisa Mäensivun nyt Suomessa ja Mäensivun kokoonpanojen keikoista on saatu nauttia rajoitusten puitteissa ja nyt uutta materiaalia saadaan myös levytettynä kuuden raidan EP:n verran. Jatkoa vuoden 2017 erinomaiselle Kaisa’s Machine kokoonpanon In the Key of K onkin jo odotettu.

Alle puolituntisella levyllä kuullaan useampaa kokoonpanoa. Uusi tuttavuus on trio jossa Mäensivun kanssa soittavat vibrafonisti Severi Pyysalo ja rumpali Joe Peri. Trion soundi on hyvin tasapainossa ja se onnistuu jotenkin kuulostamaan kokoaan suuremmalta avausraidalla Season’s Best – Mäensivun vahva bassonsoitto tuo mukaan niin rytmiä, harmoniaa kuin melodiaakin.

Tämän instrumentaaliraidan lisäksi tämä trio tulkitsee kaksi jazzstandardia joissa Mäensivu myös laulaa itse kääntämänsä tekstit. Jimmy van Heusenin säveltämä I Thought About You on näistä onnistuneempi – Mä kelasin sua on hauska ja varsin nopeatempoinen, svengaava tulkinta jonka useimmat jazzin ystävät tuntevat ehkä paljon melankolisempana versiona, oli se sitten Miles Davisin tai Billie Holidayn esittämä. Jos Mäensivun laulu ei ole täysin puhdasta niin siinä kuitenkin kuuluu hymy ja kappale on ehdottomasti yksi EP:n kohokohtia. Huono ei ole myöskään tulkinta Star Eyesistä – nimellä Tähdet – joka Charlie Parkerin tulkinnan popularisoimana jazzpiireissä yleensä kuullaan instrumentaalina, mutta aivan samaa sympaattista taikaa siinä ei ole. Mainittakoon myös, että tämä raita näyttää levyn suoratoistoversioilta puuttuvan.

Kahdella raidalla soittavat Kaisa’s Machinen levyltä tutut soittokumppanit – saksofonissa Max Zenger, pianossa Mikael Myrskog ja rummuissa Jonatan Sarikoski.  Codenames-raidalla Pyysalo täydentää kokoonpanon kvintetiksi ja verkkaisella Talviunella mennään kvartetilla.  Etukäteen lisää In the Key of K’n kaltaista musiikkia tältä levyltä toivoneena täytyy sanoa, että kovasti nälkäiseksi jättivät nämä kaksi raitaa. Ei sinänsä valittamista, mutta kyllä enemmän pitäisi saada!

Levyn päättävä The Lemur on Mäensivun ja Perin duetto jossa kuullaan varsin mainiota jamittelua ja treidailua seitsemänjakoisesti.

Toivoin levyltä ennakkoon lisää Kaisa’s Machine -tyyppistä musaa, mutta Hand Picked –EP toimitti kaikenlaista muuta mitä en ollut ehkä osannut toivoakaan. Kohokohdiksi nousivat Mäensivun vahva bassonsoitto pienemmissä kokoonpanoissa joissa hänen bassonsa ottaa itsevarmasti ison roolin niinkuin pitääkin ja hauskat lauletut standarditulkinnat joiden sovitukset eivät olleet jazzin perinnekirjaston kalutuimmasta päästä. Hyvä!

Uutta levyä saa Bandcampista diginä ja LP:nä

  • Kaisa Mäensivu – basso, laulu
  • Severi Pyysalo – vibrafoni
  • Joe Peri –  rummut
  • Max Zenger – saksofoni
  • Mikael Myrskog – piano
  • Jonatan Sarikoski – rummut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *