Alder Ego – III


Rumpali Joonas Leppäsen johtama Alder Ego jatkaa määrätietoisesti taivaltaan kolmannella We Jazzin julkaisemalla levyllään III.

Pääosin Leppäsen sävellyksistä koostuva materiaali on Leppäselle ominaisesti avointa jättäen tulkinnanvaraa niin soittajille kuin kuuntelijoillekin. Niin muodot, harmonia kuin rytmiikkakin sattavat ainakin tuntua häilyviltä, Leppäsen musiikki tekee pesäeron sovinnaiseen ja helposti lokeroituun.

Alder Egon levyille tämä on sekä vahvuus että heikkous, pieni epävarmuus siitä mihin suuntaan musiikki voi lähteä joskus houkuttelee tarkempaan kuunteluun, mutta joskus tiputtaa kelkasta, useilla raidoilla tuntuu olevan jatkuva jännite jota ei sitten oikeastaan pureta, vähän ilman leijumaan jäävä lopetus alkaa tuntua jo tavaramerkiltä.

Kahdeksasta raidasta kuusi on Leppäsen sävellyksiä, kaksi muuta ovat kvartetin muiden jäsenten vapaan improvisaation oloisia hetkiä. Trumpetisti Tomi Nikun ja saksofonisti Jarno Tikan nimiin on merkitty duetto Impermanence jossa puhaltajat ovat kuin kaksi ilmassa kilvan lentelevää lintua välillä vuoropuhellen, välillä toisiaan täydentäen. Alder Egoon toisen ja kolmannen levyn välissä liittynyt basisti Nathan Francis saa oman sooloosuutensa Nathan’s World – olettaen että hän hoitaa myös raidan viheltelyn. Molemmat raidat sopivat levyn tunnelmaan saumattomasti – koko nelikko on kokoonpanon soundiin ja henkeen sitoutunut.

Viimeisellä raidalla Ephemeral vierailee harpisti Natalie Castrillón. Uusi ja erilainen ääni tuntuu avaavan mahdollisuuksia ja kokonaisuutena tämä raita on levyn kiehtovin kiitos rikkaamman äänimaailman. Paikoin tunnelma alkaa muistuttaa jo Alice Coltranen spiritual jazzia.

Yhteenvetona III jatkaa Alder Egon ja Joonas Leppäsen linjalla abstraktin ja vapaata ilmaisua syleilevän kamarijazzin poluilla ihailtavan määrätietoisesti. Yhtyeen edellisistä levyistä nauttineet nauttivat tästäkin, mutta jos Alder Egon edelliset levyt eivät uponneet niin III tuskin muuttaa tätä.

Uutta levyä saa vinyylinä We Jazzin Bandcampista, muutama kappale myös jäljellä II ja III levyt yhdistävää pakettia edullisempaan hintaan.

  • Joonas Leppänen – rummut
  • Tomi Nikku – trumpetti
  • Jarno Tikka – tenorisaksofoni
  • Nathan Francis – basso
  • + Natalia Castrillón – harppu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *