Jazzpossun huhtikuun 2021 soittolista


Uusien jazzjulkaisujen tahti on kiihtynyt huhtikuussa – kuukauteen on mahtunut monta merkittävää uutta julkaisua ja paljon hienoa musikkia on lähikuukausina tulossa.

 • Koma Saxo – Stepp, Min Stepp
 • Case Kämäräinen – Dumbo
 • JHQ – Silent Echo
 • Nathan Francis – Late Show
 • Heikki Ruokangas & Anne-Mari Kanniainen – Let’s Make Some Coffee
 • Masa Orpana Honk – The BigB

Ensin tämän päivän uunituoreet kuumat julkaisut – Koma Saxon keikat ovat kuuluneet Helsingin jazzelämän viime vuosien huippukohtiin joten We Jazz 2019 keikalla G Livelabissa äänitetty LIVE on ehdottomasti yksi tämän vuoden eniten odottamiani julkaisuja. Keikkojen intensiteettiä on saatu talteen levyllekin ja siinä missä Koma Saxon ensimmäisellä levyllä johtaja/tuottaja/basisti Petter Eldhin jälkituotanto oli tärkeässä osassa niin nyt kolmen saksofonin kokoonpanoa kuullaan lähes editoimattomana raakana pläjäyksenä – vuoden avainjulkaisuja!

Rumpali Tomi Kämäräisen kansainvälinen Case Kämäräinen on julkaissut toisen levynsä Joyride. Sähköpiano ja pehmeä saksofoni luovat pehmeän yleisilmeen, mutta paikoin välkkyy pientä särmääkin.

Jussi Hovilaisen ja Nathan Francisin uusista kvartettilevyistä löytää montakin yhtymäkohtaa – Hovilaisen kvartetti on JHQ, Francisin levy puolestaan NFQ, molemmat ovat nuoria basisteja, molemmilla levyillä jazzin svengaava perinne on läsnä ja kansien design ja värimaailmankin on vähän saman suuntainen. Erojakin on, siinä missä Hovilaisella on ikäisensä soittokumppanit niin kiinnostusta Francisin levyyn lisää se, että saksofonissa kuullaan Eero Koivistoista. Hovilaisen ohjelmisto on johtajan omia sävellyksiä, Francisin levyn kappaleet puolestaan bändin muiden jäsenten tai hieman vähemmän tunnettuja lainakappaleita. Molemmat levyt ehdottomasti tutustumisen arvoisia!

Kitaristi Heikki Ruokangas ja harmonikkataiteilija Anne-Mari Kanniainen ovat julkaisseet yhden raidan rosoista free rahinaa – Let’s Make Some Coffee liikuu viime vuotisen Sarja Kuvia -levyn kaltaisissa maailmoissa.

Letkeämpää kuunneltaa on puolestaan Masa Orpana Honkin kolmiraitainen The BigB -single jossa kolmen saksofonin kokoonpanoa täydentää vierailijana kitaristi Johnny Gideon alias Jonni Seppälä – tarjolla juurevaa r&b henkistä puhaltamista.

 • Vijay Iyer – Uneasy
 • Sons of Kemet – To Never Forget The Source
 • Delvon Lamarr Organ Trio – Jimmy’s Groove
 • Joey Alexander – Under the Sun
 • Marius Neset – Theme from Manmade
 • Alfa Mist – Attune
 • Jakob Dinesen, Anders Christensen, Laust Sonne – Freedom Jazz Dance
 • Avishai Cohen – Emotional Storm
 • Chris Potter – Serpentine
 • Dave Holland – Another Land
 • Slowly Rolling Camera – Where the Streets Lead

Ja sitten kiinnostavimmat ulkomaiset uutuudet:

Viime vuosikymmenen kriitikoiden ranking listojen ja äänestysten huippunimi Vijay Iyer palaa uudella levyllään trio-formaattiin muutaman vuoden tauon jälkeen. Asialla ei ole kuitenkaan Iyerin Suomessakin monesti vieraillut trio vaan uusi kokoonpano jossa bassossa Linda May Han Oh ja rummuissa Tyshawn Sorey – uudelle levylle uskaltaa veikata hyvää menestystä kriitikoiden “vuoden parhaat” listoilla sillä se on vakuuttavaa kamaa.

Ennakkoon ajatellen “vuoden parhaat”-listojen ennakkosuosikkeihin lukeutuu saksofonisti Shabaka Hutchingsin Sons of Kemetin tuleva levy Black to the Future. Kaksi näytettä on nyt ulkona – rap-vetoinen Hustle ja leppoisasti rullaileva To Never Forget The Source.

Delvon Lamarr Organ Trio on julkaissut muutamia uuden levyn sessioista ylijääneitä raitoja singleinä. Mainiota groovea löytyy Jimmy’s Groovelta. Indoesialainen pianisti Joey Alexander tuli tunnetuksi 11 vuotiaana lapsinerona kuutisen vuotta sitten julkaistessaan ensimmäisen levynsä, standarditulkinnat ovat jo vaihtuneet omiin sävellyksiin ja Alexanderista on kehittynyt kelpo artisti uusien kappaleiden perusteella – tulevalta levyltä SALT tässä näytteenä Under the Sun.

Norjalaissaksofonisti Marius Nesetin konserteissa on lähes aina ollut yhtenä tärkeänä elementtinä upea soolo-osio jota on ehkä voinut alkaa jo pitämään yhtenä Nesetin tavaramerkkinä. Ei siis ehkä ihme, että nyt Neset on julkaissut kokonaisen soololevyn A New Dawn.

Pori Jazzeillakin vieraillut tuottaja/pianisti Alfa Mist on julkaissut uuden levyn Bring Backs jossa ollaan aika yllätyksettömissä neo-soul tunnelmissa. Antiphon -levy sai 2017 osakseen ansaittuakin hypeä, mutta syystäkin hype on laantunut sillä kovin uutta annettavaa ei tältä levyltä löydy.

Tanskalaisen jazzkentän kokeneet nimet Jakob Dinesen ja Anders Christensen ovat ottaneet uuteen trionsa aivan erilaisesta musiikista tunnetuksi tulleen D-A-D -yhtyeen rumpali Laust Sonnen. Tässä näytteeksi trion tulkinta Eddie Harrisin Freedom Jazz Dancesta.

Basisti Avishai Cohenin uudelle levylle Two Roses suuret puitteet tarjoaa Göteborgin sinfoniaorkesteri – Emotional Storm kappaleen varmasti monet muistavat Continuo -trio-levyltä joka oli aikansa parhaita jazzlevyjä viitisentoista vuotta sitten.

Brittiläinen Edition Records on julkaisemassa paljon mielenkiintoista musiikkia – tässä kolmen kimara näytteitä tulevasta. Sekä saksofonisti Chris Potter että basistilegenda Dave Holland ovat nimekkäitä viime vuosina yhteistyön Editionin kanssa aloittaneita kovan luokan tekijöitä joten uusia levyjä kannattaa odottaa, Slowly Rolling Camera on puolestaan labelin perustajan ja johtajan, Dave Stapletonin oma kokoonpano.

Suomalaisittain toki näitäkin mielenkiintoisempi tuleva Edition Records -julkaisu on Aki Rissasen tuleva soololevy. Siitä ei vielä löydy suoratoistonäytteitä, mutta käy katsomassa tänään julkaistu ensimmäinen promovideo Vallons Rissasen Facebook-sivuilta.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *