JHQ – Prisoner


Basisti Jussi Hovilainen oli äskettäin esillä ensilevynsä julkaisseen JOJO -trion yhteydessä, mutta Hovilaisen oma kvartetti JHQkin on julkaissut debyyttinsä Prisoner jolla kuullaan puolestaan puolestaan vain Hovilaisen omia sävellyksiä. Tässä kokoonpanossa kuullaan saksofoneissa Severi Hietalaa, pianossa ja Rhodes-sähköpianossa Tiitus Wargelinia ja rummuissa Riku Sonkkasta – kaikki vielä suhteellisen nuoria muusikoita.

Hovilaisen basso avaa levyn rytmikkäästi. Avausraita Rush rytmikkäästi eloisa sävellys joka tuo mieleen Eero Koivistoisen 2010-luvun kvartettimusiikin, kun on soolojen aika niin vaihdetaan rentoon svengiin. Kaikki pääsevät soolovuoroille heti avausraidassa – jos musiikki on hengeltään modernimpaa kuin JOJOn standarditulkinnat niin yhteistä on, että musiikki on ehdottomasti jazzia ja konstailematonta sellaista.

Musiikki on miellyttävää ja soitto siinä määrin luontevaa, että ehkä eniten jää kaipaamaan riskinottoa ja räväkkyyttä. Kun välillä sooloihin saadaan enemmän röhinää ja räiskettä mitä Hietala tarjoilee loppupuolella Rainy Dayssa ja Drivessa niin meiningistä innostuu enemmän. Persoonallisen otteen lisääminen vähentäisi todennäköisyyttä hukkua massaan.

Nyt ehkä kirkkaimmat helmet löytyvät tunnelmallisemmasta päästä, kaksi lyhyttä ja massiivisesti kaikuvaa Interludea ovat hienoja välipaloja ja ehkä hienoin raita on balladi Silent Echo jonka pieniä yksityiskohtia ja kaunista soittoa joka kasvaa huippukohdissa vellovaksi mereksi Wargelinin kimaltelevin pianojuoksutuksin kuuntelee jopa lumoutuneena. Harvoin nykyään jazzlevyillä hitaampitempoinen balladi nousee kohokohdaksi.

Prisoner on mainio levy vähemmän jazzskenessä esillä olleiden nuorten muusikoiden kokoonpanon omakustannedebyytiksi. Näin turvalliselle jazzailulle ei varmaankaan kovin suurta yleisöä löydy, mutta suosittelen tutustumaan levyyn erityisesti jos esimerkiksi Eero Koivistoisen uusimmat kvartettilevyt maistuvat.

JHQ

  • Jussi Hovilainen – basso
  • Severi Hietala – tenori ja sopraanosaksofonit
  • Tiitus Wargelin – piano ja Fender Rhodes
  • Riku Sonkkanen – Drums

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *