Savoy JAZZFest 2021: Jukka Perko – Bridge Over Troubled Water


Savoy JAZZFestin tämän kevään tarjonnan päätti Jukka Perkon kunnianosoitus Paul Desmondin kunnianosoitukselle Simon & Garfunkelin musiikille 20 hengen kokoonpanolla jossa kuuden puhaltajan nonettia vahvistivat Vantaan viihdeorketerin jouset. Sunnuntain iltapäiväkonsertin ohjelmisto perustui Desmondin 1970 julkaistun Bridge Over Troubled Water -levyn kappalevalintoihin ja Don Sebeskyn sovituksiin jotka Vellu Halkosalmi oli levyltä kuunnellen nuotintanut tätä produktiota varten.

Perko totesi välispiikeissään musiikin edustavan ajankuvaa ja sitä se onkin, vielä laajemminkin kuin haalistuneen polaroid-paletin hempeänä nostalgiana menneiden aikojen huolettomuudesta. Dave Brubeckin legendaarinen kvartetti joka oli tehnyt Desmondistakin maailmankuulun oli lopettanut 1967 ja rock-musiikin räjähtävä suosio oli ajanut jazzin ahtaammalle. Desmond oli palannut studioon tekemään levyjä tuottaja Creed Taylorin CTI:lle joka tuolloin kuului vielä A&M -levy-yhtiölle, soundi oli viihteellisempi ja Stan Getzin vanavedessä bossa nova -vaikutteet olivat vahvasti läsnä.

Herkkien runopoikien oloiset Paul Simon ja Art Garfunkel olivat ehkä yllättäväkin parivaljakko listojen kärjessä rockin räjähtävän kasvun ja ilmaisun monipuolistumisen aikana. Simonin sävellyksistä pehmeä-äänisen saksofonistin ja jousien esittämänä olisi voinut kuvitella tulevan aivan sietämätöntä easy listeningia, mutta ne taipuivat kuitenkin yllättävän onnistuneiksi kepeiksi jazzkappaleiksi johon Sebeskyn sovitukset toivat yllättävän paljon tyylillistä vaihtelua.

Sunnuntain keikan alkaessa El Condor Pasalla samaa musiikillisen onnistumisen tunnetta herätti heti Antti Lötjösen ja Teppo Mäkysen rytmiryhmä jonka napakka mutta rento svengi lupasi että huippumuusikot hoitavat homman kotiin. Muutenkin Perko oli koonnut komean ryhmän musiikkia tulkitsemaan – bassoklarinetissa ja huilussa Ville Vannemaa, huilussa ja saksofonissa Pope Puolitaival, trumpeteissa Pope Puolitaival ja Gunu Karjalainen, pasuunassa Heikki Tuhkanen ja pianossa Aki Rissanen.

Photo: Minna Hatinen

Setti seurasi levyn kappalejärjestystä vain yhdellä poikkeuksella, ylimääräisenä numerona mukaan oli lisätty Timo Hietalan sovitus Sound of Silencesta joka sopi mainiosti keikan henkeen.

Setin henkinen huipennus oli ehkä America joka tarjoili hieman enemmän dynamiikka ja dramatiikkaa sisältäen jopa lyhyen free osuuden joka poikkesi radikaalisti setin muusta tunnelmasta.

Jos Perko tuli alunperin tunnetuksi Charlie Parkerin musiikin hallitsevana nuorena kykynä niin pitemmän päälle hänen melodinen soittonsa on muistuttanut merkittävästi enemmän Desmondin tai Stan Getzin saksofonismia. Tuota peräänantamattomankin melodista herkuttelua saatiin kuulla läpi lähes puolitoistatuntisen konsertin – tuntui siltä ettei kyse ollut pelkästään siitä että Perko teki materiaalista omaansa tai että hän teki alkuperäiselle esitykselle kunniaa vaan että materiaali sopi hänelle luonnostaan kuin räätälöitynä.

Muutenkin keikan parasta antia oli se miten luontevasti materiaali sopi monille muusikoista – erityisesti Ceciliassa saatiin nauttia Mäkysen mainioista bossakompeista ja Eskolan flyygelitorvisoolosta.

Photo: Minna Hatinen

Desmondin levytyksessä ja Sebeskyn sovituksissa yllätävä onnistuminen tuli Simonin sävellysten yhdistämisestä  bossa-jazz henkeen – levyksi joka yhdistää ajan listahittejä trendikkäisiin jazztyyleihin se on poikkeuksellisen hyvä, mutta Savoy JAZZFestin päätöksessä parasta antia oli se miten luontevasti materiaali juuri tässä asussa sopi monille tämän nimekkään bändin muusikoista. Jos Sebeskyn sovituksia ei olisi olemassa ei ehkä tulisi mieleen väittää että Paul Simonin S&G-sävellykset sopii erityisen hyvin Jukka Perkon, Jukka Eskolan tai Teppo Mäkysen tulkitsemaksi, mutta tämän keikan jälkeen näillä sovitukseilla voi tämän väitteen helposti allekirjoittaa.

Keikka on katsottavissa Keikalla.fi -palvelussa 7 päivän ajan ensiesityksestä.

  • Jukka Perko – alttosaksofoni
  • Ville Vannemaa – huilut, bassoklarinetti
  • Pope Puolitaival – huilut, saksofoni
  • Gunu Karjalainen – trumpetti, flyygelitorvi
  • Jukka Eskola – trumpetti, flyygelitorvi
  • Heikki Tuhkanen – pasuuna
  • Aki Rissanen – piano
  • Antti Lötjönen – basso
  • Teppo Mäkynen  – rummut
  • Vantaan Viihdeorkesterin jouset

Jukka Perko – Bridge Over Troubled Water 30.5.2021 Savoy JAZZFest -streamtapahtumassa Keikalla.fi palvelussa


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *