Nathan Francis – NFQ


Jo muutaman vuoden Helsingissä Sibelius-Akatemiassa opiskellut basisti Nathan Francis ei turhia kursaillut miehityksen kanssa debyyttilevyllään NFQ – kvartetin saksofonistina kuullaan nimittäin itse Eero Koivistoista, pianoa soittaa viime vuonna erinomaisia levytyksiä oman kokoonpanonsa kanssa julkaissut Markus Niittynen ja rummuissa Aleksi Heinola jonka kvintetissä Francis on myös soittanut.

Francis on Helsingin keikkoja korona-aikojen ulkopuolella seuranneille ehtinyt tulla jo tutuksi luotettavana perinteessä kiinni olevan jazzin soittajana joten ei tule yllätyksenä, että NFQ:kin svengaa. Levyn kappaleista kaksi on Koivistoisen kynästä – avausraita Minor Solution joka kuulemma pohjautuu 60-luvun Odysseus-levyn Traneologyyn jota on kyllä sen verran vaikea kuulla että nimenvaihto on ollut paikallaan ja vahvasti Thelonious Monkia kanavoiva Late Show, yksi, Crystal Clear, Niittysen sävellys ja kolme on suhteellisen persoonallisia lainakappaleita. Cecil McBeen After the Morning tunnettaneen parhaiten Clifford Jordanin levytyksenä 80-luvulta, John Hicksin Song of Her josta voisi väittää että se todennäköisemmin tunnetaan nykyään Nujabesin samplaamana kuin Hicksin omana levytyksenä ja John Coltranen ohjelmistosta jazzin sävellyskirjastoon päätynyt Franz Lehárin Vilia.

Paitsi, että Francisin omia sävellyksiä ei levyltä löydy niin hän on leaderinakin bändille tilaa jättävä ja mikäpä siinä, Koivistoisen soitto soljuu ikävuosista välittämättä ja Koivistoisen oma ääni kuuluu tulkinnoissa mukavasti ja tunnelma on  rento. Kovin intensiivistä soitto ei ole ja jännitteen rakentelu rytmiikalla Monkin tapaan Late Show’ssakin tapahtuu kepeästi. Hyvän mielen jazzia ja paikoin hyvin kauniitakin tunnelmia, mutta ehkä kuitenkin musiikkia josta mielummin nauttisi livenä – olisipa taas Juttutuvan Rytmihäiriöklubeja tai Koko Jazz Clubin iltoja joissa saisi tällaista jazzia kuulla. Levytyksenä jotain persoonallista jää kaipaamaan ja mukana olevat soittajat pystyisivät kyllä kukin kovempaankin vääntöön.

Ruotsalaisen Ajabu!n julkaisemaa levyä saa Levykauppa Äxästä CD:nä ja LP:nä (tulossa 7.5.)

  • Nathan Francis – basso
  • Eero Koivistoinen – tenorisaksofoni
  • Markus Niittynen – piano
  • Aleksi Heinola – rummut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *